Kun adgang for medlemmer: Rigmandsklub i strid med naboer og kommune igen

For at få tilbudt udeservering hos Soho House Copenhagen skal du være medlem. Det til trods for at kommunen tidligere har udtalt, at det skulle være slut.

Hos den prestigefyldte medlemsklub Soho House Copenhagen kan du slænge dig lige på havnefronten, mens du nyder en iskold gindrink, en kop kaffe eller en af stedets kulinariske anretninger.

Der er bare én væsentlig detalje, som du skal tage dig i agt for, før du sætter dig til rette i et af stedets udendørs loungemøbler og bestiller provianter.

Du skal betale et årligt medlemskab på 9.000 kroner for medlemskab til klubben, hvis du vil bydes velkommen på adressen.

quote Skal vi så også privatisere dele af Kongens Have?

Michael Thorup, formand, Gammelholm Beboerforening

Men alle skal kunne sætte sig ved et bord på en restaurant eller café på offentligt areal i København.

Sådan lød beskeden fra Københavns Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod (EL) allerede i februar måned.

- Hvis de ikke vil have en udeservering, hvor alle har mulighed for at komme, men det fortsat kun skal være for klubmedlemmer, er det i strid med vores beslutning, sagde Line Barfoed i februar efter Teknik- og Miljøudvalget sidst var i strid med Soho House Copenhagen.

Politikere druknede drøm om privat havnefront

For det er nemlig ikke første gang den verdensomspændende medlemsklub, der primært henvender sig til den kreative elite, har trådt kommunen over tæerne.

I februar fik klubben kritik for at have inddraget en del af havnepromenaden i Københavns Inderhavn til en lukket udendørs terrasse, der er skærmet af med plantekasser.

Dengang søgte klubben dispensation fra lokalplanen til at ændre udendørsområdet og dele af facaden.

Men det afviste et enigt Teknik- og Miljøudvalg med Line Barfod (EL) i spidsen, der bekræftede, at ikke-medlemmer skal kunne sætte sig og få en kop kaffe eller drikke et glas vin, hvis den private klub vil have udeservering ud mod havnefronten fremover.

Soho House ligger i Toldkammerbygningen ved havnefronten tæt på Nyhavn og Skuespillerhuset. 

Området er et offentligt københavnsk fortov på lige fod med andre restauranter og barer, der har udeservering.

Oprørte naboer

Derfor vækker det forundring hos de lokale, der bor tæt på Soho House Copenhagen, når de nu knap to måneder efter kommunens beslutning kan traske forbi klubben og se skilte påsat bordene, hvor der står ’’Members only’’ på.

På bordene ude foran Soho House Copenhagen gør stedet opmærksom på, at stedet udelukkende er for ''Members only''.
På bordene ude foran Soho House Copenhagen gør stedet opmærksom på, at stedet udelukkende er for ''Members only''.
Foto: Hans Nørgaard / TV 2 Kosmopol

Formanden for Gammelholm Beboerforening, Michael Thorup, mener nemlig, at klubben bør åbne op, så alle er velkommen.

- Sagens kerne er, at vi ikke synes, at en restaurant burde indhegne et offentligt område og bruge det til deres privatbrug. Det er ligegyldigt, hvad det skal bruges til. Det burde man ikke få lov til, siger han til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Lige nu er det jo sådan, at turister, naboer og andre forbipasserende bare kan få lov til at kigge på det her sted udefra uden at måtte sætte sig derind.

Men er det ikke okay, at der drives forskelligartede koncepter langs havnefronten?

- Der skal være plads til noget forskelligt, men det skal ikke være på bekostning af det offentlige rum, som vi alle betaler til. Der skal vi alle have lov til at være. Det ville være noget andet, hvis det var et areal, som de havde købt, svarer formanden for Gammelholm Beboerforening.

Sådan så området rundt om Soho Huse Copenhagen ud, før Københavns Kommune beordrede klubben til at fjerne plantekasserne, der skærmede stedet af for offentligheden.
Sådan så området rundt om Soho Huse Copenhagen ud, før Københavns Kommune beordrede klubben til at fjerne plantekasserne, der skærmede stedet af for offentligheden.
Foto: TV 2 Kosmopol

Han er uforstående over for, hvorfor Teknik- og Miljøforvaltningen ikke har grebet ind.

- Så længe forvaltningen ikke gør noget ved det, så bliver klubben jo bare ved på den her måde. Mit ønske er jo, at kommunen agerer efter de retningslinjer, som udvalget har udtalt sig om. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke efterlever det, siger Michael Thorup.

Men der skal nok komme handling bag politikernes ord, lyder det fra Københavns Kommune.

Det tager bare tid.

Forvaltningens arbejde er i gang

I et svar til TV 2 Kosmopol oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen nemlig, at "forvaltningen ikke kan følge op på et potentielt ulovligt forhold, før der er meddelt en afgørelse til ansøger."

For da Soho House Copenhagen er en part i sagen, har de ret til at blive hørt, før forvaltningen kan træffe endelig afgørelse.

Den del af forvaltningsprocessen tager altså tid - og indtil da kan man altså ikke gribe ind over for andre "potentielt ulovlige forhold."

Konkret ønsker politikerne, at medlemsrestriktionerne for udeserveringen i Soho House Copenhagen forbydes, da de ikke er i overensstemmelse med lokalplanen.

- Det skyldes, at klubkonceptet ikke anses for at være en publikumsorienteret servicefunktion, som café eller restaurant. Teknik- og Miljøforvaltningen er ved at behandle ansøgningen og vil træffe en afgørelse i overensstemmelse med udvalgets beslutning, skriver forvaltningen.

Med andre ord må både gæster og beboere væbne sig med tålmodighed, indtil den endelige afgørelse er truffet.

- Forvaltningen er i dialog med Soho House’s advokat og har modtaget de første bemærkninger fra Soho House. Soho House ønsker også at komme med kommentarer til forvaltningens endelige afgørelse. Forvaltningen vil derfor indenfor kort tid sende et svar til Soho House og i den forbindelse medsende forvaltningens udkast til en afgørelse. Herefter vil forvaltningen træffe afgørelse i sagen, oplyser forvaltningen i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol.

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få en kommentar fra Soho House Copenhagen, men det har ikke været muligt, da de ikke er vendt tilbage på vores henvendelser.

Vi ville gerne have spurgt ind til deres vurdering af lokalplanen, den kritik som Gammelholm Beboerforening kommer med, og hvorvidt de kommer til at gøre noget anderledes fremover.Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik