Kan bygge tre huse på otte dage: En helt særlig printer i Nordhavn bruges i hele verden

3d-print vinder frem som teknologi, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan printes.

Du kender måske 3d-printeren, der kan printe små figurer af plastik – måske har du selv en af slagsen, som vinder frem i private hjem.   

Men i Nordhavn i København ligger en virksomhed, der har taget 3d-print til et helt andet niveau. Techvirksomheden COBOD International kan nemlig printe bygninger, som folk kan bo og gå på arbejde i. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det er printere af denne type, der fremstilles i COBOD International i Nordhavn.
Det er printere af denne type, der fremstilles i COBOD International i Nordhavn.
Foto: Anders Bagge/TV 2 Kosmopol

I stedet for plastik anvendes beton til at printe husene, og det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan printes. 

- Den kan printe i ti meters højde, som er et treetagershus, og den kan i princippet printe i uendelig længde, så det siger noget om, hvor stort det er, fortæller Philip Knudsen, marketingschef i COBOD International, til TV 2 Kosmopol.

Da virksomheden var i sin spæde start i 2017, printede den et prototypehus, som stadig står i Nordhavn. Huset er printet lag for lag, og der er sat tag og vinduer på, som man ville gøre med et almindeligt hus. 

quote Der er ingen tvivl om, at teknologien stormer frem, og der vil være en rivende udvikling de kommende år

Philip Knudsen, marketingschef, COBOD International

Dengang virksomheden blot var en iværksætterdrøm, fungerede huset som et bevis på, at teknologien var gangbar og kunne konkurrere med mere konventionelle byggemetoder

- Der er flere fordele ved at printe et hus. Vi tror på, at det indenfor meget kort tid vil være meget billigere, hurtigere og smartere. Det kræver for eksempel kun to mand at bygge et hus.

En virksomhed i vækst

I dag har virksomheden 100 ansatte i København, en omsætning på 130 millioner kroner om året, og så har de kunder i hele verden - blandt andet i Mellemøsten. 

Marketingschef Philip Knudsen forklarer, at firmaet satte rekord, da det tog to mand otte dage at bygge tre familiehuse i Oman. 

Ifølge Philip Knudsen har virksomhedens printere efter fem år på markedet printet 40 procent af alle 3d-printede huse i verden, der i gennemsnit koster en million dollars at etablere.

Københavnervirksomheden har desuden solgt en printer til General Electrics i USA, som kan printe de nederste 20 meter af en vindmølle.

Det fungerer ved, at man fragter printeren ud til det sted, hvor vindmøllen skal stå, og så støber - eller printes - vindmøllen på stedet. En løsning, der peger ud i fremtiden. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

3d-printeren kan printe store vindmølletårne på den lokation, hvor vindmøllen skal stå
3d-printeren kan printe store vindmølletårne på den lokation, hvor vindmøllen skal stå

- Vindmølletårne bliver så store i dag, at de ikke kan køre på vejene. Hvis vindmølletårnet bliver 20 procent højere, så får du tyve procent mere energi ud af vindmøllen, fortæller Philip Knudsen. 

Og mulighederne med printerne er mange. Til maj printer en af COBODs kunder en skole i Kyiv i det vestlige Ukraine. 

Laver test på 3D printere inden salg

Da TV 2 Kosmopol er på besøg hos COBOD, er teknikere i gang med at teste en 3d-printer til en kunde.

- Vi har kørt den i små to timer, så vi har fået testet, at det hele fungerer i forhold til det mekaniske og tekniske arbejde, vi har lavet på printeren.

Og denne printer er blot én af mange flere, i hvert fald hvis man spørger marketingschef Phillip Knudsen. 

- Nu har vi set en lille afmætning på grund af den internationale krise, men der er ingen tvivl om, at teknologien stormer frem, og der vil være en rivende udvikling de kommende år. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik