Københavns udledning af kloakvand i Øresund får kritik i Sverige

Sagen om udledning af hele 290.000 kubikmeter kloakvand fra København og Gentofte direkte i Øresund møder harsk kritik fra den anden side af sundet.

Fra på søndag og fem dage frem risikerer badegæsterne på blandt Svanemøllestranden, at vandet bliver fyldt med bakterier, da spildevandet ikke vil blive renset på et rensningsanlæg som normalt.

TV 2 Lorry kunne torsdag fortælle, at Hofor og Novafos i løbet af fem dage vil pumpe 290.000 kubikmeter spildevand svarende til vandet fra 193 store svømmehaller ud i Øresund.

Årsagen til den massive udledning er, at den vitale hovedspildevandsåre kaldet Lynetteledningen, hvori spildevand fra både Gentofte, København og Frederiksberg løber, bliver midlertidigt lukket for at give tid til at undersøge, om man kan bygge ovenpå ledningen, der løber under det kommende boligkvarter Svanemølleholm i Nordhavn.

Lokalformand frygter forurening af strande

Formanden for Østerbro Lokaludvalg Allan Marouf ryster på hovedet over sagen, som kan få konsekvenser som i 2017, hvor Miljøstyrelsen valgte at lukke syv badestrande i hovedstadsområdet på grund af stærkt forhøjede mængder colibakterier i vandet efter der var ledt urenset spildevand direkte i sundet.

- Det er enorme mængder af beskidt vand, der kommer til at forurene vores strande, siger han til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Jeg har fået en del henvendelser vedrørende sagen. Og jeg synes, det er lidt bekymrende, at beboerne ikke føler sig hørt i denne sag.

Se TV 2 Lorrys dækning af sagen herunder. Artiklen fortsætter under videoen.

Og 5 dage frem. Årsagen er, at den såkaldte Lynetteledning skal undersøges i 5 dage.

Svensk styrelse overrasket og rystet

Men det er ikke kun på den danske side af sundet, at udledningsplanerne møder modstand.

Historien er nu også nået til Sverige, hvor den skånske Länsstyrelse fredag retter skarp kritik mod de danske planer.

quote Det er jo vores fælles hav, og vi plejer at informere hinanden, når noget kommer til at påvirke det.

Jonas Gustafsson, marinbiolog ved Länsstyrelsen i Skåne

- Det er jo vores fælles hav, og vi plejer at informere hinanden, når noget kommer til at påvirke det. Så det føles underligt, siger Jonas Gustafsson, der er marinbiolog ved Länsstyrelsen i Skåne, til svenske SVT.

- Vi er overraskede. Vi synes, det er kedeligt og for dårligt. Man kan måske forvente og acceptere udslip i tilfælde af en ulykke, men det her virker meget planlagt. Så det føles overhovedet ikke godt, tilføjer han.

Herunder kan du se TV 2 Lorrys indslag, hvor Hofor forklarer, hvorfor de mener, at udledningen ikke påvirker havmiljø eller badevandskvaliteten. Artiklen fortsætter under videoen.

Spildevandsselskabet henviser til, at Gentofte og Københavns Kommuner har givet tilladelse.

Spildevandsselskaber afviser påvirkning af havmiljø eller vandkvalitet

Spildevandsudledningen finder sted fire kilometer fra Strandvængets pumpestation på Østerbro og halvanden kilometer fra kysten ved Skovshoved Pumpestation i Gentofte.

Ifølge forsyningsselskaberne HOFOR og Novafos bør udledningen ikke få betydning for hverken vandkvalitet eller havmiljø, men der er flere, der føler sig overhørt.

Både marinbiologer ved Dansk Naturfredningsforening og Øresundsakvariet har kritiseret udledningen og særligt peget på, at timingen i udslippet er dårlig, da man netop nu vil risikere voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet.

Alligevel er planerne blevet godkendt af både Gentofte og Københavns Kommuner.

Kommunalpolitisk tavshed og røre på Christiansborg

Det har fredag ikke været muligt at få et interview med hverken Københavns Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) eller Gentoftes borgmester Hans Toft (K) om sagen.

Ej heller miljøminister Lea Wermelin (S) har ønsket at kommentere sagen men henviser i stedet tilbage til kommunerne.

I Folketinget på Christiansborg er der dog røre i andedammen, hvor Dansk Folkeparti og Radikale Venstre gerne kommenterer  udledningsplanerne.

"Det harmonerer overhovedet ikke"

Begge partier har længe ønsket at gøre Øresund til en maritim nationalpark og mener derfor, at sagen straks bør havne på ministerens bord.

Og selvom udledningen starter allerede fra på søndag, håber begge partier nu, at det kan nå at blive bremset.

- For mig harmonerer det her overhovedet ikke. Og derfor må vi have en rigtig god forklaring på, hvorfor det skal gøres nu. Altså hvorfor man ikke kan vente til et senere tidspunkt, når temperaturen falder og skadevirkningerne vil være mindre. Hvorfor er der ikke et alternativ? Og så kalder det her jo også på, at vi ser fremad og siger, at vi ikke vil acceptere det her en anden gang, siger Morten Messerschmidt (DF) til TV 2 Lorry.

quote Jeg forstår simpelthen ikke, at man kan finde på at udlede så store mængder fosfor og kvælstof.

Martin Lidegaard, MF, Radikale Venstre

Han bakkes op af Martin Lidegaard (RV), der også står uforstående tilbage over for beslutningen.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at man kan finde på at udlede så store mængder fosfor og kvælstof. Vi tæller år 2020. Vi har alle mulige teknologier til at forhindre den slags udslip - det må kunne gøres bedre, siger Martin Lidegaard til TV 2 Lorry.

Efter planen vil Hofor og Novafos i alt udlede et tons fosfor, syv tons kvælstof og cirka 80 tons COD, der er betegnelse for organisk masse i vand - altså afføring.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik