Lejlighedssalget styrtdykker i hovedstaden – ikke set lavere i knap 10 år

Salget af ejerlejligheder er faldet markant i både København og på Frederiksberg. Markedet er vendt til købers fordel, selvom det er blevet dyrere at låne, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.

Sidste år boomede salget af ejerlejligheder i hovedstaden. Men i år er udviklingen gået helt i stå.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

Således blev der i første halvår af 2021 solgt 4348 ejerlejligheder i København, mens tallet for første halvår i 2022 er 2831. Det er et fald på 35 procent og er det laveste siden 2014.

Også på Frederiksberg er udviklingen den samme.

- Handlen med lejligheder har ikke på noget tidspunkt i år været på højde med de vilde måneder i første halvår sidste år, og i de seneste måneder har rentehoppet, stigende inflation og generel uro på de finansielle markeder bidraget til en ekstra tilbageholdenhed i salget,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Louise Aggerstrøm, privatøkonom og chefanalytiker ved Danske Bank, er enig med Birgit Daetz i, at de stigende renter er den primære forklaring på, at markedet er vendt.

- Det er simpelthen blevet dyrere at købe bolig. Det gør, at køber bliver tilbageholdende med at betale den fulde pris, og dermed bliver sælger også mere tilbageholdende, fordi de ikke kan få den ønskede pris, siger hun til TV 2.

Chefanalytikeren er dog ikke voldsomt bekymret for udviklingen på boligmarkedet. Ifølge hende var aktivitetsniveauet nemlig usædvanligt højt under corona.

- Vi har været igennem en periode, hvor alt kunne sælges og også til overpris. Det skulle finde et naurligt leje igen, siger Louise Aggestrøm.

Hun understreger dog, at når der sker så stort et skifte, vil der være en periode, hvor køber og sælger har sværere ved at finde hinanden.

Det mener Birgit Daetz også.

- Som sælger skal man indstille sig på, at man formentlig skal give et afslag, og det kan også tage længere tid at sælge sin bolig, siger hun.

Selvom det klart er blevet dyrere at låne penge til en bolig, mener Birgit Daetz, at situationen er vendt til købers fordel.

- Det er uden tvivl blevet en hel del mere købers marked, siger hun.

Det skyldes primært, at lejlighedsudbuddet er langt større nu end for et halvt år siden, og derfor kan køber presse prisen ned.

Der sælges færre lejligheder og priserne har toppet

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik