Københavnerne dumper: Disse ting må du aldrig smide ud

Affaldssorteringen i Københavns Kommune går den gale vej. Læs her, hvad der er vigtigst at sortere.

Det går den forkerte vej. 

I 2022 sorterede københavnerne kun 28 procent af deres madaffald, hvilket er et lille fald i forhold til året før.

København har derfor travlt, hvis kommunen skal nå sit mål om 73 procent sorteret madaffald i 2024. 

Ifølge Anne-Mette Greve Næsager, souschef i Afdelingen for Klima og Byudvikling under Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, kan der være flere forklaringer på udviklingen. 

- Det handler blandt andet om manglende viden. For eksempel hvis du ikke ved, at dit kaffefilter og dine kyllingerester må ryge med i madaffaldsspanden, sagde hun til TV 2 Kosmopol i februar

- Det kan også være, at du flytter, og at du får brudt de gode vaner, eller ikke får indrettet dit køkken ordentligt, så madaffaldsspanden kommer til at stå centralt nok. 

Det er dog ikke kun madaffaldet, der kan volde problemer. I 2020 besluttede Folketinget, at landets kommuner skulle sortere ti typer af affald. Et krav, der trådte i kraft i sommeren 2021. 

Du må altså langt fra smide hvad som helst i skraldespanden til restaffald. 

I listen nedenfor kan du finde de ti værste ting, du kan smide i skraldespanden derhjemme. 

Ti ting, du aldrig må komme i skraldespanden

1

Elektronikaffald

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alt udstyr med ledning, batteri eller solceller er yderst skadeligt for miljøet og skal derfor afleveres på en genbrugsstation eller sorteres i fraktioner lokalt.

Det bliver som oftest sorteret som "Stort elektronik" og "Småt elektronik" på genbrugsstationen.

  • Småt elektronik: Bærbar computer, mobiltelefon, legetøj, kamera, køkkenmaskiner

  • Stort elektronik: Køleskab, musikanlæg, fladskærm, støvsuger, store lamper

  • Kabler og kabelrester

2

Farligt affald

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Farligt affald er også farligt for miljøet. Det skal derfor afleveres på en genbrugsstation eller i lokale ordninger som en miljøbil eller særlige bokse.

Medicinrester, medicinglas og kanyler kan afleveres på apoteket. Rester af farligt affald, som er købt hos farvehandleren, kan afleveres hos de fleste farvehandlere.

Farligt affald er blandt andet:

  • Malingrester

  • Deodorantspray, hårlak og andre spraydåser

  • Lightere og beholdere med lightergas

  • Kemikalier

  • Medicin

  • Kviksølvtermometre

  • Stenuld-isolering

  • Energisparepærer og lysstofrør

  • Kanyler

3

Batterier

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Det her er en rigtig dårlig idé. Nogle af metallerne, som batterier er lavet af, er nemlig giftige og dermed skadelige for miljøet.

Samtidig er der skjulte engangsbatterier, der indeholder begrænsede mængder af miljøskadelige tungmetaller, i alle produkter med lys og lyd. Det kan eksempelvis være postkort med musik eller slips, sokker, hårbøjler og nissehuer med lys eller lyd.

Samtidig er der genopladelige batterier, som indeholder små mængder af miljøskadelige tungmetaller, i eksempelvis mobiltelefoner, bærbare computere, el-tandbørster og værktøj.

Batterier skal ofte afleveres i lokale batterikuber, i udvalgte butikker eller i en pose på skraldespandshåndtaget.

4

Spidse genstande

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Knive, barberblade og andre genstande, der kan skade renovationsarbejderne, må ikke komme i skraldespanden. De skal i stedet afleveres på en genbrugsstation.

5

Antændeligt affald

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Du må ikke smide ting, der risikerer at selvantænde, i skraldespanden. Det kan eksempelvis være aske med gløder, ubrugt fyrværkeri og olievåde klude.

6

Metal

Foto: Bent Midstrup/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Det kræver meget energi at udvinde metaller fra jorden. Derfor skal metal afleveres på en genbrugsstation, sorteres i fraktioner lokalt eller smides i din affaldsbeholder til metal, så det kan blive genanvendt.

Det kan eksempelvis være øl- og sodavandsdåser, konservesdåser, gryder, potter, pander, trillebøre og cykler.

Metal afleveres normalt på genbrugspladsen i en container til metal.

7

Glas

Foto: Bjørn Kähler/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Der bruges meget energi og råstoffer på at producere nyt glas. Derfor sparer du både råstoffer og udledning af CO2 ved at aflevere glas til genbrug.

Glas indsamles typisk i lokale glaskuber, i en skraldespand til glas eller afleveres på en genbrugsstation.

Vinduesglas skal afleveres indpakket til storskrald. Porcelæn må heller ikke smides i glascontaineren, da det ødelægger maskinerne, der genanvender glas.

En deodorant eller parfume i glasbeholder må gerne smides i glascontaineren, selvom den også indeholder plastik, men fjern først de løse plastikdele såsom låget.

Du kan aflevere følgende i glascontaineren:

  • Vin- og spiritusflasker

  • Glasflasker

  • Syltetøjsglas

  • Konservesglas

8

Hård plast

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Meget plast kan genanvendes. Når det er vasket og knust, bliver det smeltet om til granulat, der fx kan bruges til at lave kompostbeholdere eller tæpperuller. Hvis pladsen i stedet forbrændes, udleder det en del CO2.

Hård plast - som er alt det plads, du ikke kan slå knude på - afleveres på en genbrugsstation eller sorteres i din plastcontainer på egen grund.

Det kan være dunke til vaskemiddel, opvaskemiddel eller sprinklervæske, flasker til shampoo og eddike eller bøtter fra madvarer som pålægssalat, marmelade og is.

Husk, at de skal være tømt for indhold. I nogle kommuner skal plastikbeholdere også være rengjorte for at kunne genanvendes.

9

Papir

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det meste papir kan genanvendes til nyt papir eller pap, og derved gavner du miljøet ved at putte det ned i din egen skraldespand til papir eller aflevere det på en genbrugsstation eller andre steder, hvor det indsamles.

I papircontainere må du lægge:

  • Papir

  • Aviser

  • Reklamer

  • Ugeblade

  • Kuverter

Vådt og beskidt papir eller papir med plastik kan ikke genbruges. Det kan derfor smides i den almindelige skraldespand.

Der er forskellige regler for mel, gryn og brødposer rundt om i kommunerne. Tjek derfor din kommune, før du putter poser herfra i din papircontainer.

10

Pap

Foto: Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix

Pap kan genbruges til at lave nyt pap - derved skåner du miljøet for unødig belastning ved at aflevere det til genbrug.

Pap afleveres typisk i en samlet bunke til storskrald, i en særlig container på genbrugsstationen, i papcontainere hvor du bor eller ved butikker eller i en skraldespand til pap på din husstand.

Du kan aflevere papkasser, bølgepap, karton, æsker fra morgenmadsprodukter eller æsker fra tandpasta, toilet- og køkkenruller.

Er der plastik eller metal sammen med pappet - eller rester af mad eller maling - skal du putte det i den almindelige skraldespand til restaffald. Det gælder eksempelvis pizzabakker og æggebakker.

Kilde: Videncentret Bolius


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik