Chat-virksomhed har ansat Rasmus og 30 andre med handicap: - Det er det bedste, man kan gøre

33.000 mennesker med handicap står forgæves klar, mens arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft. Det har en virksomhed på Vesterbro måske fundet løsningen på.

Mange kender sikkert den chat, der dukker op nede i hjørnet af computerskærmen, når de klikker ind på en hjemmeside.

Det er derimod nok de færreste, der tænker over, at det hjælpsomme menneske på den anden side af chatten kunne have et handicap.

Men det er faktisk slet ikke så usandsynligt igen. 

For ved virksomheden Weply, som døgnbemander disse chats for rigtigt mange virksomheder, har man siden 2018 ansat mennesker med handicap. Og i dag har en tredjedel af virksomhedens ansatte faktisk et handicap.

En af dem er Rasmus Bernard Klausen, som har cerebral parese og derfor sidder i kørestol. 

quote Det giver mig en konkret følelse af, at selvom jeg har nogle begrænsninger, så er der noget, jeg kan.

Rasmus Bernard Klausen, chatkonsulent ved Weply

For ham har det stor betydning at være ansat ved chat-virksomheden. 

- For mig betyder det at have et arbejde forskellige ting. Jeg ved, at jeg kan bidrage med noget i en større samfundsmæssig forståelse. Men det giver mig også en konkret følelse af, at selvom jeg har nogle begrænsninger, så er der noget, jeg kan, siger han. 

Det har dog ikke været helt ligetil for Rasmus Bernard Klausen at lande et job. 

Hans handicap har gjort det svært at finde et arbejde, til trods for at han er uddannet fra Københavns Universitet i sprogfagene spansk og dansk.

Og det er en problemstilling, han langt fra står alene med, viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Det Centrale Handicapråd i efteråret 2022.

Tusindvis med handicap står klar til presset arbejdsmarked 

"Har du haft en kollega med handicap?"

Sådan spørger Det Centrale Handicapråd i deres nyeste kampagne, som blev lanceret i forbindelse med FN’s Internationale Handicapdag den 3. december 2022. 

Kampagnen er baseret på undersøgelser, der viser, at ledere og medarbejdere generelt er åbne for at arbejde sammen med personer med handicap. Men alligevel er personer med et handicap stadig overrepræsenteret i ledighedsstatistikken.

Faktisk står 33.000 mennesker med et handicap i dag klar til at starte i et job. 

Og det er et stort problem, mener Mogens Lindhard, som er formand for Det Centrale Handicapråd.

- Fælles for de 33.000 er, at de har vigtige erfaringer og kompetencer, som arbejdsmarkedet går glip af. Og det giver ikke mening på et arbejdsmarked, som skriger efter arbejdskraft, siger han til TV 2 Kosmopol.

Grundlæggende mener han, at det også handler om, at vi får skabt et mere rummeligt arbejdsmarked.

- Det er nødvendigt, at vi får fjernet de barrierer, der findes. Det er ikke kun de fysiske barrierer, det er også fordomme om, hvad de her mennesker har af evner, som stadig fylder meget i det henseende, siger Mogens Lindhard til TV 2 Kosmopol.

Han mener tilmed, at et mangfoldigt arbejdsmarked med bedre plads til mennesker med handicap kan have positiv indvirkning idérigdommen og innovationen, forklarer han. 

Justeringer i virksomheden giver plads til flere

Hos Weply på Vesterbro har man lavet nogle strukturelle forandringer i virksomheden, som i skrivende stund har skabt bedre plads til 31 mennesker med et handicap, forklarer direktør Søren Gøtterup-Tang. 

Man har helt konkret delt en traditionel 37 timers stilling ud på flere mennesker, så de forskellige ansatte kan arbejde færre timer om ugen, hvis de har brug for det. 

Der er også plads til at arbejde hjemmefra, og det giver virksomheden en større mulighed for at ansætte mennesker, der normalt har svært ved at passe ind på en arbejdsplads, forklarer han.

Og faktisk tror direktøren på, at de fleste brancher kunne finde en måde, hvorpå man kunne gøre plads til de her uudnyttede ressourcer. Det kræver bare modet til at lave de forandringer i virksomheden, som der er brug for, siger han. 

- Det handler blot om at komme i gang og så træffe valget om at ville, siger han til TV 2 Kosmopol.

quote Lad vær med at se på alle med et handicap som én stor gruppe

Rasmus Bernard Klausen, chatkonsulent ved Weply

Et budsskab, som Rasmus Bernard Klausen, der har været chatkonsulent i en ti timers-fleksjob-stilling i et år, er enig i. 

- Hvis man sidder og overvejer, om man skal ansætte et menneske med handicap, så vil jeg sige, at det er det bedste, man kan gøre, fordi det giver det individ en mulighed for at vide, at han eller hun er både nyttig og produktiv, siger han.

Jobbet hos Weply giver særligt god mening for ham, fordi han kan få lov til at kommunikere og bruge sin sproglige uddannelse.

Rasmus Bernard Klausen har også drømme og ambitioner om en dag at undervise på universitetet, og her kan Weply være en god fod ind på arbejdsmarkedet, mener han.  

Hans ultimative håb er, at den her historie er overflødig i fremtiden: 

- Lad vær med at se på alle med et handicap som én stor gruppe, som enten kan 100 procent eller ingenting. Der er en stor mellemkategori af mennesker, som har rigtig meget at byde ind med, og som er rigtigt gode for virksomheden, siger han.

Du kan møde chatkonsulenten Rasmus i videoen øverst i artiklen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik