Kæmpe lysskilt skal markere ramadan: "Vigtigt det står på dansk"

En 18 meter lang lysinstallation vil pryde Den Røde Plads på Nørrebro i København under dette års ramadan, som begynder søndag.

Fællesskab, fællessang og en skive ramadan-roulade er på dagsordenen, når ramadanen indtager Den Røde Plads på Nørrebro i København søndag den 10. marts.

Hovedattraktionen til fejringen er et 18 meter langt lysskilt, der skal markere, at højtiden kan fejres af alle på tværs af kultur, sprog og religion, lyder det fra Elias Huseyin Demirezen, der talsmand for Dialog Forum og én af de drivende kræfter bag installationen.

quote Vi skal finde den danske måde at fejre ramadan på

Isam B, musiker

Dialog Forum er en frivillig forening, der arbejder på at fremme respekt, forståelse og fredelig sameksistens, som også fremgår af deres hjemmeside.

- Hvis vi kan dele hverdagen med hinanden, kan vi også dele vores højtider. Vores ønske er, at alle kan deltage i fejringen af højtider og opleve mangfoldigheden af smukke traditioner, som måske er ukendte for mange, siger Elias Huseyin Demirezen, der er talsmand for Dialog Forum, til TV 2 Kosmopol.

- Vi tror, at det bliver den hidtil største fejring og markering af ramadanen i København.

En anden initiativtager er musikeren Isam B, der går under det borgerlige navn Isam Bachiri.

Han støtter projektet af egen lomme, og for ham har ramadanmarkeringen en helt særlig betydning.

- Det skal bruges til at samle mennesker. Jeg har tidligere sunget om ramadanen i København, lavet en kage – ramadan-roulade - men det her en danmarkspremiere på ramadan i det åbne bybillede, siger han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

En brobygning mellem kulturer

”Glædelig Ramadan” er teksten på lysskiltet, og ifølge Isam B. er det ikke uden betydning, hvad der står på installationen.

- Vi skal finde den danske måde at fejre ramadan på. Det er vigtigt, at skiltet er på dansk, fordi vi først og fremmest er i Danmark, men især for at forbinde Danmark og Islam. Lysskiltet skal både lyse op, men også være oplysende, siger Isam B.

Hvorfor er det netop i år, at der skal være den her ekstra store markering af ramadanen?

- Ja det er faktisk et rigtig godt spørgsmål. Skæbnen ville det sådan. Men idéen begyndte faktisk sidste år, da jeg var til ramadanmiddag i Stefankirken med Dialog Forum. Vi undrede os over, hvorfor vi er så bange for at markere ramadan herhjemme. Vi kom frem til, at man bare skulle tale med dem, der normalt sætter julelys op, som er Juleministeriet, for at få ramadanlys op på samme måde, siger Isam B.

Juleministeriet står bag oppyntning af Københavns gader ved juletid.

Samme holdning deler Dialog Forum, der også lægger vægt på, at man kan sidestille ramadanbelysningen med julelys ved juletid.

- Ramadanlys har været opført i andre lande før. I både London og Oslo har gaderne været prydet med installationer på samme måde som julelys, og vi bør også omfavne denne tradition herhjemme. I en global og mangfoldig verden bør vi kunne værdsætte og markere alle højtider på tværs af kulturer og tro, siger Elias Huseyin Demirezen, og lægger vægt på, at fejringen er for alle uanset religiøs baggrund.

Stor opbakning fra de lokale

Hovedsponsoren bag initiativet er Nørrebro Lokaludvalg, der mener, at lysskiltet bliver den hidtil største visuelle markering af ramadanen på Nørrebro, lyder det fra Mogens Petersen, formand for Nørrebro Lokaludvalg.

- Vi har tidligere støttet eid-arrangementer på Blågårds Plads, men det her bliver nok det, der vil nå bredest ud og flest vil komme forbi, fordi det også drejer sig om flere dage, siger Mogens Petersen til TV 2 Kosmopol.

Lysinstallationen har i alt kostet 150.000 kroner.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ramadan Nørrebro
Foto: Naja G. Nielsen

80.000 kroner står Nørrebro Lokaludvalg for, mens resten af midlerne kommer fra private donorer på Nørrebro.

Det fremgår dog af Nørrebro Lokaludvalgs hjemmeside, at de ikke deler midler ud til religiøse arrangementer.

Kan man ikke argumentere for, at ramadanbelysningen er et religiøst arrangement?

- Det er en synliggørelse af en højtid for en stor del af vores borgere på samme måde som jul. Så længe, der ikke er tale om forkyndelse, støtter vi gerne, og det er der ikke her. En af vores værdier er nyskabelse, siger Mogens Petersen til TV 2 Kosmopol, og uddyber, at det at bruge ramadanen som en brobygning mellem kulturer er en nyskabelse.

Nørrebro Lokaludvalg giver hvert år giver midler til julelys og juletræsarrangementer, pointerer Mogens Petersen.

Ramadanen er den største højtid i Islam, og selvom markeringen har religiøse rødder, lægger Elias Huseyin Demirezen vægt på, at fejringen er for alle, uanset religiøs baggrund.

- Selvom ramadanen primært er en religiøs højtid, der handler om faste og refleksion, er den også en kulturel begivenhed, der sætter fokus på fællesskab og nærvær, på samme måde som julen. Konceptet med ramadanlys er udviklet i lighed med julelys for at skabe en hyggelig atmosfære omkring højtiden, styrke samhørigheden og fejre mangfoldigheden, siger Elias Huseyin Demirezen.

Årets nye markering af ramadan på Den Røde Plads skal blive en tradition, der hvert år vil få ramadanen til at lyse op i gaden, men Isam B. håber, at lignende installationer vil krydse Nørrebros grænser til andre steder i København og hele Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik