Minister berørt af handicap-besparelser: Kommuner skal sikres ordentlig økonomi

Socialborgmesteren i København vil have ændret serviceloftet i kommunen.

Historier om borgere, der bliver ramt af omfattende besparelser på handicapområdet i Københavns Kommune, er gået lige i hjertekulen på social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

“Det gør dybt indtryk, når borgere og pårørende oplever at komme i klemme i et system, der ellers har hjulpet dem og sikret dem tryghed,” skriver ministeren i en mail til TV 2 Lorry.

Astrid Krag stiller samtidig kommunerne flere penge i udsigt, og det kan være godt nyt for de handicappede.

“Her handler det i stedet om at sikre kommunerne en ordentlig økonomi, så pengene følger med, når der kommer flere børn og ældre. Det vil også give bedre mulighed for at prioritere handicapområdet," skriver hun til TV 2 Lorry.

Store besparelser

TV 2 Lorry har de seneste dage fortalt om Jeff Pitzner med Downs syndrom og udviklingshæmmede Thomas Hansen, der begge er blevet bedt om at flytte i egen bolig, efter at have boet på botilbud i mere end 10 år. De bliver vurderet til at kunne klare sig selv, men det kan de ikke, mener de selv og forældrene. 

Det sker, efter at Københavns Kommune har lavet nye såkaldte kvalitetsstandarder som følge af de massive besparelser, der skal gennemføres på socialområdet.

Det betyder, at der nu er nye kriterier for, hvornår en borger er omfattet af målgruppen til botilbud. Handicappede borgere vil opleve ændret støtte på flere forskellige områder - der bliver eksempelvis også skåret ned på, hvor mange gange om ugen, de kan gå på arbejde.

Tager lidt fra alle steder

Onsdag siger socialborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard (RV) igen til TV 2 Lorry, at de nye lavere kvalitetsstandarder er kommet i stand som en ren spareøvelse.

Kommunen skal spare 84 millioner på socialområdet blandt andet på grund af budgetloven og det såkaldte serviceloft. Loftet sætter grænser for, hvad kommunen må bruge af penge – også på personer med handicap:

- En af de måder, vi sparer på, er ved at tage lidt alle steder fra i Socialforvaltningen. Så socialområdet er under et stærkt strukturelt pres. Og det er en stor udfordring, når det kommer til den enkelte borger, siger Mia Nyegaard til TV 2 Lorry.

Serviceloftet

  • Serviceloftet er en del af budgetloven. Loftet sætter altså en barre for, hvor mange penge kommunerne samlet må bruge på serviceudgifter, uanset om de selv kunne have fundet flere penge på kistebunden. 
  • Serviceloftet bliver forhandlet hvert år mellem Kommunernes Landsforening og staten. 
  • Budgetloven blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget tilbage i 2012 - efter en finanskrise og krav fra EU.

Budgetloven skal snart evalueres, og Mia Nyegaard kan få øje på oplagte forbedringer.

- Jeg tror ikke, der er et quick-fix på det her område, men noget af det, man kan gøre, er at kigge på serviceloftet. Er de egentlig fordelt rigtigt kommunerne imellem, er der nogle områder vi bør undlade? Det er klart, at jeg som socialborgmester gerne så, at dele af socialområdet var undtaget fra serviceloftet. Så kunne den enkelte kommune prioritere og allokere flere penge til området uden at springe de her servicemåltal. Og det ville jo være rigtig godt for den enkelte borger, siger Mia Nyegaard. 

TV 2 Lorry har torsdag forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening i forhold til de konsekvenser, som budgetloven og serviceloftet har for de handicappedes tilværelse. Det har ikke været muligt, da formanden - socialdemokraten Jacob Bundsgaard - er på ferie. 

Minister afviser borgmesters forslag

Mia Nyegaard foreslår at øremærke bestemte områder under budgetloven, således at eksempelvis handicapområdet kan ”blive taget ud af ligningen” og prioriteres højere, hvis kommunen vurderer det nødvendigt.

TV 2 Lorry har spurgt social- og indenrigsminister, Astrid Krag, om det forslag vil kunne komme i betragtning, når budgetloven skal evalueres. Hun skriver:

“Det kunne virke som en let løsning at pille et enkelt område ud fra kommunerne i forhold til økonomien, men det løser ikke problemerne,” skriver Astrid Krag og henviser altså til, at der kan blive bedre mulighed for at prioritere handicapområdet, hvis kommunerne sikres flere penge i takt med, at der kommer flere børn og ældre. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik