Selvkørende busser kan være på vej i københavnsk bydel

Nordhavn kan blive det første sted i Danmark, hvor der kører selvkørende busser sammen med den øvrige trafik.

Fremtiden kan være på vej i Nordhavn i København.

Flere forskellige aktører ønsker nemlig, at der skal køre selvkørende busser rundt i bydelen inden længe.

Autunomous Mobility, der står bag busserne, har netop sendt en ansøgning afsted til Vejdirektoratet om at søsætte et projekt, hvor to busser dagligt kører i cirkel i bydelen.

Godkender Vejdirektoratet projektet, bliver beboerne i Nordhavn ifølge Autonomous Mobility de første i landet, der har selvkørende busser på gaden sammen med den øvrige trafik.

quote Projektet løser ikke vores trafikale problemer fra dag et, men vi får uvurderlig erfaring med selvkørende busser i et lille hjørne af København.

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester, Enhedslisten

- Nu er vi virkelig spændte på at tage de næste skridt, så vi kan begynde at implementere vores busser, siger Pernille Amstrup Lytzen, forretningsudvikler på Autonomous Mobility.

Virksomheden, Autonomous Mobility, Københavns Kommune, By & Havn, Movia og Metroselskabet står bag projektet.

- Det bliver offentlig transport, der løser fremtidens trafikproblemer i vores store byer, og derfor giver det god mening at støtte et projekt med førerløse busser i København. Projektet løser ikke vores trafikale problemer fra dag et, men vi får uvurderlig erfaring med selvkørende busser i et lille hjørne af København, siger teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Gratis bus kører i ring

Bliver projektet godkendt, skal to busser køre i ring i Nordhavn i en cirkel på omkring 1,3 kilometer.

Planen er, at busserne skal køre i hverdage mellem 10.00 og 18.00, og de kommer til at være gratis.

Her ses den rute, som busserne skal køre i.
Her ses den rute, som busserne skal køre i.
Foto: Autonomous Mobility

- Nordhavn er med sin innovative og bæredygtige profil et helt oplagt sted at afprøve selvkørende løsninger, siger Pernille Amstrup Lytzen.

- Med projektet skaber vi ny mobilitet i Nordhavn og binder løsningen sammen med eksisterende offentlig transport, så det helt enkelt bliver lettere at komme fra sin bopæl til for eksempel arbejde, siger hun.

De selvkørende busser i Nordhavn er en del af et EU-støttet projekt under navnet Avenue, der skal forsøge at implementere selvkørende busser i byområder på en sikker måde. Udover i København vil man teste selvkørende busser i Luxemborg, Geneve og Lyon.

Autonomous Mobility, der er en dansk start-up med hovedsæde i Lyngby, er den første aktør, der har indsendt ansøgning om tilladelse til at gennemføre et pilotprojekt med selvkørende køretøjer i Danmark.

På Sjællands Universitetshospital i Køge blev en førerløs bus afprøvet i 2018. Se, hvordan det gik:

En førerløs bus blev testet i lobbyen på Sjællands Universitets Hospital i Køge.  På sigt skal den kunne forbedre mobiliteten - ikke bare på hospitalerne, men overalt i landet.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik