Lukket land: Greater Copenhagen frygter for økonomi og velfærd
Den dansk-svenske organisation skubber på for at finde en løsning til en grænseåbning
Nordmænd og tyskere må. Men svenskere må ikke.
Og den manglende grænseåbning mellem Danmark og Sverige bliver et stadigt større problem, mener organisationen Greater Copenhagen, der nu slår til lyd for, at der snarest findes en regional løsning.
- På Greater Copenhagens bestyrelses vegne vil jeg opfordre den danske og den svenske regering til at arbejde for en regional løsning, som snarest muligt kan føre til en genåbning af den dansk-svenske grænse i vores region. Østdanmark og Sydsverige er dybt afhængige af hinanden økonomisk og beskæftigelsesmæssigt, og en fortsat grænselukning risikerer at svække vores økonomi og velfærd permanent, siger Heino Knudsen, der er formand for Greater Copenhagen, i en pressemeddelelse fra organisationen.
Greater Copenhagen understreger, at de gerne bidrager til en dialog i jagten på en løsning, for de savner en tidsplan, som vil være en stor hjælp for både borgere og erhvervsliv i det område, Greater Copenhagen arbejder for.
Vækst for fire millioner indbyggere
Greater Copenhagen dækker over et område med omkring fire millioner indbyggere og rummer den østlige del af Sjælland og det sydlige Sverige. Greater Copenhagen er et politisk samarbejde mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden på den danske side samt Region Skåne og Region Halland i Sverige. De danske og svenske regioner har til sammen 85 kommuner, der også deltager i samarbejdet, der har til formål at skabe både beskæftigelse og vækst i området.
Heino Knudsen peger i samme forbindelse på, at mens Sverige har haft sværere ved at inddæmme coronavirussen end Danmark, så ser det reelt anderledes ud i Skåne. En opgørelse fra 1. juni viser nemlig, at Skåne havde haft 135,7 dødsfald per million indbyggere, mens tallet i Region Hovedstaden er højere - her er der 182,6 døde per million indbyggere.