Københavnernes tis, lort og opvaskevand skal blive til klimavenlig bygas

Hovedstadsområdets forsyningsselskab, Hofor, har som de første i landet investeret i et Power-to-Gas-testanlæg. Det skal sætte turbo på udviklingen af klimavenlig bygas. Lort og tis er ingredienserne.

I enorme biogastanke rådner københavnernes lort, tis og opvaskevand. 

Spildevandet bliver nemlig forgasset i Avedøre, og det, der kommer ud af tankene, ryger direkte tilbage i københavnernes køkkener som bygas til gaskomfurerne.

Sidste år var 65 procent af bygassen klimaneutral, fordi den kom fra københavnernes egen udledning.

Snart vil mængden af klimaneutral gas vokse markant. 

For mens den eksisterende teknologi udbygges med endnu et anlæg, så satser hovedstadsområdets forsyningsselskab, Hofor, samtidig også på power-to-gas-teknologien.

Og den teknologi kan øge den grønne gasmængde fra spildevandet med yderligere 66 procent. 

Dermed vil Hofor kunne producere mere klimaneutral gas, end der er brug for i bygas-nettet.

- Det er et stort nyskridt. Vores anlæg er det første i Danmark, der arbejder med Power-to-X -teknologien baseret på biogas fra spildevandsanlæg, siger Morten Stanley, der er Hofors gaschef.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Allerede i 2025 kan vi med den nuværende teknologi sikre, at al bygas er 100 procent klimaneutral, men med den nye teknologi, så vil vi kunne få endnu mere grøn gas ud af spildevandet, siger han.

Den ekstra gas vil Hofor kunne sende ud på gasnettet, så virksomheder udenfor Hofors område også vil kunne få grøn gas.

Hofor har i første omgang investeret fem millioner kroner i et power-to-gas-testanlæg. Det næste år skal organismerne i anlægget æde sig igennem noget af den biogene CO2, der er biogasanlæggets restprodukt.

(Artiklen fortsætter under videoen.)

Kom helt tæt på Power-to-Gas-anlægget i Avedøre i indslaget her

Er anlægget en succes, så vil Hofor om et års tid investere op mod 60 millioner kroner i at  anlægge et fuldskala-anlæg, der vil være omtrent 200 gange større end testanlægget.

- Power-to-gas-teknologien betyder, at vi kan udnytte strøm fra vores vedvarende energi til at producere noget brint. Og det kan vi så tilsætte den rå biogas, og dermed vil vi få endnu mere biogas ud af den samme mængde spildevand, forklarer Morten Stanley.

I dag ledes CO2 direkte ud af en skorsten

Efter en indledende renseproces føres spildevandsslammet i dag ind i nogle kæmpe biogasanlæg. Her bliver slammet i løbet af en lille måned omdannet til en gas, der består af cirka 60 procent metan og 40 procent CO2.

I et separat anlæg adskilles de to gasarter, og metanen bliver sendt ud som bygas, mens CO2'en bliver udledt til naturen i en lille skorsten over anlægget.

(Artiklen fortsætter under videoen.)

Røg-gassen der kommer ud af skorstenen her er CO2. Bliver Power-to-Gas-testanlægget en succes, så vil udledningen herfra bliver stoppet, og CO2´en vil i stedet blive omdannet til bygas i et nyt fuldskala-anlæg.

- Hidtil har vi brugt kræfter på at adskille metan og CO2 ad, fordi vi kun skulle bruge metanen. Men det nye er, at vi nu kan bruge CO2'en til noget. Den har vi faktisk brug for i det nye Power-to-gas-anlæg for at kunne producere endnu mere grøn biogas, siger Morten Stanley.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Lektor ved Aalborg Universitet Iva Ridjan Skov kalder projektet for ”en ret interessant case”. Hun forsker i energiplanlægning af vedvarende energisystemer og er en af landets førende eksperter inden for Power-to-X-teknologi.

- Power-to-X kommer at være en ret stor del af vores fremtidige energisystem. Endnu ser vi ikke særlig meget af det, men det er afgørende for, at vi kan komme i mål med vores klimamålsætninger, siger hun og tilføjer, at anlæg som det, Hofor opfører, kommer med en pris.

- Klimamæssigt giver Hofors anlæg rigtig god mening. Men der er selvfølgelig også nogen, der skal betale for det, og det bliver forbrugerne i form af en højere gaspris, siger Iva Ridjan Skov.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hofors gaschef Morten Stanley viser stolt det nye Power-to-Gas-anlæg frem.
Hofors gaschef Morten Stanley viser stolt det nye Power-to-Gas-anlæg frem.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Hofor erkender, at prisen på gas kan stige en smule, men vurderer indtil videre, at prisstigningen vil være marginal.

- Det vigtigste er, at vi med det anlæg ville kunne sikre, at al det gas vi producerer er 100% CO2-neutral. Så hvis alt går vel, og alle vores testforsøg går den rigtige vej, ja så vil det her anlæg være udskiftet med et fuldskalaanlæg i 2027, siger gaschef Morten Stanley

Projektleder Kjartan Bjarnov Kaas-Larsen viser rørsystemet, hvor det spildevandsbaserede biogas blandes med den grønne brint.
Projektleder Kjartan Bjarnov Kaas-Larsen viser rørsystemet, hvor det spildevandsbaserede biogas blandes med den grønne brint.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik