Er det i orden at bruge tørretumbleren, selvom solen skinner? At varme et stykke kold pizza i ovnen? Eller at lade lyset brænde i tomme værelser?
Med den igangværende forsyningskrise er priserne på energi steget. Derfor er mange begyndt at spare på el- og varmeforbruget.
Men flere danskere er også begyndt at spare på forbrug, som ikke nødvendigvis giver det store økonomiske afkast.
I den nuværende energikrise er vores forbrug pludselig blevet synligt, og vi fokuserer meget på den enkelte forbrugers adfærd
Det er fordi, danskerne er blevet opmærksomme på deres elforbrug på en anden måde end tidligere, siger Mette Mechlenborg, der er seniorforsker i boligkultur ved Aalborg Universitet i København
- Energi har før været en en abstrakt, usynlig ting, der fik lyset til at tænde og tørretumbleren til at køre. Men i den nuværende energikrise er vores forbrug pludselig blevet synligt, og vi fokuserer meget på den enkelte forbrugers adfærd, siger hun til TV 2 Lorry.
Og såkaldt el-skam er en klar tendens, vi ser nu, siger Mette Mechlenborg.
El-skam er den lurende dårlige samvittighed, man kan føle, når vi fråser med energien derhjemme.
Mette Mechlenborg er selv begyndt at mærke el-skammen derhjemme:
- Hvis der er en hjemme hos os, der har glemt at slukke lyset, så siger vi: "Står du og bruger Putins gas?" (kraftværker, som producerer strøm, gør det ved blandt andet at brænde gas af, red.). Det er interessant at energi og forsyning er blevet synlig globalt. Nu kan vi se, at det har en effekt, hvis vi bruger Putins gas, siger hun.
Skam og skyld regulerer vores adfærd
Selvom el-skam er et voldsomt begreb, så mener Mette Mechlenborg, at skam er en af de mekanismer, der gør, at vi er begyndt at spare mere nu end tidligere:
- Skyld og skam er noget af det mest effektive, når det kommer til at ændre en befolknings holdning. Skyld og skam regulerer vores adfærd. Vi holder øje med hinanden ud af øjenkrogen og ser, hvad gør de andre? siger Mette Mechlenborg.
Jeg kan godt blive sur, hvis folk siger, de er ligeglade og bruger vaskemaskinen og tørretumbleren, når de har lyst
- Vi så det under coronakrisen, hvor vi alle begyndte at gå med masker og spritte af, og vi har set det med offentlig rygning, hvor skyld og skam også har ændret vores adfærd kollektivt, siger Mette Mechlenborg.
Hvis man føler en form for el-skam, så er det, fordi vi reflekterer mere over eget forbrug - og hvordan andre ser på det, mener Ph.d. i sociologi og seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, Lars Kjerulff Petersen:
- Der er mange ting i vores hverdag, der er er vaner, som vi ikke reflekterer over. Men når vi så er i en krise, hvor man pludselig skal reflektere, så tager man sig selv i noget, der er forkert. Om man så begynder at spare for miljøets skyld, ens private husholdningsøkonomi eller kollektivets bedste. Men skammen kommer mest, når det er det kollektive, vi forbryder os mod, siger han.
Læs herunder, hvad en række borgere mener om el-skam.
Er du begyndt at føle el-skam?
1
Michael Poulsen, 59 år, Frederiksberg
Har du ændret dit forbrug derhjemme efter forsyningskrisen?
Ja, det er jeg faktisk. Jeg er så gammel, at jeg har prøvet det før.
Hvad gør du?
Jeg røg jo godt med på forbrugerbølgen, fordi jeg kunne det. Men nu gemmer vi mad til dagen efter, vi sparer på lyset og vi bor i en gammel lejlighed, hvor vi skal have isoleret døren. Så jeg er faktisk begyndt at tænke rigtig meget over det. Og jeg synes også det er lidt sjovt. Nu endelig er der nogen, der river et plaster af, nu sparer vi og lever ordentligt uden at overdrive.
Er der noget, du kunne gøre for at spare mere?
Jeg har noget gulvvarme, og der lader jeg være med at komme pumper på. Og så slukke lyset i rummene. vi bruger lidt mindre lys nu. Men det er fordi, der skal være nok til alle. Det er nok en lidt naiv filosofi, at vi skal spare lidt, så alle kan få lidt.
Er du begyndt at føle dig mere skamfuld over dit forbrug?
Nej, jeg gider ikke gå og skamme mig.
2
Susanne Thers, 57 år, Frederiksberg
Har du ændret dit forbrug derhjemme efter forsyningskrisen?
Ja, jeg tænder for opvaskemaskinen, når jeg går i seng ved 23-tiden. Og min mand går meget op i, hvornår solen skinner og det blæser, så han siger: "Skal du ikke vaske tøj nu, nu er det billigt?", og så sætter jeg en vask over på et tidspunkt, hvor jeg ikke normalt ville have gjort det. Så vi tænker bestemt over det.
Er der noget, du kunne gøre for at spare mere?
Jeg lærte jo som barn i 70’erne og 80’erne at slukke lyset. Det er ligesom nogle ting, vi tager op igen, som vi gjorde dengang.
Er du begyndt at føle dig mere skamfuld over dit forbrug?
Nej, men jeg kan godt blive sur, hvis folk siger, de er ligeglade og bruger vaskemaskinen og tørretumbleren, når de har lyst. Så tænker jeg, at de kun tænker på sig selv og ikke på hele Danmark eller hele verden.
3
Rebeka Winther, 20 år, Christianshavn
Har du ændret dit forbrug derhjemme efter forsyningskrisen?
Min mor er begyndt på det. Vi sad hjemme og så dronningens galla i lørdags, og så hun havde slukket alt lyset og sad med stearinlys, og så sagde jeg: hvad sker der mor, hvorfor har du gjort det? så sagde hun, at det var blevet så dyrt. Og så tit når jeg har tændt inde på mit værelse, kommer hun ind og slukker lyset.
Tænker du selv over at spare på dit værelse?
Både og. Det er jo en rimelig digitaliseret hverdag. Jeg har jo min mobil og min computer, men det er ikke fordi jeg tænker megameget over det,
Selvom de borgere, som TV 2 Lorry har talt med om elforbrug, ikke følte sig særlig skamfulde over eget forbrug, så kan man mærke en indignation over andres forbrug.
Det fortæller blandt andet Susanne Thers:
- Jeg kan godt blive sur, hvis folk siger, de er ligeglade og bruger vaskemaskinen og tørretumbleren, når de har lyst. Så tænker jeg, at de kun tænker på sig selv og ikke på hele Danmark eller hele verden, siger hun til TV 2 Lorry.
Michael Poulsen er også begyndt at tænke mere over sit forbrug. Selvom han ikke vil bruge udtrykket el-skam, så går han op i, vi skal spare mere, så alle kan få lidt:
- Det er nok en lidt naiv filosofi, at vi skal spare lidt, så alle kan få lidt, siger han.
Ifølge Lars Kjerulff Petersen, Ph.d. i sociologi og seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, er der stor forskel på, hvordan vi forholder os til andres hverdagsforbrug under den nuværende energikrise og klimakrisen:
- Hvor man under klimakrisen måske holdt sig tilbage fra at kritisere andres forbrug, så er det blevet mere offentligt med forsyningskrisen, fordi det er et kollektivt chok. Man diskuterer måske sit hverdagsforbrug, deler gode råd og kan måske endda finde på at kritisere hinanden, siger han.
Er du begyndt at føle el-skam?
1
Frederik Hoff, 26 år, Valby
Har du ændret dit forbrug derhjemme efter forsyningskrisen?
Jeg tror ikke, det er præcis på grund af krisen. Jeg har et barn, og det er dyrt, så jeg sparer på nogle andre ting?
Er der noget, du kunne gøre for at spare mere?
Jeg er god til at slukke lyset, det synes jeg, jeg er god til.
Er du begyndt at føle dig mere skamfuld over dit forbrug?
- Jeg er ikke skamfuld over for mig selv, men måske over for andre menneskers forbrug.