Københavns Kommune har ikke selv foretaget én eneste asbestprøve fra Kobbelvænget i Brønshøj, hvor en udflytterbørnehaves legeplads ligger klos op ad en byggegrund, hvor et tag med asbest er ved at blive udskiftet.
Det oplyser Københavns Kommunes Ejendomme og Indkøb, der er bygherre på projektet til TV 2 Lorry.
I stedet har kommunen vurderet, at de prøver, som er blevet taget af nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen, der er ansat på byggegrunden, har været til at stole på.
Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune meddeler i et skriftligt svar, at de ikke så grund til at tage egne prøver:
"Der er blevet testet løbende for asbest på byggepladsen. Prøverne er rekvireret af underentreprenøren Bergmann Gruppen. Det har været vurderingen, at det ikke var nødvendigt at tage egne prøver, da alle 24 prøver, som underentreprenøren har taget fra pladsen, viste, at der ikke var spredning af asbest fra den urene del af pladsen".
Men hvor nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppens prøver siden maj alle var negative for asbest, så viste en uvildig undersøgelse foretaget af hovedentreprenøren i sidste uge, at der var fund af asbest i fem ud af seks prøver.
Vi er på en måde ført bag lyset og behandlet, som om vi er dumme
Julie Espenhain er mor til treårige Max, der er kommet på legepladsen ved Kobbelvænget, ligesom hundredvis af andre børn. Hun blev chokeret over det pludselige fund af asbest.
- Jeg var så fortvivlet og græd hele aften. Hvem har lyst til, at deres barn skal udsættes for noget farligt, siger hun til TV 2 Lorry.
Men hendes fortvivlelse forvandlede sig hurtigt til vrede.
- Jeg blev meget lavpraktisk og ville vide alt om, hvem der har taget de her tests og om man kan stole på dem, fortæller Julie Espenhain.
Hun forsøgte derfor at få kontakt til Københavns Kommunes Ejendomme og Indkøb og startede en facebookgruppe for urolige forældre og naboer til Kobbelvænget.
Kommune løber fra besked til forældrene
Tilbage i maj forsikrede Københavns Kommune ellers forældrene om, at de havde styr på byggegrunden.
I en skrivelse bedyrede kommunen, at en rådgiver fra Københavns Kommune løbende ville lave asbestprøver for at sikre, at der ikke var asbest uden for arbejdsområderne på byggepladsen.
Det er ikke godt nok, når de har lovet at tage deres egne prøver.
Men det skete aldrig. Københavns Kommune holdt ikke, hvad de lovede forældrene.
- Det er ikke godt nok, når de har lovet at tage deres egne prøver. Hvis de havde været ærlige og havde sagt, at renoveringsfirmaet tog prøverne, så kunne nogle forældre have reageret tidligere. Men fordi der hele tiden blev manet til besindighed, så har vi ikke haft nogen grund til at tænke, at der ikke skulle være styr på det, siger Julie Espenhain og fortsætter:
- Vi er på en måde ført bag lyset og behandlet, som om vi er dumme.
Inna Helbæk Aurorealis' datter har også haft sin gang på Kobbelvængets legeplads, og hun er også meget utilfreds med Københavns Kommune.
- Jeg bliver sur. De har lovet det, og de har lovet at taget de prøver for at passe på vores børn. Det har de skrevet i et brev, der er underskrevet af to direktører. Alligevel bliver det ikke gjort. Det er et kæmpe tillidsbrud, siger hun.
Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune har svaret følgende på kritikken:
"Vi skulle have været mere præcise i forhold til, hvem der udfører prøverne. Det er helt klart en fejl og vi beklager, at det ikke er sket efter den fremgangsmåde, som er beskrevet i nyhedsbrevet til forældrene i maj."
De skriver også, at de nu vil bruge et uvildigt firma til at tage tests på Kobbelvænger fremover for at undgå tvivl om prøverne.
Der synes vi jo, at man skal have en eller anden form for uvildighed i det
Hul i lovgivningen
Prøverne, som Bergman Gruppen har opsamlet, blev sendt til analyse hos Dansk Miljøanalyse. Prøverne, der blev foretaget på seks dage i perioden 27.maj til 19. september, viste alle intet fund af asbest.
Dansk Miljøanalyse har ikke ansvar for opsamlingen af prøverne, der er foretaget med såkaldte geltests, men forholder sig bare til det, de kan se i mikroskopet.
- I det tilfælde en kunde indleverer en prøve til laboratoriet, så forholder vi os til den. Vi kan forholde os til det, hvis den er forkert pakket ind, men hvor den er taget, forholder vi os ikke til, siger direktør i Dansk miljøanalyse, Kristoffer Kampmann.
Han peger på, at der er et hul i lovgivningen, når det kommer til hvem der må indsamle prøver:
- Det er ikke svært at tage prøven, men det der kan være svært, er at tage det rigtige sted. Der synes vi jo, at man skal have en eller anden form for uvildighed i det. Hvorfor kan det for eksempel være en udførende entreprenør, der står for prøvetagningen. Fejlen ligger i at lovgivningen ikke siger, at det ikke må foregå sådan, siger direktør i Dansk miljøanalyse, Kristoffer Kampmann.
Ekspert: Svært at kontrollere, om der bliver snydt
Lars Gunnarsen er professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet i København og har blandt andet forsket i asbest. Han ser også en udfordring, når byggeriets parter skal tjekke sig selv.
- Det er dyrt at gøre det rigtigt med ansvarlighed over for håndværkere, naboer og miljø, siger han.
Lars Gunnarsen påpeger, at det kan være svært for en bygherre at kontrollere, hvorvidt en entreprenør – eller i dette tilfælde et nedrivningsfirma – lever op til de fornødne forholdsregler, når de for eksempel opsamler asbestprøver.
- Som ansvarlig entreprenør, arbejdsgiver og bygherre er det oplagt at følge med i, hvordan arbejdet skrider frem, og om asbesten under hele byggeprocessen bliver håndteret tilfredsstillende. Min holdning er dog, at for at få dokumentation i forhold til naboer til en byggegrund, så er den ansvarlige entreprenør mindre troværdig end en uvildig rådgiver, siger han.
Han påpeger dog, at entreprenøren godt kan have værdifuld viden i forbindelse med prøvetagningen, fordi de ansatte på byggepladsen som oftest ved, hvor og hvornår der er arbejdet og hvordan vinden for eksempel har stået i de pågældende dage.
- Et uvildigt analyseinstitut har ikke nødvendigvis indblik i vindretning og hvor der arbejdes, men er til gengæld upartiske og kan give et helhedsbillede. Men det er er oplagt at byggeriets parter som de ansvarlige også skal kunne dokumentere at arbejdet foregår uden sundhedsfarer for de ansatte og for naboerne.
I Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, som hører under 3F, har man dog gentagende gange oplevet, at asbestprøver på byggepladser ikke er retvisende.
- Det oplever vi rigtig tit. Der bliver snydt sindssygt meget med de her prøver. Jeg har været ude på Kobbelvænget og kunne konstatere, at asbesten bliver håndteret forkert. Afdækningen er utilstrækkelig. Alligevel ligger der 24 asbestprøver fra nedrivningsfirmaet, som er helt rene, har Christian Korsgaard Sørensen, faglig sekretær, Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, tidligere sagt til TV 2 Lorry.