Populær badeanstalt under skærpet tilsyn: "Det er alvorligt nok"

Efter en kaotisk generalforsamling er Sjællandsgade Bad på Nørrebro nu under skærpet tilsyn af Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

Ny bestyrelse, ny driftsaftale og en kommune, der finder det nødvendigt at føre skærpet tilsyn.

Det er situationen lige nu for den populære badeanstalt Sjællandsgade Bad, der er en frivillig forening, som driver det offentlige bad og kulturel-, social- og sundhedsmæssig virksomhed med fokus på badekultur. 

- Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser, at man fører skærpet tilsyn med Sjællandsgade Bad. Dette indebærer, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skærper tilsynet med, om driften er stabil, samt om Sjællandsgade Bad lever op til betingelserne i driftsaftalen, bekræfter forvaltningen overfor TV 2 Lorry i en mail.

Den første ingrediens til det skærpede tilsyn kom i gryden på foreningens generalforsamling 7. juni, hvor tre nye bestyrelsesmedlemmer blev stemt ind. Blandt andet blev bestyrelsesformanden skiftet ud.

quote Nu er der kommet en ny ledelse, og der vil vi sikre os, at de overholder driftsaftalen

Jonas Bjørn Jensen, (S), medlem af Kultur- og Fritidsudvalget

Blot tre dage senere besluttede en række medlemmer i Kultur- og Fritidsudvalget at opfordre forvaltningen til at føre et skærpet tilsyn med Sjællandsgade Bad.

- Sjællandsgade Bad har været kulturhus for hele Nørrebro, og det har den tidligere bestyrelse løftet rigtigt godt.

- Nu er der kommet en ny ledelse, og der vil vi sikre os, at de overholder driftsaftalen, og derfor har vi opfordret forvaltningen til at føre et skærpet tilsyn, forklarer medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, Jonas Bjørn Jensen (S) til TV 2 Lorry om beslutningen.

Hel bestyrelse udskiftet

Og der er tale om en helt ny bestyrelse i forhold til den, der fik hevet driftsaftalen i land. For 30. juni udviklede dramaet sig i foreningen, da de fire resterende bestyrelsesmedlemmer, der ikke var på valg i 2021, trak sig i protest.

Det fremgår af en mail til medlemmerne af Sjællandsgade Bad, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

Dermed er der kun de tre nyvalgte bestyrelsesmedlemmer tilbage i foreningen, og de skal nu føre driftsaftalen videre på egen hånd.

Sjællandsgade Bad er i perioden 2021-2024 blevet bevilget et samlet tilskud på lidt over 2.000.000 kroner om året til at drive stedet, og i den aftale er der en række forpligtelser, som foreningen bag skal leve op til.

quote Det, der er vigtigt for mig og Socialdemokratiet, det er, at Sjællandsgade Bad kan fortsætte med at være et kulturhus for hele Nørrebro.

Jonas Bjørn Jensen, (S), medlem af Kultur- og Fritidsudvalget

Det er blandt andet at drive Sjællandsgade Bad som en offentlig, kulturel badeanstalt med saunagus, brusebad, badekar og kulturaktiviteter, formidle bade- og saunakultur til en bred målgruppe af københavnere på tværs af bl.a. økonomiske og sociale skel og bidrage til bylivet på Nørrebro.

Hvis ikke den nye bestyrelse formår at drive stedet efter de krav, der er opstillet i driftsaftalen, så kan det få store konsekvenser.

- Når vi giver så stort et beløb til en selvejende institution, så har forvaltningen pligt til at føre tilsyn. Nu beder vi dem holde ekstra øje. Og det er alvorligt nok, understreger Jonas Bjørn Jensen og uddyber:

- Det, der er vigtigt for mig og Socialdemokratiet, det er, at Sjællandsgade Bad kan fortsætte med at være et kulturhus for hele Nørrebro. Hvis man gerne vil drive Sjællandsgade Bad på en anden måde, så står det dem frit for, men så skal de opsige driftsaftalen.

Bakker op om skærpet tilsyn

Den nye bestyrelsesformand i Foreningen Sjællandsgade Bad, Charlotte Biil, bakker op om beslutningen med at føre skærpet tilsyn med badeanstalten.

- Det er meget fornuftigt. Der er kommet et ledelsesskift, plus der er kommet en ny driftsaftale, hvor der følger flere penge med, men der følger også et krav om et større socialt ansvar, og vi skal løfte på et social fagligt grundlag, siger hun og fortsætter:

- Derfor er det meget fornuftigt, at kommunen går ind og siger, vi skal lige lære jer at kende og være sikre på, at I kan løfte opgaven.

quote Jeg har respekt for, at der sidder en forvaltning på den anden side, der vil gå op i noget, som vi måske ikke har tænkt over.

Charlotte Biil, Bestyrelsesformand, Foreningen Sjællandsgade Bad

Charlotte Biil understreger, at hun og den siddende bestyrelse er glade for den driftsaftale, som kommunen har indgået med den tidligere bestyrelse, men at der lige nu foregår et arbejde med at fortælle og forklare kommunen om deres fremtidige planer for Sjællandsgade Bad.

- Vi har sendt et oplæg til kommunen omkring, hvordan vores åbningstider ser ud. Vi skal lægge en ny handlingsplan, som vi arbejder på lige nu, og som vi skal præsentere på et møde i slutningen af august.

Bestyrelsesformanden slår fast, at foreningen vil gøre sit bedste for at leve op til driftsaftalens krav i den nye handlingsplan, men hun er også klar over, at kommunen holder ekstra godt øje.

- Jeg ville også være arrogant, hvis jeg bare sagde, at kommunen kommer til at synes, handlingsplanen er fantastisk. Jeg har respekt for, at der sidder en forvaltning på den anden side, der vil gå op i noget, som vi måske ikke har tænkt over.

Jonas Bjørn Jensen understreger, at Kultur- og Fritidsudvalget ikke har taget nogen beslutning om fremtiden for det økonomiske tilskud til Sjællandsgade Bad endnu.

- Vi er ikke ved at opsige nogen driftsaftaler, men det er klart, at når der er stor udskiftning i bestyrelsen, så er det mærkeligt ikke at gøre en indsats med at lære hinanden at kende og få en god start.

- Jeg håber meget, de vil drive tilbuddet videre, som det har været indtil nu.

TV 2 Lorry har forholdt Charlotte Biil kritikken fra de tidligere bestyrelsesmedlemmer. Hun kalder det ærgerligt, at de ikke vil fortsætte.Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik