Hvorfor har Nationalbanken en skydebane oppe under taget?

Midt i København ligger Nationalbanken. Helt oppe under taget i den ikoniske bygning, tegnet af Arne Jacobsen, har banken sin egen skydebane.

Lige nu står Nationalbanken næsten helt tom.

TV 2 Kosmopols journalist Casper Dalgård har været på besøg i den forladte bank, hvor han helt oppe under taget fandt en skydebane.

Skydebanen er en lang gang på 25 meter med et ovenlysvindue. Væggene på begge sider er trælameller, og de får banen til at minde lidt om en sauna. De har mærker fra skæve skud fra nogle mindre skarpe skytter, og rundt omkring ligger der gamle patronhylstre.

For enden er der rå beton, og på gulvet ligger der en enkel skydeskive.

quote Banken havde omkring 50 vagter til at forsvare bygningen og personale mod professionelle kriminelle

Michael Sheridan, arkitekt og forfatter

Casper Dalgård spurgte under sit besøg, hvorfor man tilbage i 1960'erne besluttede sig for, at banken skulle have en skydebane? Svaret var ikke helt klart, så det forsøger vi at finde ud af her.

Nationalbanken har to mulige bud på, hvad skydebanen er blevet brugt til.

  • Skydebanen blev brugt af Nationalbankens skytteforening
  • Skydebanen blev brugt af Hjemmeværnet

(Artiklen forsætter under boksen.)

Her står tiden stille ikonbillede
Serie

Her står tiden stille

Rundt omkring i vores store metropolområde findes stadig steder, hvor tiden står stille. Casper og Amanda tager på opdagelse i de skjulte tidslommer og får de fascinerende historier om de mennesker, der engang levede og arbejdede her, og den betydning stederne har haft i deres storhedstid.

 Se serien her

Nationalbankens ubevæbnede vagter

Det kunne virke logisk, at dem, der var ansat til at passe på pengene, Nationalbankens vagter, havde et sted at øve sig i at skyde. 

Og så virker det bekvemt, at det endda var på arbejdspladsen.

Der, hvor det bliver sløret, er, at vagterne i Arne Jacobsens nationalbank aldrig har været bevæbnede. Det har de været tidligere i det gamle byggeri. 

Men det har været, før byggeriet af den nye bank begyndte.

quote Ledelsen bekymrede sig om kriminelle, der måske var mere kvalificerede end Olsen Banden

Michael Sheridan, arkitekt og forfatter

Vigtig i tilfælde at katastrofer

En, der har et bud på, hvorfor det alligevel gav mening for vagterne at have en skydebane er Michael Sheridan. 

Han er en amerikansk arkitekt og forfatter, der har studeret Arne Jacobsens arbejde i over 20 år. Han er forfatter til seks bøger om dansk arkitektur, hvor den seneste handler om netop Arne Jacobsen.

- Jeg tror ikke, at bekymringen handlede om besøgende i bankens foyer. Så det er ganske sandsynligt, at vagterne i offentlige områder ikke var bevæbnede, skriver han til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det er Arne Jacobsen, der har tegnet Nationalbanken i starten af 1960'erne. Desværre skal al den udvendige marmor, samt vinduer nu skiftes.
Det er Arne Jacobsen, der har tegnet Nationalbanken i starten af 1960'erne. Desværre skal al den udvendige marmor, samt vinduer nu skiftes.
Foto: Casper Dalgård/TV2 Kosmopol

- Dog havde banken omkring 50 vagter til at forsvare bygningen og personale mod professionelle kriminelle, som også kunne opretholde orden i tilfælde af en katastrofe. Der var også et sikkerhedsrum, der kunne rumme 500 personer, skriver Michael Sheridan.

Disse vagter havde helt sikkert adgang til våben, og deres kommandopost var på øverste etage af bygningen - i nærheden af skydebanen, fortæller Michael Sheridan.

Kom med indenfor i Nationalbankens fortrolige indre i det, der for mange er lukket land. 

Klik dig gennem billederne herunder og lær mere om den tomme nationalbanks hemmeligheder:

Selvforsynende bank

Michael Sheridan, fortæller også, at man skal tage tiden i betragtning for at forstå skydebanen.

- Det er vigtigt at huske på usikkerheden og angsten, der befandt sig i Europa under Den Kolde Krig. Som følge heraf vedtog den danske regering en politik om totalforsvar, hvor større regeringsinstitutioner kunne fortsætte med at fungere i tilfælde af krig eller andre katastrofer, fortæller arkitekten.

Nationalbankens største bekymringen i bygningen var sikkerheden, da pengene blev trykt i stueetagen. 

Selvom banken havde avancerede kontrolsystemer, var der alligevel frygt for kriminalitet.

quote Ud over skydebanen var der et minihospital, et slagteri og tilstrækkeligt med forsyninger, så de kunne fortsætte i en måned eller mere

Michael Sheridan, arkitekt og forfatter

Spørg Os - Formular

_

 - Ledelsen bekymrede sig også om kriminelle, der måske var mere kvalificerede end Olsen Banden. Som følge af det havde vagterne brug for et sted at øve deres skydefærdigheder og holde deres præcision skarp, fortæller Michael Sheridan.

I den usikre tid var det derfor vigtigt for regeringen at sikre, at pengestrømmen kunne fortsætte i tilfælde af en katastrofe.

- Bankbygningen blev planlagt i perioden 1956-1961 på en sådan måde, at den kunne være selvforsynende og fortsætte med at fungere i tilfælde af en katastrofe. Ud over skydebanen var der et minihospital, et slagteri og tilstrækkeligt med forsyninger, så de kunne fortsætte i en måned eller mere. Trykkeriet til pengesedler havde sin egen vandforsyning, så der ville være masser af drikkevand, fortæller Michael Sheridan.

Hjemmeværnet i banken

VI har modtaget et dokument fra Nationalbanken, fra 1981. Det er en godkendelse af skydebanen, og er sendt til Hjemmeværnet.

Ifølge Nationalbanken har Hjemmeværnet hørt til i bygningen.

- Teorien er, at det var en del af sikkerheden i en tid med Den Kolde Krig. Vi havde også brandvæsenet tilknyttet og læge, så det giver mening, at der også var militær/vagtsikring, skriver Nationalbanken til TV 2 Kosmopol.

Godkendelsen fra 1981 er altså tre år efter Nationalbanken stod helt færdigbygget. 

Hjemmevaernet-red
Foto: Nationalbanken

Skydebanen som en del af idrætsforeningen 

Dog har skydebanen ikke kun skulle bruges i den usikre tid. Den er også blevet brugt som en del at bankens idrætsforening.

Nationalbanken har haft en skytteforening i løbet af tiden og blandt en masse dokumenter de har sendt til os, er der stribevis af våbentilladelser, som er givet til medlemmer af ”Danmarks Nationalbanks Skytteforening”.

Våbentilladelse som er blevet givet til medlemmer af Danmarks Nationalbanks Skytteforening
Våbentilladelse som er blevet givet til medlemmer af Danmarks Nationalbanks Skytteforening
Foto: Nationalbanken

I 2020 rømmede næsten alle Nationalbankens medarbejdere den fornemme adresse på Havnegade 5. Bygningen skal nemlig renoveres udvendig og indvendig. TV 2 Kosmopol har fået lov at gå på opdagelse i den enorme bygning, der stod færdig i 1978.

Se afsnittet om Nationalbanken i serien "Her står tiden stille"  - eller se videoen herunder:

Nationalbanken står tom og venter på at blive renoveret. Inde i den enorme bygning gemmer der sig utrolige overraskelser.

Synes du også, at gamle tidslommer er fascinerende?

Så vil du sandsynligvis også kunne lide serien "Havnens Hemmeligheder", hvor TV 2 Kosmopol udforsker de skjulte - og ofte underjordiske - tidslommer i Københavns Havn.

Se serien på linket her. Du kan også gå på opdagelse i de spændende artikler herunder:

Havnens Hemmeligheder Ikonbillede
Serie

Havnens hemmeligheder

Gammelt bliver revet ned og nyt bygget op overalt i Københavns Havn. Men Casper Dalgård går sammen med sin trofaste fotograf Amalie Vixø på jagt efter de tidslommer, der stadig findes rundt omkring. Steder, der både rummer fascinerende  oplevelser, og som samtidig fortæller hver sit glorværdige kapitel i hovedstadens historie.

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik