En halv kanonkugle rullet i guld: Sådan smager Frederik X kagen
La Glaces kongekage er en lille mørk chokolade- og karamelbombe. Oplev har prøvesmagt den.
Oplev løber om kap med NRK (Norges svar på Danmarks Radio red.) for at komme først til La Glace.
Hvis der skal være hysteri over en kage, skal vi naturligvis være en del af det.
Vi troede, vi kom først, men det viser sig, at tysk tv allerede har pakket ud og er i gang med at filme inde i konditoriet. Pokkers.
Premieren på La Glaces tronskiftekage går ikke stille for sig.
En ansat med det karakteristiske grønne La Glace-forklæde suser gennem menneskemængden med en bakke frisklavede Frederik X kager.
Kagerne er solgt, inden de når disken.
Mandelkage med tre slags creme
La Glace har lavet en Frederik X kage i anledningen af tronskiftet, og interessen er stor.
- Det er en financier, en franskinspireret kage. Det er i princippet en mandelsandkage bagt med meget smør, forklarer Marianne Stagetorn Kolos, som er indehaver af konditoriet.
Foto: Sascha Yang/TV 2 Kosmopol
Kagen er lavet med tre forskellige cremer: I midten en hasselnøddepraliné, som er en nøddemasse holdt sammen af chokolade. Oven på den er der saltkaramel, og så er der også en karamelcrémeux, som er en blanding af en creme anglaise (kold vaniljesovs red.) og en chokoladefromage.
Kagen er pyntet med guld og guldbelagte, ristede hasselnødder, og på toppen er et chokoladesegl, hvor der står Frederik X.
- Vi synes, at det skulle være noget meget maskulint. Den ser bombastisk ud, men den er elegant og let i sin væremåde, siger Marianne Stagetorn Kolos.
Oplevs dom
Oplev finder Frederik X kagen: Ikke for tung og ikke for sød.
Selvom kagen ligner en halv kanonkugle, der er rullet i guld, er den overraskende let.
Vi havde forventet en meget sød kage, fordi den indeholder hele tre cremer, men den er sædeles godt afstemt.
Saltkaramellen er tydelig uden af være dominerende, og når man kommer ind til midten af kagen, hvor alle smagene blandes, forsvinder al vintersurheden i sindet.
Om chokolade med guld på er maskulint, må være op til den enkelte at bedømme.
Skal være tidsløs
For 52 år siden lavede La Glace en Margrethe kage, og den er stadig på menuen.
Derfor er det også vigtigt at Frederik X kagen er langtidsholdbar, samtidig med at den afspejler sin samtid.
- Det er faktisk ikke nemt, for det skal jo være noget, der holder på den lange bane. Vi tænker, at det gør den, for den har letheden over sig, og den har en fantastisk smag, og så synes jeg faktisk, at saltkaramellen er meget 2024 -agtigt. Vi tror på, at den på den korte og på den lange bane, bliver et stort hit, lige som kongen, siger hun.
Foto: Andreas Hentze Madsen /TV 2 Kosmopol / Presse Grafik: Clara Leck Bachmann/TV 2 Kosmopol