Drama på rådhuset: Københavns største parti smidt ud af forhandlinger

Enhedslisten og Alternativet er foreløbigt blevet bedt om at forlade forhandlingerne om budgetaftalen for Københavns Kommune.

Det største parti på Københavns Rådhus er blevet bedt om at forlade budgetforhandlingerne.

Enhedslisten er, sammen med Alternativet, dermed indtil videre uden for indflydelse, når Københavns Kommunes fremtid skal tegnes.

Det fortæller Enhedslistens teknik- og miljøborgmester:

- Foreløbigt er vi blevet bedt om at gå. Men vi holder fokus og viser, at vi er klar til at forhandle, siger Line Barfod til TV 2 Kosmopol.

Dermed sidder Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, De Konservative, DF, Venstre og Liberal Alliance lige nu og forhandler budgetaftalen.

quote vis man ikke kan være med på noget afgørende, så kan man ikke være med

Pia Allerslev, politisk kommentator


Det er samme partier, der står bag den nye principaftale om Lynetteholm, der blev vedtaget i juni, og som afsætter penge til Lynetteholm i budgettet to år frem. 

 Og det er ifølge Line Barfod årsagen til eksklusionen.

- Vi er ude, fordi vi ikke er med i principaftalen om Lynetteholm. Vi er ikke blevet bedt om at sige ja eller nej til noget, vi er bare blevet bedt om at gå, siger hun.

Kommentator: Ingen overraskelse

Ifølge politisk kommentator Pia Allerslev, så er det "et ældgammelt trick" at partier uden for store aftaler ikke bliver inviteret med til bordet. 

- Hvis man ikke kan være med på noget afgørende, så kan man ikke være med.

Derfor kommer det ikke som en overraskelse, at Enhedslisten og Alternativet er sendt uden for døren. 

- Det er helt som ventet. Den store aftale som partierne indgik i juni var, at man var med på Lynetteholm som projekt, og der har de to partier været meget klare i retorikken som modstandere, siger Pia Allerslev til TV 2 Kosmopol.

Er det gengældelse?

Enhedslisten blev ved kommunalvalget i 2021 det største parti på rådhuset. Dermed måtte Socialdemokratiet for første gang i hundrede år sige farvel til den titel. 

Da budgetforhandlingerne året efter gik i gang, blev det også uden overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), resten af Socialdemokratiet og SF. En budgetaftale der af samme årsag blev kaldt historisk.

Men efter sidste års ydmygelse er balancen nu vendt: Socialdemokratiet er en del af det forhandlende flertal, mens Enhedslisten og Alternativet, der tilsammen sidder på 18 ud af 55 stole i den københavnske borgerrepræsentation, er ude.

- Jeg tror ikke, at Hæstorp har haft det dårligt med at sætte Lynetteholm op som et krav, og dermed sætte Enhedslisten ud, for det er spillet i politik, siger Pia Allerslev.

Hendes vurdering er også, at de to partier ikke bliver inviteret tilbage til forhandlingerne: 

- Det gør forhandlinger lidt lettere, når der er færre om bordet. Og præcis social- og teknik og miljøområdet er to tunge områder for København, så der er mange, der frygter, at de vil blive behandlet stedmoderligt uden de to borgmestre fra Enhedslisten til stede, siger Pia Allerslev. 

Håber på comeback 

I Enhedslisten er der dog stadig håb om at blive inviteret tilbage.

Hvad betyder det, hvis Enhedslisten ikke kommer til at præge budgettet?

- Vi frygter, at det vil betyde manglende klimahandling, og at der ikke kommer den nødvendige fokus på socialområdet med de rette indsatser, der kan knække udviklingen, siger borgmesteren og understreger:

- Men det er derfor vi fastholder, at vi er klar til at tage del i forhandlingerne. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik