København vil forsøge at bevare store bededag lokalt

Et politisk flertal vil have undersøgt, om man kan bevare store bededag som fridag lokalt i København. Det er muligvis på kant med loven, siger kommunalforsker.

Muligheden for at bevare store bededag som fridag lever fortsat i Københavns Kommune.

For selvom det tirsdag skal besluttes om helligdagen skal afskaffes på nationalt plan, så er der en dør på klem i hovedstaden for at bevare den som fridag lokalt.

På torsdag skal Borgerrepræsentationen tage stilling til et medlemsforslag fra Dansk Folkepartis Finn Rudaizky om at lade forvaltningen se på muligheden for en bevarelse af store bededag for skolebørn og kommunens ansatte.

Et forslag, der er politisk flertal for.

Udover Dansk Folkeparti støtter Enhedslisten, SF, Alternativet og Konservative, at forvaltningen undersøger mulighederne for en lokal bevarelse, oplyser partierne til TV 2 Kosmopol.

Kommunalforsker: Det er at underkende en beslutning i Folketinget

Men det er slet ikke sikkert, at Københavns Kommunes politikere kan bestemme store bededags fremtid.

For det kan være på kant med loven, forklarer kommunalforsker Roger Buch.

- Der er en grundpræmis om, at byråd og borgerrepræsentationer ikke må blande sig i landspolitik, så det første, forvaltningen skal se på, er, om det overhovedet er lovligt, siger han til TV 2 Kosmopol.

Det er op til kommunen selv at bestemme, hvilke dage der er fridage i folkeskolen. Eksempelvis holdes vinterferien i forskellige uger fra kommune til kommune.

Så hvis det var en hvilken som helst anden fridag, som kommunen ville bestemme over, så ville det ikke være noget problem. Men det her er noget andet, fordi det går imod en landspolitisk beslutning, siger Roger Buch:

- Det, vi taler om her, er jo reelt set at annullere en beslutning truffet i Folketinget. Der er det helt åbenlyse formål at underkende den beslutning.

Roger Buch peger på, at et lignende medlemsforslag fra Dansk Folkeparti blev stillet i Stevns Kommune, men at det her blev taget af dagsordenen af borgmesteren med begrundelsen, at det ikke var et kommunalt anliggende.

quote Der er rigtig mange borgere, der er kede af at store bededag skal afskaffes

Stine Finné Toft (Ø)

Derfor tror Roger Buch, at nogle politikere i Københavns Kommune vil stemme for en lokal bevarelse, selvom de godt ved, at det med stor sandsynlighed aldrig vil blive en realitet.

- Måske ved man allerede, at det ikke kan lade sig gøre, men man gør det her mest som en politisk handling for at tappe ind i den store folkelige modstand, der er mod afskaffelsen af store bededag.

Største parti: ”Vi har i forvejen fri første maj”

I Borgerrepræsentationens største parti, Enhedslisten, mener man, at det er en god idé at undersøge nærmere:

- Allerhelst så vi, at man bevarede store bededag nationalt, fordi mange er glade for den her forårsfridag. Når vi ikke har den mulighed, så vil vi undersøge, om vi kan gøre noget lokalt, siger økonomiordfører Stine Finné Toft (EL).

Fordi Københavns Kommune i forvejen har en fridag, hvor skolebørn har fri, selvom deres forældre ikke nødvendigvis har, så ser hun det som en opgave, som kommunen med stor sandsynlighed kan løfte:

- Vi har jo i forvejen fri første maj, der betyder, at skolebørn har fri, selvom deres forældre ikke har.

En kommunalforsker siger, at det kan være på kant med loven, og at beslutningen underkender en beslutning i Folketinget. Er I med til at underkende en landspolitisk beslutning?

- Til at starte med stemmer vi for en undersøgelse, og hvis forvaltningerne siger, det er imod loven, så vil vi ikke gå videre, siger Stine Finné Toft.

Er det ikke spild af tid og penge at sætte forvaltninger af til at undersøge noget, som med stor sandsynlighed ikke vil være muligt at gennemføre?

- Der er rigtig mange borgere, der er kede af at store bededag skal afskaffes, og hvis vi har mulighed for at kigge på det, så er det helt fair at få undersøgt, lyder det fra økonomiordføreren.

Kan blive til fridag på dronningens fødselsdag

De Konservative i Københavns Kommunes borgerrepræsentation er også for forslaget om lokal bevarelse.

- Vi bakker Dansk Folkeparti op så langt, at vi vil undersøge, om vi har mulighed for at give skoleeleverne og de kommunale medarbejdere fri, siger Jakob Næsager (K), børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune.

De Konservative lægger op til, at der skal laves en udvalgshenvisning til børne- og ungeudvalget i kommunen. For når der fjernes en helligdag, så skal skolebørn fortsat kun have 200 skoledage om året.

Hvis forslaget om at bevare store bededag som fridag ikke kan lykkes, så vil De Konservative foreslå at rykke fridagen til dronningens fødselsdag den 16. april.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik