Politikere trygler turister om at blive væk fra Pusher Street - men turismeorganisation sender ikke opfordringen videre

Både justitsministeren og Københavns overborgmester opfordrer turister til at holde sig væk fra Pusher Street. Men Wonderful Copenhagen, der blandt andet er finansieret af offentlige midler, bringer ikke opfordringen videre.

- Det er klart, at med Wonderful Copenhagen og andre organisationer, som promoverer enten Danmark eller København, så kan vi jo nå længere ud. Det vil jeg gerne opfordre til sker således, at vi ikke kun kommer ud i medierne, men at vi også kommer ud på nogle af de platforme, der promoverer København endnu bredere.

Ordene kommer fra Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som endnu en gang torsdag delte budskabet til turister om at holde sig fra Pusher Street.

Et budskab, hun som den øverste chef i det københavnske bystyre, er blevet talskvinde for på vegne af de københavnske politikere.

Og et budskab, som i øvrigt bakkes op af justitsministeren, der også pointerer, at ét af midlerne til at få fjernet hashhandlen på Pusher Street er at få turisterne til at lade være med at købe deres hash i fristaden.

Og netop turisterne er da heller ikke uvæsentlige, når man taler om Christiania og Pusher Street.

Ifølge VisitCopenhagen, som er en del af turismeorganisationen Wonderful Copenhagen, er fristaden ”uden tvivl én af Danmarks største turistattraktioner”.

Når turister søger efter attraktioner at besøge i hovedstadsområdet, dukker Christiania unægteligt op hos VisitCopenhagen som én af de mest populære destinationer i København.

Ingen direkte opfordring om at blive væk

I teksten oplyser VisitCopenhagen, at ”besøg kan være behæftet med en sikkerhedsrisiko på grund af kriminel aktivitet og handel med stoffer”, ligesom der i teksten står, at ”det er vigtigt at vide, at det i følge dansk lovgivning er ulovligt at sælge, købe og besidde stoffer i enhver form.”

Men den seneste skærpelse med overborgmesterens og justitsministerens direkte ønske om, at turisterne skal holde sig væk fra Pusher Street figurerer ingen steder.

Og i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol fra Wonderful Copenhagen torsdag lød det, at man ”følger situationen på Christiania og tilpasser løbende vores kommunikation om stedet i takt med myndighedernes udmeldinger.”

"De skal se sig som en vigtig del af København her"

På Københavns Rådhus skaber den udmelding splittelse blandt politikerne. For Københavns Kommune er nemlig medejer af turismeorganisationen.

- Det vil være en god idé, at Wonderful Copenhagen læser det igennem, man har liggende om Christiania, og sørge for at opdatere de ting, som kan relatere sig til hashsalg og Pusher Street, siger Lars Weiss (S) fra Københavns Borgerrepræsentation.

SFs gruppeforperson i Borgerrepræsentationen, Klaus Mygind, mener, at Wonderful Copenhagen bør tage del i ansvaret om at sprede budskabet.

- Jeg synes, at Wonderful Copenhagen skal se sig selv som en vigtig del af København her. De er en vigtig faktor i hele vores arbejde med turister. Og som turist skal man vide, at der er en særlig situation omkring Pusher Street, siger Klaus Mygind og tilføjer:

- Det københavnske bystyre er virkelig enige i, at københavnere og alle andre skal lade være med at komme i Pusher Street. Så hvis jeg var Wonderful Copenhagen, ville jeg sørge for at skrive, at der er en helt særlig situation omkring Pusher Street, og at overborgmesteren har opfordret til, at man skal lade være med at købe sin hash derude.

"Overborgmesteren er politiker og kommer med politiske budskaber"

Anderledes lyder det fra flere af de borgerlige partier på Københavns Rådhus. Her deler de ikke holdningen til, at Wonderful Copenhagen har noget ansvar for at videregive det, de kalder ”politiske holdninger”.

- Jeg synes, de har pligt til at videregive politiets meldinger som beredskabsmyndighed til turister. Men overborgmesteren er politiker og kommer med politiske budskaber. Og den slags skal de ikke underlægges – specielt ikke, når de politiske budskaber ikke er konsistente, men skifter, siger Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager (K).

Også Venstres Jens-Kristian Lütken, som er beskæftigelses- og integrationsborgmester, er tilbageholdende med at diktere, hvad turismeorganisationen skal gøre.

- Som kommunalpolitikere skal vi ikke bestemme, hvad der står på Wonderful Copenhagens hjemmeside. Vi er medlemmer af bestyrelsen og med til at finansiere det – men vi går ikke normalt i detaljer om noget som det her, siger borgmesteren.

TV 2 Kosmopol forsøgte fredag at få en ny reaktion fra Wonderful Copenhagen. Det er ikke lykkedes, men i bestyrelsen bag turismeorganisationen er Helsingørs borgmester Benedikte Kiær næstformand.

Og hun ser ingen mangler i den information, VisitCopenhagen allerede har om Christiania og Pusher Street.

- Jeg synes egentlig, at det står klart og tydeligt, siger hun.

- Når jeg læser det igennem, ser jeg, at man skal passe på på Pusher Street og orientere sig hos myndighederne. Hvis nogen synes, at der skal stå noget andet, synes jeg, at de skal læse teksten, siger Benedikte Kiær.

Uanset hvad er fortællingen om Christiania fortsat også fortællingen om Pusher Street.

Den store rejseguide Lonely Planet beskriver fristaden som et ”hash-duftende byområde på den østlige side af Christianshavn”, hvor man kan opleve ”bydelens berygtede Pusher St. – fyldt med lyssky hash- og marihuanahandlere, der ikke sætter pris på fotografier”, mens også Tripadvisor beskriver den ”berygtede Pusher Street” i deres beskrivelse af Christiania.

Om der snart skal stå en advarsel fra overborgmesteren og landets justitsminister, når man i fremtiden søger om information på Christiania hos VisitCopenhagen står fortsat hen i det uvisse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik