Vi går i mere end en forstand lysere nætter i møde i flere københavnske parker og grønne områder.
For 16 steder i byen skal lyset nu igen tændes fra midnat og frem til klokken fem om morgenen. Det blev mandag besluttet af et flertal i Teknik- og Miljøudvalget.
Det oplyser medlemmer af udvalget til TV 2 Kosmopol.
Og det glæder SF, der var et af de partier, der var bannerførere for at få lyset tilbage.
- Det er vi helt vildt glade for, jeg havde faktisk regnet med, at afstemningen var gået den anden vej, så jeg blev positivt overrasket. Det giver en stor tryghed for borgerne, når de går rundt i parkerne om natten, siger Astrid Aller (SF), der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.
Længere nede i artiklen kan du se et kort over parkerne, hvor lyset skulle have været slukket.
Årsagen til, at politikeren måske er en smule overraskede over udfaldet, er, at Teknik- og Miljøforvaltningen i København havde lagt op til, at lyset fortsat skulle været slukket.
Det har det nemlig været i de pågældende områder siden oktober 2022, hvor det blev besluttet som et midlertidigt tiltag under energikrisen.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Slukket lys har vist sig at fungere
Forvaltningens indstilling om at beholde de mørklagte parker byggede blandt andet på, at det ifølge den seneste tryghedsundersøgelse ikke har betydet faldene tryghed, at lyset har været slukket.
"Undersøgelsen viste også, at utrygge borgere ikke vil gå i en park om natten, uanset om der var lys eller ej, og derfor vil vælge en alternativ rute i det tidsrum," skriver forvaltningen.
Flere unge kvinder siger, at når lyset er slukket, så afskærer det dem fra at gå de ruter, så vi begrænser unge kvinders bevægelsesmuligheder ved at have det slukket.
Det var også et af hovedargumenterne for, at Det Konservative Folkeparti stemte for, at lyset skulle forblive slukket.
- Undersøgelsen viser også, at trygheden ikke er faldet, efter vi har valgt at slukke lyset i nattetimerne. Så det har vist sig at fungere, plus der har været en væsentlig besparelse, og derfor så vi ingen grund til at genindføre det, fortæller Helle Bonnesen (K), der også er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Spørg Os - Formular
_
SF er uenige
Men det argument køber Astrid Aller fra SF ikke, da hun mener, at det afskærer københavnerne fra flere ruter om natten.
- Flere unge kvinder siger, at når lyset er slukket, så afskærer det dem fra at gå de ruter, så vi begrænser unge kvinders bevægelsesmuligheder ved at have det slukket. Tiltaget gav mening under energikrisen, men ikke længere, siger hun.
De konklusioner, der er offentlige fra den seneste tryghedsundersøgelse, viser, at parker, grønne områder og stier er på top tre over de steder i byen, hvor københavnerne er mest utrygge.
Dæmpning af gadebelysning sløjfes
Forvaltningen har også set på, om andre tiltag fra energikrisen skal gøres permanent eller ej.
De har blandt andet vurderet den såkaldte effektbelysning, som er lys på monumenter, træer eller andre steder, der har brug for at blive lyst op.
Derudover har lidt under halvdelen af alle gadebelysningsarmaturer i København været skruet 10 procent ned i lysstyrke.
Forvaltningen forslog, at begge ting blev sløjfet, hvilket blev stemt igennem.