Kupforsøg, skærpet tilsyn og masseflugt: Nu tager dramaet i badeanstalt ny drejning

Der er drama for alle pengene i Sjællandsgade Bad på Nørrebro, hvor den nye bestyrelse kan være fortid på rekordtid.

Siden 2012 har de smukke lokaler i Sjællandsgade Bad været åbent for folk med hang til sauna, badekar, gus og sågar også noget så simpelt som et brusebad.

Men siden 7. juni i år har den frivillige forening været kastet ud i et sandt stormvejr på de indre badeværelsesklinker, efter at en ny bestyrelse "kuppede" sig til magten.

quote Hvis ikke de (bestyrelsen, red.) bliver skiftet ud, bliver det svært for badet at overleve

Kristoffer Hunsdahl, medlem af foreningen Sjællandsgade Bad

Det er i hvert fald den holdning, der deles blandt de frivillige i badet, som mandag fik deres hævn på foreningens ekstraordinære generalforsamling.

- De planlagde magtovertagelsen i hemmelighed, mobiliserede en masse stemmer, der var helt fremmede for foreningen, og kom så som en udefrakommende styrke ved generalforsamlingen og lavede et bagholdsangreb på den gamle ledelse. 

- Hvornår har den slags adfærd nogensinde været gavnlig eller acceptabel i noget fællesskab?, lyder det fra Kristoffer Hunsdahl, der er medlem og tidligere frivillig i foreningen.

Om Sjællandsgade Bad

Sjællandsgade Bad har eksisteret i mere en 100 år og har en lang historie som badeanstalt for dem uden eget badeværelse.

Vil "kuppe" badet tilbage

Han taler på vegne af de 69 medlemmer, der har skrevet under på et mistillidsvotum mod den siddende bestyrelse i Sjællandsgade Bad.

Egentlig var den ekstraordinære generalforsamling indkaldt for at få styr på de sidste pladser i bestyrelsen. De var blevet ledige, efter den resterende bestyrelse trak sig i protest kort efter generalforsamlingen 7. juni.

quote Vi var kommet rigtig godt i gang med at kunne bemande vores højsæson, men nu kan jeg se, at folk trækker sig igen

Charlotte Biil, bestyrelsesformand, Sjællandsgade Bad

Men som det var tilfældet med "kuppet" dengang, lykkedes det gruppen af utilfredse medlemmer at kapre mandagens ekstraordinære generalforsamling ved at indlevere et mistillidsvotum til den siddende bestyrelse.

Dermed forstætter det med at ruske godt og grundigt i den historiske badeanstalt.

Over sommeren har vi på TV 2 Lorry kunne fortælle, hvordan den nye bestyrelse har manglet opbakning fra de frivillige. Modstanden mod bestyrelsen har gjort, at bestyrelsen har haft svært ved at få de frivillige til at tage vagter.

Det har haft den konsekvens. at badet ikke har kunne holde åben i tilstrækkelig grad og leve op til den driftsaftale, den gamle bestyrelse fik forhandlet på plads med Kultur- og Fritidsforvaltningen i perioden 2021-2024.

- Rigtigt mange frivillige, som har været med til at drive Badet i årevis, er blevet behandlet rigtigt dårligt og skræmt væk fra huset. Det gode fællesskab er blevet slået i stykker. Og bestyrelsen kan tydeligvis ikke rekruttere nye frivillige til at opfylde driftsaftalen. Så hvis ikke de bliver skiftet ud, bliver det svært for badet at overleve, forklarer Kristoffer Hunsdahl.

Om Sjællandsgade Bad

Badeanstalten var opdelt i en mande – og kvindeafdeling og tilbød brusebad, karbad og dampbad. Lørdag var store badedag, hvor ventetiden for kvindernes vedkommende kunne være op mod 2 timer.

Bestyrelsesformand: Risikerer at badet lukker

Den siddende bestyrelsesformand i Sjællandsgade Bad, Charlotte Biil, er ikke overraskende ærgerlig over den mistillid, der er blevet stillet til bestyrelsen. Særligt fordi det allerede nu har fået store konsekvenser for badets åbningstider i oktober - og muligvis også badets fremtid.

Hun har tidligere forklaret til TV 2 Lorry, at det kræver omkring 70 frivillige for at leve op til kommunens krav om åbningstiderne, der via driftsaftalen er fastsat til 20 timer om ugen.

quote Magtovertagelsen i juni var groft uforsvarlig og har haft store personlige omkostninger for den gamle ledelse

Kristoffer Hunsdahl, medlem og tidligere frivillig i foreningen

Ifølge Charlotte Biil var der "gode planer" for at nå det mål i oktober, men det ser ud til at være skudt godt og grundigt til hjørne nu.

- Det værste er, at det her giver en masse uro, mens vi er ved at få aktiveret en række frivillige igen. Vi var kommet rigtig godt i gang med at kunne bemande vores højsæson, men nu kan jeg se, at folk trækker sig igen, siger Charlotte Biil til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det betyder, at medmindre der er nogle frivillige, der kommer til at tage vagter, så kommer vi til at lukke badet, så kan vi ikke overholde driftsaftalen, og så kan kommunen lukke badet med en måneds opsigelse (jf. driftsaftalen, red.).

Helt så galt tror Kristoffer Hunsdahl ikke, at det kommer til at overgå badet. Han erkender, at de ikke har nogle konkrete bud på, hvem der skal sidde i den nye bestyrelse i stedet. Men han fortæller, at de er mange frivillige, der er klar til at lægge kræfter i badet igen, hvis det lykkedes at vælte den siddende bestyrelse.

- Vi er mange i vores gruppe, så jeg er fortrøstningsfuld med, at vi nok skal finde nogen. Vi ved godt, det er et stort arbejde at påtage os arbejdet, men vi mener, det er den nuværende bestyrelse, der har skabt denne situation, siger han.

- Hvorfor får den nye bestyrelse ikke tid og mulighed for at komme i gang?

Hvis en mand stjæler en anden mands bil, skal han så have lov til at beholde den, hvis bare han kan vise at han er bedre til at køre den? Magtovertagelsen i juni var groft uforsvarlig og har haft store personlige omkostninger for den gamle ledelse. 

- Det hverken kan, eller vil vi se gennem fingre med. Og selv hvis vi gjorde, er det jo tydeligt, at bestyrelsen ikke magter opgaven: de har kun haft to møder siden generalforsamlingen og kan ikke udfylde vagtskemaet og dermed leve op til driftsaftalen.

Om Sjællandsgade Bad

I 1917 blev Sjællandsgadebadet på Nørrebro indviet. Formålet var at fremme befolkningens personlige renlighed, idet langt størstedelen var henvist til etagevask i lejligheder uden badeværelse.

Charlotte Biil understreger, at foreningen har 375 medlemmer, og derfor mener hun ikke, at 69 underskrifter på et mistillidsvotum er et udtryk for, at opbakningen til bestyrelsen er røget, siden de blev valgt ind i juni. 

quote Jeg har ikke lyst til at være formand på nogle betingelser, hvor vi hver måned skal have en ekstraordinær generalforsamling, fordi der er nogle, der vil have den gamle ledelse på tilbage

Charlotte Biil, bestyrelsesformand, Sjællandsgade Bad

Men hun understreger, at hun tager sagen alvorligt, og at bestyrelsen snarest indkalder til en ny generalforsamling, hvor medlemmerne skal stemme om, hvorvidt der er tillid til den siddende bestyrelse eller ej.

- Overvejer du at trække dig?

 - Jeg tænker, at lige nu føler jeg mig forpligtet på, at vi får denne her generalforsamling hjem. Det hører med til at være ordentligt. Jeg har ikke lyst til at være formand på nogle betingelser, hvor vi hver måned skal have en ekstraordinær generalforsamling, fordi der er nogle, der vil have den gamle ledelse på tilbage.

Ifølge Charlotte Biil vil der i løbet af den kommende måned blive indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling. For at en bestyrelse i Sjællandsgade Bad kan væltes, kræver det ifølge foreningens vedtægter, at halvdelen af de tilstedeværende stemme for.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik