Philippe betaler 5.600 kroner for 5,9 kvadratmeter - organisation har aldrig set noget lignende

Den galopperende prisudvikling på det københavnske boligmarked betyder, at prisen for at leje et værelse i mange tilfælde er stukket fuldstændig af.

Værelsets bredde betyder, at der kun er adgang til den smalle boksmadras fra fodenden.

Herfra er der kun en lille meter hen til væggen, hvor der står et fladskærms-tv og en lille trådvogn med undertøj og strømper.

- Jeg synes, jeg betaler alt for meget for det lille værelse, siger Philippe Topp Brinck, som flyttede ind i klubværelset tilbage i august.

Netto måler det lille værelse 5,9 kvadratmeter, som han betaler knap 5600 kroner for om måneden.

quote - Det er faktisk det mindste værelse, jeg nogensinde har set i min tid i Lejernes LO.. Og det er faktisk også det dyreste værelse - på den størrelse - jeg har set i min tid.

Claus Højte, Direktør, Lejernes LO, Hovedstaden

- Jeg havde brug for at finde noget at flytte ind i hurtigt. Og det her var det første og bedste, siger Philippe Topp Brinck, som tilbage i august flyttede fra Sverige til København på grund af nyt job.

Philippe betaler 5600 kroner om måneden for et værelse på mindre end 6 kvadratmeter.
Philippe betaler 5600 kroner om måneden for et værelse på mindre end 6 kvadratmeter.

Lejligheden i Studiestræde i det indre København indeholder i alt tre klubværelser med fælles adgang til køkken, stue og bad.

- Det er faktisk det mindste værelse, jeg nogensinde har set i min tid i Lejernes LO. Og det er faktisk også det dyreste værelse - på den størrelse - jeg har set i min tid, siger direktør for Lejernes LO i hovedstaden, Claus Højte.

Ulovlig husleje

TV 2 Lorry har inviteret ham hjem i lejligheden i Studiestræde og bedt ham vurdere prisniveauet på de tre klubværelser.

- Lejen her er ikke lovlig - den er simpelthen alt, alt for høj. Og jeg tænker, at hvis man indbragte sagen for Huslejenævnet, så vil Huslejenævnet sætte lejen ret langt ned. Man har fra Folketingets side sagt, at man gerne vil sørge for, at lejen er reguleret. Og der ligger et niveau i København for, hvad værelser skal koste, siger Claus Højte.

quote Det er virkelig en industri i København at leje ud til unge til en alt for høj leje

Claus Højte, Direktør, Lejernes LO, Hovedstaden

Ved siden af Philippe Topp Brincks klubværelse på 5,8 kvadratmeter bor Stine Likodelle på cirka 8,2 kvadratmeter, som hun betaler cirka 5700 kroner for om måneden, mens den tredje lejer betaler 6800 kroner om måneden for cirka 10 kvadratmeter. 

To rør stikker ud fra væggen på det ene af klubværelserne. Foto: TV 2 Lorry
To rør stikker ud fra væggen på det ene af klubværelserne. Foto: TV 2 Lorry

- Lejen er formentlig omkring 50 procent for høj. Det er meget små værelser, og det er en meget dårligt vedligeholdt lejlighed. Og her er ikke særlig rart, faktisk. Det er virkelig en industri i København at leje ud til unge til en alt for høj leje, siger Claus Højte.

Bange for at blive sat på gaden

Alle tre klubværelser har adgang til fælles stue, køkken og bad. Når tingene ellers fungerer.

quote - Jeg synes, det er rigtig rart at vide, at der faktisk er nogle muligheder for at få den nedsat. Og at der er ting at gøre som lejer. Og at man ikke er så udsat, hvis man klager og går videre, som jeg måske startede med at tro, man var.

Stine Likodelle, Lejer af klubværelse

- Hvis man klager får man at vide, at der er andre, der er interesseret i at bo der, hvis du er utilfreds. Og jeg er ikke helt med på, hvilke rettigheder jeg har som lejer. Så jeg har egentlig bare tænkt, at jeg godt kan klare mig uden en tørretumbler, selv om jeg betaler for det. Man vil ikke risikere at blive smidt ud. Hvad er det for andre ting, der ikke fungerer? Ovnen driller rigtig meget lige nu, så nu har vi skaffet en ny, fordi udlejeren ikke var interesseret i at skaffe en ny en til os, så det har vi selv gjort. Og den skal vi til at have installeret, siger Stine Likodelle, som også var under tidspres, da hun valgte det dyre klubværelse.

- Jeg kom fra Aarhus og havde to uger til at finde et sted i København på grund af arbejde. Så man er jo bare desperat og tager nogle gange det første og bedste, man får tilbudt, siger hun.

Desperat jagt på boliger

Lejernes LO Hovedstaden har utallige eksempler på unge, som på lignende måde bliver malket for deres sparsomme indtægt som SU og lignende.

- Det er den situation, som rigtig mange står i - at de har desperat brug for et sted at bo - og så må de tage det, de kan få, siger Claus Højte, som opfordrer til lade Huslejenævnet undersøge, om lejen er lovlig, hvis den overstiger 4000 kroner om måneden for et værelse.

Forskel på værelser

Der er forskel på værelser i private hjem - og klubværelser, som Stine og Phillippes:

- Havde det været et værelse, hvor man boede hos en privat person - altså i vedkommendes hjem, så kan man blive opsagt med en måneds varsel. Men det kan man ikke her, siger Claus Højte.

Og de tre lejere af klubværelserne i Studiestræde agter da også at kontakte Huslejenævnet.

- Jeg synes, det er rigtig rart at vide, at der faktisk er nogle muligheder for at få den nedsat. Og at der er ting at gøre som lejer. Og at man ikke er så udsat, hvis man klager og går videre, som jeg måske startede med at tro, man var.

Ejendommen Studiestræde 33 er ejet af et anpartsselskab med tre ejere. TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få dem til at stille op til interview.

De har dog netop inviteret de tre lejere af klubværelserne til et møde efter påske, hvor de vil gå i dialog om huslejens størrelse. 

Der mangler fodpaneler flere steder i klubværelserne. Foto: TV 2 Lorry
Der mangler fodpaneler flere steder i klubværelserne. Foto: TV 2 Lorry

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik