Planer om at rive Palads ned er skrinlagt: Nu er der nye planer for den gamle biograf

I en del år har Palads-biografens fremtid været usikker, men nu slår ejeren fast, at man ikke vil rive den farverige biograf ned – men den skal moderniseres.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

”Københavns ældste biograf skal moderniseres for også i fremtiden at give københavnerne store filmoplevelser.”

Sådan lyder meldingen fra Nordisk Film Biografer, der ejer den pastelfarvede Palads-bygning på Vesterbro.

Gennem længere tid har Nordisk Film haft planer om at ændre området ved Axeltorv. I 2017 blev det foreslået, at man rev Palads ned og samtidig overdækkede banegraven ved Vesterport Station for at give plads til et højhusbyggeri. Den plan blev siden skudt ned på grund af massive protester og manglende opbakning fra politikerne på Københavns Rådhus.

Men drømmen om at bygge højt var ikke ovre, og i 2020 indledte Nordisk Film et samarbejde med den berømte arkitekt Bjarke Ingels, som fremførte planerne om et stort ejendomsprojekt – hvilket også ville betyde total nedrivning af Palads, som vi kender det i dag.

Godt to år senere er den plan nu også endegyldigt lagt i graven efter heftig modstand fra mange københavnere, der ikke ønsker, at den farverige bygning forsvinder. Det har været genstand for stor debat og diskussion, hver gang der er fremkommet nye planer om Palads, som tilsyneladende har en folkelig opbakning.

"Vi har lyttet til debatten"

- Palads betyder meget for Nordisk Film. Og Palads har også en særlig plads i mange af vores gæsters og københavnernes hjerter. Det er vi glade for og stolte af. Derfor har vi også lyttet til debatten, sidst vi tog hul på fornyelsen af Palads, siger Asger Flygare Bech-Thomsen, administrerende direktør i Nordisk Film Biografer.

I en pressemeddelelse fortæller Nordisk Film, at der nu er nye planer i støbeskeen for populære Palads, som alligevel ikke skal rives ned, men i stedet skal moderniseres, så biografen med de 17 sale får ny teknologi der styrker billede og lyd, bedre stole og større sale.

En modernisering, der i øvrigt skal ske i respekt for Palads' omgivelser og i dialog med biografens gæster og københavnerne, skriver Nordisk Film.

- Palads er en historisk biograf. Den er en af Danmarks største og ældste biografer og har gennem mere end 100 år dannet rammen om store filmoplevelser. Det var her, københavnerne så nogle af historiens første biograffilm - og det er her, vi også i fremtiden ønsker at give vores gæster storslåede filmoplevelser i verdensklasse. Men for at kunne det, skal Palads moderniseres, så vi kan skabe den helhedsoplevelse, vores gæster forventer af en moderne biograf, siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

Har ansøgt om ny lokalplan

Derfor har Nordisk Film Biografer netop ansøgt Københavns Kommune om at få udarbejdet en ny lokalplan for området, som skal gøre det muligt at modernisere biografen.

Denne gang vil Nordisk Film ikke udvikle ét færdigt projekt, men vil arbejde på flere nye forslag, der hvert skal give et visionært og balanceret bud på, hvordan man kan udvikle et fremtidens Palads i respekt for Palads' omgivelser. Og så skal det ske i dialog med alle interesserede.

- Vi ønsker at skabe en ny, moderne og levende biograf, der respekterer det Palads, mange holder af. Derfor vil vi invitere til dialog, så alle, der elsker film og brænder for Palads, kan bidrage med input - så vi kan få skabt en biograf, der også i fremtiden kan danne rammerne om storslåede filmoplevelser, siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

I udviklingen af fremtidens Palads vil Nordisk Film Biografer både have fokus på det omgivende byrum og på bæredygtighed, samtidig med at de indendørs faciliteter skal være i top med plads til ny teknologi, mere rummelige, komfortable stole og større sale og lærreder.

Fremtidens Palads skal desuden bidrage til udviklingen af Axeltorv, så Palads og Axeltorv i højere grad kan blive et inspirerende, centralt og folkeligt samlingspunkt i Indre By, oplyser Nordisk Film Biografer.

Udviklingen af Palads sker i samarbejde med COBE Arkitekter. Hvis Københavns Kommune godkender Nordisk Film Biografers ansøgning om at påbegynde arbejdet med at udvikle en ny lokalplan, vil Nordisk Film Biografer i løbet af 2022 invitere interesserede til dialog og udarbejde et antal skitseforslag, der kan forelægges Københavns Kommunes politikere.

Vigtige punkter i Palads' historie

• Palads er mere end 100 år gammel og er en af Danmarks ældste biografer. Palads har gennemgået flere forandringer og renoveringer over årene.

• I 1912 blev Københavns anden hovedbanegård omdannet til biograf under navnet Palads.

• I 1918 åbnede det nyopførte Palads Teatret på den nyanlagte plads, Axeltorv. Mange skulle vænne sig til det nye byggeris majestætiske udtryk, størrelsen og de karakteristiske søjler og buer. Palads Teatret var Nordeuropas største biograf og havde eget husorkester.

• I 1920 er Palads en af de første biografer i verden, der viser talefilm.

• I 1929 bliver Palads Teatret en del af Nordisk Film

• I 1978 og 1979 ombygges og udvides Palads Teatret med flere sale. Palads er nu verdens største multibiograf.

• I 1989 tager Nordisk Film initiativ til at få malet facaden i det udtryk, Palads har i dag. Den nye facade skaber debat og ikke udelt begejstring.

• I 2018 fylder Palads Teatret 100 år. 


KIlde: Nordisk Film Biografer

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Lasermaaling2

Sigtet for vanvidskørsel: Tonstung Bentley beslaglagt

jan

Kommunaldirektør stopper efter "gensidig aftale":
Får gyldent håndtryk på over tre millioner kroner

Vis mere