Jeff frygter fremtiden på botilbud: "Hvis mor dør før mig, så skal jeg have hjælp"

Pårørende til voksne med udviklingshandicap er bekymrede for besparelser på københavnske bosteder. Ny rapport kortlægger forholdene.


34-årige Jeff Pitzner har et udviklingshandicap og bor derfor på et botilbud i Valby.

Men selvom han burde kunne klare sig med den hjælp, han får fra kommunen, så har han også brug for at trække på sin mor for at få hverdagen til at hænge sammen:

- Jeg er faktisk på sådan en standby 24 timer i døgnet, hvor jeg bare venter på en opringning fra ham om, at han behøver hjælp, fortæller Jeff Pitzners mor, Mitzie Pitzner, til TV 2 Kosmopol.

quote Hvis mor dør først, så skal jeg have hjælp

Jeff Pitzner

Hun er meget bekymret for, hvordan hendes søns liv ville se ud, hvis hun ikke var der for ham:

- Den tanke tør jeg næsten ikke tænke på. Med de forhold, der er i dag, så kan jeg ikke se andet, end at han får et rigtig sølle liv, siger hun.

Dyster kortlægning

Den bekymring deler sønnen. For Jeff Pitzner kan godt mærke, at det er svært at klare sig selv.

- Hvis mor dør først, så skal jeg have hjælp, siger han.

Familien Pitzner mener, at forholdene er pressede i Københavns Kommune, og de får opbakning fra LFS - Landsforeningen for Socialpædagoger og Handicapaktivisterne.

Foreningen har i en ny rapport kortlagt forholdene for bosteder for voksne med handicap i Københavns Kommune, og LFS konkluderer her, at der ikke er nok penge til at få botilbuddene til at fungere efter hensigten.

- Vi taler om mennesker, der ikke får de rette tilbud. Jeg synes, det gør ondt at se, siger formand for specialområdet i LFS, Lisbeth Waidtløw, til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Det siger de pårørende:

- På min datters bosted er der lavet en liste over, hvad medarbejderen SKAL tage sig af (A), hvad de dernæst bør tage sig af (B), og sidst hvad de måske kan nå at tage sig af (C). Der er ikke længere midler til alle opgaverne.

Kilde: Hvidbog om Københavns Kommunes botilbud for voksne med udviklingshandicap

Ifølge LFS skal Københavns Kommune spare mindst 20 millioner kroner på botilbud i år. Og LFS og Handicapaktivisterne frygter, at der vil blive skåret endnu mere, når det kommende budget er forhandlet på plads.

- Vi frygter faktisk, at det bliver værre end det er nu. Vi har dokumenteret i den her kortlægning, at især den økonomiske side af det er meget alvorlig. Området er blevet udsultet igennem mange år, og det har konsekvenser, siger Lisbeth Waidtløw.

I rapporten henvises der til tal fra 6-by Nøgletal, der sammenligner udgifts- og serviceniveauer på tværs af de seks største kommuner i landet. 

I den nyeste udgave af nøgletallene fra 2023 fremgår det blandt andet, at Københavns Kommune bruger 2.199 kroner til botilbud, dagtilbud og støtte i eget hjem per borger med handicap mellem 16 og 66 år. 

Til sammenligning bruger Esbjerg Kommune 3.747 kroner per borger i botilbud. Og landets andenstørste kommune, Aarhus, brugte 3.453 kroner. 


(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Det siger de pårørende:

- Jeg har oplevet, at personalet (kun én på arbejde) ikke opfattede, at min søn skulle på hospitalet. Kun fordi han også ringede til mig, kom han afsted.

Kilde: Hvidbog om Københavns Kommunes botilbud for voksne med udviklingshandicap

Overborgmester Sofie Hæstorp Andersen (S) har ikke ønsket at kommentere de igangværende budgetforhandlinger. Det har heller ikke været muligt at få svar fra de øvrige partier, der samarbejder om budgettet for næste år.

Håber stadig

Selvom Jeff og Mitzie Pitzner er glade for den hjælp, de allerede får, så håber de, at der snart sker noget.

- Den gamle sætning om, at man skal kende sit land på den måde, det behandler sine svageste på. Det gør i hvert fald ikke vores land til et velfærdssamfund, siger Mitzie Pitzner.

Det siger de pårørende:

- Min søn vil gerne hjælpe på sin hjemmedag. Han vil gerne skifte sengetøj og selv lægge det i vaskemaskine, men pædagogerne har travlt og hiver selv sengetøjet af. Min søn bliver frustreret og siger, pædagogen skal gå. Og så er det pludselig ham, der er problemet, han er jo blevet vred. 

Kilde: Hvidbog om Københavns Kommunes botilbud for voksne med udviklingshandicap

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

TV-version.00_00_56_03.Still002

Stine har stor succes med sin simple mad Vi skal fjerne presset ved at invitere middagsgæster

20181215-025439-L-1920x1281we (2)

42-årig død under anholdelse på Køge-egnen

Knivstik i Roskilde

Kvindelig motionsløber identificeret i sag om knivoverfald i Roskilde

Vis mere
internationale tilflyttere København hovedstadsområdet International Citizen Days velkomstarrangement

Sidste års rekorder overgås: Boom i internationale tilflyttere til hovedstadsområdet

kort overblikket ejendomsvurderinger parcelhus

Samlet på ét kort: Nu kan du få overblik over alle ejendomsvurderinger

Vis mere