Hundredvis af mennesker til cannabis-demonstration: "Lad os prøve det af. Lad os prøve noget nyt"

Lørdag var flere hundrede mennesker samlet til demonstration om legalisering af cannabis. En demonstration, der - ifølge flere af demonstranterne - er nødvendig netop nu.

- Hvad vil vi ha’? Fri hash! Hvornår vil vi ha’ det? Nu!

Sådan gjaldede flere af de demonstranter, der lørdag ytrede deres holdning til legalisering af cannabis. 

Demonstrationen gik fra Christiania til Christiansborg i København.

Dens formål var da heller ikke til at tage fejl af. Budskabet fra både menneskeoptogets slagsange, bannere og skilte var klart og tydeligt: Cannabis skal legaliseres - og ifølge arrangørerne bag demonstrationen skal der være ordnede og lovlige forhold for sælgere og købere.

quote Man skal have lov til at vælge, om man vil drikke sig hammerstiv og ligge i rendestenen, eller om man vil ryge en joint.

Helene Winterskov, demonstrant

En af de fremmødte til dagens demonstration var Martin Eckhof. Han synes, at demonstrationen er særlig vigtig netop nu.

- Debatten er oppe at køre nu, og der sker det, der gør på Christiania, så det er nu, vi skal snakke sammen om, hvad vi gør, forklarede Martin Eckhof til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Martin Eckhof tog til demonstration lørdag, fordi han mener, at cannabis skal legaliseres i Danmark.
Martin Eckhof tog til demonstration lørdag, fordi han mener, at cannabis skal legaliseres i Danmark.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Kosmopol

Samme melding kom fra flere andre demonstranter – blandt andet Helene Winterskov.

- Demonstrationen er særlig vigtig nu, men den har været særlig vigtig længe, sagde Helene Winterskov, der mener, at debatten ikke har rykket sig de sidste mange år. 

- Det er de samme argumenter. Lad os prøve det af. Lad os prøve noget nyt, sagde Helene Winterskov til TV 2 Kosmopol.

Drab antændte debatten

Debatten om legalisering af cannabis har den seneste tid også fyldt meget på både Christiania og i København.

I starten af august afspærrede christianitterne selv Pusher Street med betonblokke og en container i protest mod bander. Dengang lød det i en pressemeddelelse fra Christianias pressegruppe, at man ville ”befri Christiania fra bandernes og rockernes tyranni”.

Maskeklædte personer skubbede dog efterfølgende afspærringen væk og fik derefter adgang til Pusher Street.

Senere mod slutningen af august blev en 30-årig mand dræbt og fem personer ramt af skud i forbindelse med et skyderi på Christiania.

Det antændte atter debatten om legalisering af cannabis, hvorfor Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), inviterede københavnere, eksperter og folketingspolitikere til debatmøde om legalisering af cannabis på baggrund af skyderiet.

Vil legalisere cannabis i Danmark

Mens et bredt flertal i Københavns Borgerrepræsentation ønsker at iværksætte en forsøgsordning med kontrolleret legalisering af hash, så har regeringen derimod ingen planer om at legalisere hash.

Netop regeringens manglende ønske om at legalisere hash, var også en af grundene til, at demonstranten Martin Eckhof deltog til lørdagens demonstration for legalisering af cannabis.

- Jeg synes, vi skal legalisere cannabis i Danmark. Det er for at råbe politikerne op. Der er lidt en forskruet holdning til cannabis på Christiansborg i min verden, og det håber vi på at kunne ændre, sagde Martin Eckhof.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Legalisering af cannabis i udlandet

I flere andre lande er legalisering af cannabis blevet en realitet. Eksempelvis har man i lande som Portugal, Uruguay og USA valgt at afkriminalisere eller legalisere cannabis.

I Holland har det i mange år været lovligt via den såkaldte coffee shop-model.

I Tyskland er der en lov på vej, der legaliserer rekreativt brug af cannabis. Det betyder, at man sandsynligvis snart vil kunne købe og indtage cannabis helt lovligt.

Lovforslaget i Tyskland vil gøre det lovligt for voksne at besidde op til 25 gram hash, have 3 cannabisplanter i hjemmet og købe cannabis i særlige hashklubber.

Demonstranten Helene Winterskov kan heller ikke se nogen grund til, at hash ikke er lovligt.

- Jeg synes, det er et frit valg, og man skal have lov til at vælge, om man vil drikke sig hammerstiv og ligge i rendestenen, eller om man vil ryge en joint. Jeg synes ikke, det giver nogen mening, at det ikke er lovligt, sagde Helene Winterskov.

Hun håber da også, at der bliver lyttet til befolkningen.

- Jeg håber, at der kommer en forsøgsordning, og at vi kan få noget evidens på bordet, omkring hvad det er, der kunne være godt for vores samfund, sagde Helene Winterskov til TV 2 Kosmopol.

Flere hundrede mennesker var lørdag samlet til demonstration om legalisering af cannabis.
Flere hundrede mennesker var lørdag samlet til demonstration om legalisering af cannabis.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik