Borgmester støtter borgernes kamp mod nedrivning af populært værtshus

Københavns Kommune har modtaget flere hundrede indsigelser fra borgere mod nedrivningsplanerne af en ejendom i Nordvest, hvor Café Fuglereden holder til.

Allerede tilbage i foråret mødte det stor modstand fra en gruppe borgerne i det københavnske nordvest-kvarter, da ejeren af en rødlig bygning med et letgenkendeligt hjørnetårn på Frederikssundsvej 70 søgte om at rive sin gamle ejendom ned.

I stedet skulle der efterfølgende opføres 40 ungdomsboliger på addressen - men det ønskede de mange naboer ikke skulle ske for deres lokalområde.

Bygningen er opført i 1886 og er et af de få tilbageværende huse fra Utterslev Mark-tiden, og i bunden af ejendommen ligger et af Nordvest-kvarterets sidste tilbageværende brune værtshuse, Café Fuglereden.

Nu har byggeplanerne så været i offentlig høring - og her har naboerne forsat deres ihærdige kamp mod nedrivningen af den gamle ejendom.

quote - Jeg forstår til fulde, at nordvesterne er bekymrede for at miste en del af områdets identitet, og jeg deler den bekymring

Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester, København

Således har Københavns Kommune modtaget hele 314 indsigelser fra borgere, der ikke ønsker at miste den gamle bygning med Café Fuglereden i stueetagen til fordel for et nyt ungdomsbyggeri.

- Jeg forstår til fulde, at nordvesterne er bekymrede for at miste en del af områdets identitet, og jeg deler den bekymring, siger Ninna Hedeager Olsen (EL), der er teknik- og miljøborgmester i København.

På den politiske dagsorden

Mandag d. 24. august skal politikerne i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg tage stilling til, om der skal dispenseres fra lokalplanen og gives tilladelse til byggeriet af ungdomsboliger - eller om man skal lytte til modstanderne.

Både naboer og ejere er gået til kamp for værtshuset, der ligger i Københavns Nordvestkvarter.
Både naboer og ejere er gået til kamp for værtshuset, der ligger i Københavns Nordvestkvarter.

Tidligere har vi her på TV 2 Lorry talt med nogle af modstanderne, som frygter, hvad en nedrivning vil betyde for lokalområdets samlede utryk.

- Vi synes, det er vigtigt, at de på rådhuset får at vide, at vi er mange lokale herude, som vil blive kede af det, hvis det hus rives ned. Der er mange lignende bygninger, som er blevet revet ned, netop fordi kommunen giver dispensation til lokalplaner.

quote - Vi synes, det er vigtigt, at de på rådhuset får at vide, at vi er mange lokale herude, som vil blive kede af det, hvis det hus rives ned.

Freja Wedenborg, Borger, Nordvest

- Huset, som Fuglereden ligger i, er en fin, gammel bygning, som vi engang har haft mange af herude i Nordvest og på Provstevej. De er med til at give kvarteret sit særlige udtryk, lød det tilbage i april fra Freja Wedenborg.

Ejer: "I bund og grund handler det om økonomi"

Jørgen Petersen, der ejer bygningen, har i flere år haft planer om at bygge nyt på grunden og er efter dialog med kommunen nået frem til det udkast, som nu foreligger.

Han er klar over, at projektet er blevet mødt med en vis modstand, men han er nødt til at tage hensyn til sin egen økonomi, forklarede han tidligere til TV 2 Lorry.

- Jeg er ikke uforstående over for, at forandring ikke altid fryder. Det kan jeg da godt forstå. Og jeg ved da godt, at de på værtshuset er kede af at miste deres forretning. Men det kan jeg ikke imødese, så de kan fortsætte.

- De fire lejligheder, der er i dag, er utidssvarende. Der er hverken handicapadgang eller energivenlighed. I det her tilfælde vil det være ligeså dyrt at klimasikre de fire lejligheder som at bygge fire nye. I bund og grund handler det om økonomi. Det er der ingen tvivl om, lød det fra Jørgen Petersen.

quote Nordvest er et skønt sammensurium af gammel småindustri og boliger, og jeg synes, det vil være et tab, hvis den nuværende ejendom på hjørnet af Frederikssundsvej og Provstevej rives ned.

Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester, København

Teknik- og miljøborgmesteren ser dog gerne, at den gamle bygning får lov at blive liggende, og hun er enig med de mange naboer, der har udtryk deres bekymring.

- Nordvest er et skønt sammensurium af gammel småindustri og boliger, og jeg synes, det vil være et tab, hvis den nuværende ejendom på hjørnet af Frederikssundsvej og Provstevej rives ned.

Lokalpolitisk opbaking

Udover opbakning fra teknik- og miljøborgmesteren er der også støtte til at bevare den gamle ejendom fra både formandskabet i den lokale områdefornyelse samt fra Bispebjerg Lokaludvalg.

Modstanderne af nedrivningen og peger blandt andet på, at området vil miste en del af sin lokale identitet, hvis den skattede ejendom udviskes fra gadebilledet og erstattes af endnu et ungdomsboligbyggeri.

Og også den del er borgmesteren på området enig i.

- De mange indsigelser gør indtryk, og vi gør klogt i at lytte til de lokale, hvis vi ønsker os en bæredygtig bydel. Af samme årsag har jeg bestilt et budgetnotat på en bevarende lokalplan i et forsøg på at beskytte kulturarven, som vi finder i denne del af Nordvest, siger Ninna Hedeager Olsen.

- Forhåbentlig er der et politisk flertal for den løsning ved de kommende budgetforhandlinger, siger Ninna Hedeager Olsen.

quote At bevare de her historiske spor er med til at fortælle historien om København og historien om Nordvest.

Lars Weiss (S), medl., Teknik- og Miljøudvalget, København

Tidligere har også Socialdemokratiets gruppeformand i Københavns Kommune Lars Weiss givet udtryk for, at han vil kæmpe for at bevare den gamle ejendom med den gamle bodega i stueetagen.

- Hvis alt, hvad der er historisk i en bydel, forsvinder, så taber bydelen sin sjæl. Og det kender vi selv, når vi besøger andre byer, hvor vi er glade for at opleve kulturhistorie og se den udvikling en by har været igennem. At bevare de her historiske spor er med til at fortælle historien om København og historien om Nordvest, sagde han til TV 2 Lorry i slutningen af april. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik