Nu kan københavnernes flat white eller salatbowl måske snart genbruges

En række større virksomheder er interesserede i at søge midler til genbrugelig takeaway-emballge fra nyoprettet pulje i Københavns Kommune.

Køber du en kop kaffe i Indre By eller salat på Refshaleøen i København, kan du måske snart få produkterne leveret i emballage, der kan genbruges.

Københavns Kommune har således nu sat omkring to millioner kroner af til en forsøgsordning med genbrugeligt takeaway-emballage, oplyser kommunens Teknik- og Miljøforvaltning.

Teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), pointerer, at der hvert år bliver smidt 200 ton takeaway-emballage ud i de københavnske skraldespande.

- Det er trist for byen og for klimaet, fordi det skaber så meget affald. Derfor er jeg rigtig begejstret for, at vi nu som forvaltning i det her forsøg kan teste, hvordan det fungerer, når emballagen skal indsamles, vaskes og genbruges, siger Line Barfod i en pressemeddelelse.

Restauranter og virksomheder får helt konkret mulighed for at søge om 50 procent medfinansiering fra kommunen i arbejdet med at overgå til genbrug, og det er der god grund til, mener Anne-Mette Greve Næsager, der er områdechef for affald og ressourcer i Københavns Kommune. 

- Vi vil gerne understøtte virksomhederne i at teste nye genbrugsløsninger og formidle resultaterne, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Har I ikke kunnet komme i gang tidligere?

- Jo, der har været en indsats, og vi har arbejdet med det i vores ressource- og affaldsplan, og nu er det lykkedes at finde midler i det seneste budget, siger Anne-Mette Greve Næsager.

I første omgang bliver det muligt at teste og demonstrere forskellige løsninger på retursystemer i en afgrænset del af byen. Erfaringerne kan senere bruges til udbrede løsningen til en større del af byen.

quote Det er væsentlig bedre, end hvad vi havde turde håbe på

Medborgerskab- og bylivschef i Aarhus Kommune

Forsøget varer til og med 2025, og det er kun virksomheder placeret i følgende områder, der kan søge innovationspuljen:

  • Middelalderbyen i indre by (omkranset af Gothersgade, Nørre Farimagsgade og H.C. Andersens Boulevard)
  • Papirøen, Dokøen, Holmen og Refshaleøen
  • Langs Nørrebrogade


(Artiklen fortsætter efter kortet.)

Kbh_genbrugeligt emballage_kort
Foto: Grafik: Kirsten Arild / TV 2 Kosmopol

Det har været muligt at søge om midler siden fredag, og ifølge Anne-Mette Greve Næsager har der været "stor interesse fra en række virksomheder."

I 7-Eleven Danmark holder kommerciel direktør Maria Gervig øje med den nye forsøgsordning, men har ikke "tilkendegivet en konkret interesse." 

"Vi kender til projektet, og helt overordnet er vi altid interesseret i at indgå i løsninger, som har til hensigt at bidrage positivt til klimaet."

"Om eller hvordan vi eventuelt vil kunne indgå kommer an på, hvordan det udformes, så det blandt andet tilgodeser vores kunders adfærd. Vi lytter foreløbig nysgerrigt til videreudviklingen af projektet," skriver Maria Gervig i en mail til TV 2 Kosmopol.

Mere genbrug i fremtiden

Genbrug af takeaway-emballage foregår i forvejen flere steder i København. 

Ifølge New Loop, der producerer genbrugskopper, benytter ”et væld af mindre kunder” sig allerede af kopperne. Det gælder blandt andet Prolog i Kødbyen, Original Coffee-kæden og spisestederne Grød.

Men noget tyder på, at vi inden længe skal vænne os til, at endnu mere emballage bliver genanvendeligt. I forlængelse af et EU-direktiv bliver der 1. januar 2025 således indført et såkaldt udvidet producentansvar på alt emballage i Danmark.

Det kommer til at betyde øgede afgifter på engangsemballage, og alt peger på, at virksomheder, som bruger emballage til at fylde egne produkter i, selv skal organisere og betale for indsamling og genanvendelse af deres emballageaffald. Det skrev FødevareWatch i november sidste år.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Sådan arbejder andre europæiske byer med genbrug af emballage

  • I Schweitz tog Bern Kommune initiativ til at søsætte flagskibsprojektet ReCircle, som er et retursystem for takeawayemballager, der nu er udbredt i store dele af landet.

  • I Freiburg i Tyskland har bystyret drevet udviklingen af den berømte Freiburgkop, og projektet er nu ved at blive udbredt til også at omfatte madbokse.

  • I Luxemburg har staten, som et led i det nationale forebyggelsesprogram, indgået et samarbejde med hotel- og restaurationsbranchen om genbrugssystemet ECObox.

Kilde: Miljøorganisationen Oceana

Ifølge Anne-Mette Greve Næsager lægger den nye forsøgsordning op til, at virksomheder kan byde ind med forskellige muligheder for at genbruge emballage. Men man kunne også forestille sig, at nogle kigger mod Aarhus, hvor en pantløsning blev lanceret tidligere på året.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Mindre plastik i Aarhus

17. januar i år gik Aarhus Kommune således i luften med et større projekt omkring genanvendelse af emballage. I første omgang blev der indført pant på to go-kopper, da kaffekopper og plastikkrus indtil da havde udgjort halvdelen af alt affald i de aarhusianske skraldespande.

Det oplyser Kim Guldvad, der er medborgerskab- og bylivschef i Aarhus Kommune til TV 2 Kosmopol.

Og nu - godt tre måneder senere - har projektet været en bragende succes, lyder det. Der er solgt 200.000 kopper, og det betyder, at der har været tre tons mindre plastik i skraldespandene i Aarhus.

- Det er væsentlig bedre, end hvad vi havde turde håbe på, siger Kim Guldvad.

Aarhus Kommune har sat omkring tre millioner kroner af til indkøb af kopper og pantsystemer. Knap 50 kaffebarer og serveringssteder har efterfølgende solgt alt fra flat whites til lemonade i de genanvendelige kopper.

Aarhusianerne betaler fem kroner for koppen, og pengene får de retur, når de panter i de 30 pantautomater, der er sat op i den centrale del af byen.

Næste skridt er at gøre det muligt at pante blandt andet takeaway-salatens plastikskåle. Det arbejde begynder efter sommerferien, lyder det fra Kim Guldvad.

Sideløbende med den nye forsøgsordning arbejder Københavns Kommune også med genanvendelse af emballage til takeaway i regi af Change (K)now-projektet, der er et EU-støttet samarbejde mellem byer i otte lande omkring Østersøen. 

Her kan man blandt andet forestille sig, at en kaffebar køber sig ind i et projekt med pantkopper, som det ses i Aarhus. 

Det er planen, at Change (K)now skal kaste en række anbefalinger af sig, som bliver præsenteret på et møde i København i 2026.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik