Her bliver et kilometerlangt kabelrør bugseret gennem København i kæmpe manøvre

Kabler i røret skal transportere hvad der svarer til elforbruget i 87.000 københavner lejligheder. Strømmen skal dog ikke bruges til boliger – men i stedet til tog.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I én sammenhængende og nøjeregnende øvelse fik Banedanmark natten til onsdag bugseret et kæmpemæssigt rør på plads.

For med en længde på næsten en kilometer er den nemlig sin sag at bakse med et kabelrør i fuld længde, som skal trækkes fra Amager langs Kalvebod Brygge, tværs over Københavns Havn og ende ved H.C. Ørstedsværket uden at kunne skille det ad undervejs.

- Man er altid spændt og sover måske dårligt op til natten, hvor sådan et stort projekt skal udføres. Det er mørkt om natten, og der kan være udfordringer med at se, så der er ting, der kan gå galt, siger Gunnar Thomsen, der er projektchef hos Per Aarsleff A/S, som udfører opgaven for Banedanmark.

Røret skulle trækkes mellem Selinevej ved Kalvebod Brygge via Sluseholmen og Københavns Havn til H.C. Ørstedsværket.
Røret skulle trækkes mellem Selinevej ved Kalvebod Brygge via Sluseholmen og Københavns Havn til H.C. Ørstedsværket.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

Røret, som rummer strømkabler, der skal transportere strøm svarende til 87.000 københavnske lejligheders elforbrug, er efter at være blevet sejlet ind i dele blevet svejset sammen ved Selinevej i den sydlige del af indsejlingen til Københavns Havn.

Opgaven i de tidlige timer mellem onsdag og torsdag bestod i at trække røret fra punktet i syd til H.C. Ørstedsværket. Det er en operation, som kræver masser af mandskab og ikke mindst materiel.

- Vi er omkring 15 mennesker, der har arbejdet på det i nat. Og så med et par kranbiler og lidt andet hjælpeværktøj. Så vi har nogle store flåder med og bugserbåde samt nogle mindre fartøjer

Fem slæbebåde og et par følgefartøjer for nu at være lidt mere specifik.

Nattens manøvre var en større aktion, som involverede både kraner, både og andre store hjælpeværktøjer.
Nattens manøvre var en større aktion, som involverede både kraner, både og andre store hjælpeværktøjer.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

Og operationen var vellykket, kunne TV 2 Lorrys udsendte konstatere, da det lange rør ankom via en halvsnørklet vandvej til molen lidt ud for det store kraftværk i Sydhavnen.

- Jeg er en lettet mand nu, siger Gunnar Thomsen efter endt mission.

Herfra tager kollegaer over, når boresjakket skal føre ledningen under jorden til Banedanmarks kommende transformatorstation i Gammel Vasbygade. Det er en af seks fordelingsstationer, som Banedanmark er i gang med at bygge.

Når det store kabel når frem til transformerstationen i Gammel Vasbygade, skal det være med til at levere strøm til de nye el-tog, som kommer til at køre på fremtidens elektrificerede jernbanenet. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
flåter TBE borrelia skadedyr sygdomme natur

Vaccinationssteder er lagt ned af danskere, der vil have skud mod alvorlig flåtvirus

Soho House Copenhagen

Nu kan rigmandsklubs ønske gå i opfyldelse: Men den lokale beboerforening er ikke tilfreds

Vis mere