Alberte og Jeppe tager sjælden uddannelse - kun 15 elever i hele landet

Fiskehandlere har svært ved at finde elever, og det er der altså ikke noget at sige til. Kun 15 personer i hele Danmark går på uddannelsen.

(Artiklen her er udgivet 1. gang i februar, men værd at læse igen - manglen på fiskehandlere er stadig problematisk)

Der kan være lang vej til Mors, når man til dagligt bor i hovedstaden. Men den tur tager Alberte Kragh og Jeppe Kongerslev gerne for at komme til deres uddannelse.

De er begge for nyligt startet på uddannelsen til at blive fiskehandler, som lige nu kun er tilgængelig på Nordic Food College, der ligger på henholdsvis Mors og i Thyborøn.

- Det var egentlig ikke noget, jeg havde planlagt, det opstod lidt af en tilfældighed, fortæller Jeppe Kongerslev.

Efter gymnasiet var han egentlig på vej videre i en mere boglig retning, indtil han fik øjnene op for en fremtid med fisk på menuen.

- Så fandt jeg ud af, at der var noget, der hed en fiskehandleruddannelse, for det anede jeg ikke, at der var, og så besluttede jeg mig for, at det var det, jeg skulle, siger han.

Lige nu er der kun 15 personer i hele Danmark, der læser til fiskehandler. Uddannelsen tager tre år - og dermed er de fem elever på hver årgang.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Jeppe og Alberte fiskeelever
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol


Alberte Kragh har også for en tid byttet sit hjem på Amager ud med et ophold i Jylland.

Og selvom hun er den ene af blot to piger på hele uddannelsen, så var har hun ikke i tvivl om, at det var den vej, hun ville gå.

- Det, der skræmte mig mest, var, at det var et godt stykke vej fra København. Men ellers var der ikke mange overvejelser. Jeg synes bare, det gav god mening

En sjælden vej

Med kun 13 andre studerende på hele uddannelsen, er det altså ganske få, der vælger at uddanne sig til fiskehandler.

Det er til trods for, at branchen skriger på uddannet arbejdskraft.

De to nystartede studiekammerater har da også hver sit bud på, hvorfor der ikke er flere, der kaster snørerne ud efter en uddannelse til fiskehandler.

- Jeg tror, at det skal belyses mere, hvor mange veje fiskehandleruddannelsen egentlig kan føre. For det synes jeg ikke, der bliver lagt helt nok vægt på, fortæller Alberte Kragh.

-  Jeg tror, det har noget at gøre med mangel på information. Der er ikke så mange, der bliver pushet i den retning, for mange der ender her, er det noget, de selv opsøger, lyder det fra Jeppe Kongerslev.

- Jeg kan i hvert fald huske fra min egen folkeskoletid, at jeg ikke blev gjort sønderligt opmærksom på, at der fandtes alle mulige andre veje at gå end den boglige, fortsætter han. 

Skal ramme de rigtige steder

Hos Nordic Food College prøver de da også selv at sprede kendskabet til uddannelsen.

- Vi skal ud og ramme nogle af de medier, som både de unge mennesker og arbejdsgiverne følger med i, og så har vi nogle gode ambassadører i vores elever. 

Og begge dele er vigtige for at vi både kan tiltrække elever og lærepladser, der især kræver at virksomheder kender til os og kan skabe lærepladser, siger Mette Skydt Jensen, der er uddannelsesleder på Culinary på Nordic Food College.

Derfor sætter de også pris på, at regeringen har lagt op til, at man i fremtiden vil forsøge at få flere til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse.

- I og med at de sætter dagsordenen for, at det er lige så fint og godt at have en erhvervsuddannelse, så tænker jeg, at det kommer til at påvirke vores generation af unge mennesker, så det er en vej, de også vælger, siger Mette Skydt Jensen.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, men han har ikke haft mulighed for at stille op til interview.

Drømme for fremtiden

For de to fiskehandler-spirer står døren i hvert fald på klem til et hav af muligheder.

- Jeg ved ikke, om jeg skal arbejde med fisk resten af livet, men jeg tror godt, jeg kunne tænke mig det. Jeg skal ikke nødvendigvis ud og starte min egen fiskehandler, som det ser ud nu, men jeg vil gerne have, at håndværket i fisk følger med mig videre, siger Alberte Kragh.

Både Alberte og Jeppe er lige nu elever i fiskebutikken HAV i Torvehallerne.

- Drømmen er at starte min egen butik en dag. Det synes jeg kunne være det sjoveste udfald. Men jeg tror, man kan gå mange veje. Man kunne også blive kok på en højskole eller fortsætte indenfor det her nichefag, siger Jeppe Kongerslev.

Jeppe og Alberte fiskeelever
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik