Massive trafikale udfordringer: To store begivenheder falder sammen med Tour de France

Flere store begivenheder falder sammen med de første tre etaper af Tour de France på dansk jord - og det giver massive trafikale udfordringer.

For cykelentusiaster og Tour de France-elskere bliver sommerens tre etaper i Danmark glorværdige og historiske. 

Men historiske bliver de trafikale kvaler der følge med formentlig også. 

Og derfor forsøger man fra myndighedernes side allerede nu at dæmme op for problemerne.

- Uanset hvilket ærinde man har på vejene den første weekend i juli, er det vigtigt, at man allerede nu er opmærksom på, at der er stor risiko for kødannelser og tæt trafik langs hele Tour de France-ruten.

- Vejene omkring ruten bliver spærret, og det vil ikke være muligt at køre på eller krydse ruten i bil, når først der er spærret, siger Vejdirektoratets områdechef for trafikledelse og trafikdata Charlotte Vithen i en pressemeddelelse. 

Her i TV 2 Lorrys område bliver to af de i alt tre danske etaper afholdt. 

Hovedåre spærres for biler i seks dage

Hele Tour de France 2022 bliver indledt med en enkeltstart midt i København den 1. juli. 

Derfor vælger man allerede fra mandag den 27. juni at afspærre Rådhuspladsen og H.C. Andersens Boulevard for trafik. 

Hele ruten bliver spærret for alt trafik fra midnat fredag den 1. juli og frem til lørdag den 2. juli. 

Men hvis du tænker at 1. juli plejer at være berømt for noget andet end cykelløbsstart, har du helt ret.

1. juli er nemlig også store rejsedag, hvor landets skolebørn har fået sommerferie og derfor sidder pakket i biler sammen med deres solhungrende forældre og oppakning. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Første etape af Tour de France 2022 skal køres på en rundstrækning i København.
Første etape af Tour de France 2022 skal køres på en rundstrækning i København.
Foto: Grafik Mia Cassens

Der er med andre ord lagt op til trafikale vanskeligheder. 

- Alle Tour de France-fans fra ind- og udland skal kunne komme let til og fra de tre danske etaper. Derfor vil vi sammen med de danske myndigheder, trafikoperatører og lokale aktører oplyse om adgangen til etaperne hele vejen frem til, under og efter Tour-starten.

- Indsatsen skal samtidig være med til at mindske trængslen på vejene for folk, som skal uden om løbet. Vi samler alle relevante informationer om tourens påvirkning af trafikken og nem adgang til ruterne på vores hjemmeside letourcph.dk, siger direktør for Grand Départ Copenhagen Denmark I/S, Ida Bigum Nielsen.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Første etape: 13 kilometer enkeltstart i København, fredag den 1. juli

 • Enkeltstarten i København kommer til at påvirke trafikken og parkeringsforholdene i København markant over flere dage fra mandag den 27. juni til og med lørdag den 2. juli.


 • Fra mandag den 27. juni vil start- og målområdet på og omkring H.C. Andersens Boulevard og Rådhuspladsen blive afspærret for bilkørsel og parkering.


 • Selve ruten afspærres for al kørsel og trafik fra natten til fredag den 1. juli frem til lørdag eftermiddag den 2. juli.


 • Hele ruten lukkes for parkering fra torsdag morgen den 30. juni.


 • Tilskuere såvel som lokale borgere bør benytte kollektive transportformer til og fra København, og hvis man skal rundt i byen. Det vil ikke være muligt at køre i bil ind til København.


 • Byen forventes at være tilbage til normal trafikal afvikling lørdag eftermiddag den 2. juli.

Anden etape af Tour de France skal køres fra Roskilde. Men det er ikke det eneste store arrangement, den gamle domkirkeby skal rumme denne dag. 

Festivals fejring falder sammen med cykelfest

Roskilde Festival fejrer nemlig også sit udskudte 50 års jubilæum. Og hvis man stadig husker på, at det er store rejseweekend, bliver der massivt pres på vejene, og man må væbne sig med en nærmest eventyrlig tålmodighed eller, endnu bedre, køre på andre dage. 

- Storebæltsbroen bliver desuden lukket i begge retninger i fem timer om eftermiddagen lørdag den 2. juli, så hvis man skal over Storebælt den weekend, så overvej kraftigt at tage af sted allerede torsdag eller fredag - eller vent til om søndagen.

- Når vi minder om det igen nu, så er det fordi, det er vores erfaring, at man godt kan påvirke trafikanternes rejseplanlægning, hvis man informerer i god tid. Og det er der behov for, hvis vi skal sikre, at færrest muligt krydser Storebælt lørdag den 2. juli, siger Charlotte Vithen. 

Anden etape: 202 kilometer fra Roskilde til Nyborg, lørdag den 2. juli

 • Trafikken i og omkring kommunerne Roskilde, Lejre, Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Korsør og Nyborg vil være påvirket hele dagen lørdag den 2. juli. Der må forventes særligt ekstra rejsetid og risiko for kødannelse i og omkring startbyen Roskilde og målbyen Nyborg.


 • Skal man ud at køre lørdag, skal man afsætte ekstra god tid og orientere sig om trafikken på forhånd.


 • Storebæltsbroen er lukket i begge retninger lørdag den 2. juli i tidsrummet fra kl. 13.00 til 18.00. Vær opmærksom på, at motorvejene, der fører til Storebæltsbroen, kan blive spærret allerede fra kl. 12.30 af hensyn til trafiksikkerheden. De mere præcise tidspunkter for afspærringen af motorvejene vil blive meldt ud på et senere tidspunkt. Motorvejene spærres ved Nyborg V og ved Slagelse V.


 • Trafikanter anbefales så vidt muligt at undgå at passere Storebæltsbroen lørdag den 2. juli og i stedet planlægge at køre torsdag, fredag eller søndag.


 • Togtrafikken over Storebælt vil ikke være påvirket af nedlukningen af Storebæltsbroen.


 • Det forventes, at en del trafikanter benytter færger lørdag den 2. juli, så book færgebillet i god tid.


 • Se kort over ruten på letourcph.dk


Tidligere på året ankom Tour de France-trofæet til Roskilde. Se i videoen hvordan det gik. 

På dagen, hvor Roskilde også indviede årets lysfest, så ankom Tour de France Vandretrofæ

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik