Socialrådgivere gør en forskel for patienterne, og de kan hjælpe de praktiserende læger i udsatte boligområder i Københavns Kommune.
Det er konklusionen hos kommunen, der som en del af budgetaftalen for 2024 bruger 4,8 millioner kroner mere på et særligt socialrådgiverprojekt de næste fire år.
Der er allerede socialrådgivere i kommunen. Hvorfor skal de også være i almen praksis?
- Fordi de møder nogle borgere, som ikke er særligt glade for at møde op på socialkontoret, hvis man har brug for hjælp. Men som i den grad har brug for vores hjælp, siger Sisse Marie Welling (SF), der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Flere socialrådgivere hos lægerne
Ordningen stammer tilbage fra 2018, og lige nu findes socialrådgivertilbuddet hos tre praktiserende læger i København: Det drejer sig om én på Amager og to i Tingbjerg.
Lægerne Virkefeltet i Tingbjerg er én af dem. Her arbejder praktiserende læge Carl Kristian Dissing, og han ser klare fordele ved ordningen, der de kommende år formentlig skal bredes ud til læger på Nørrebro og i Bispebjerg.
- Den socialrådgiver, vi har her, har nok at lave. Der er opgaver nok til hende, og de falder på et tørt sted, siger lægen fra Bispebjerg.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Spørg Os - Formular
_
Socialrådgivere hjælper med rette hjælp
I Københavns Kommunes socialforvaltning er det afdelingsleder Kathrine Toftkær Larney, der står for projektet.
Hun fortæller, at flere patienter i udsatte boligområder kun har lægen som deres eneste indgang til det offentlige.
Derfor giver det også mening, at lægen kan henvise videre til en socialrådgiver med det samme. På den måde sparer lægen tid, og patienten får den rette hjælp, når problemerne ikke kun handler om helbredet.
For projektet viser, at patienterne dukker op hos lægen med mange forskellige problematikker, fortæller Kathrine Toftkær Larney.
- Det kan være alt mellem himmel og jord. Vi har selvfølgelig mange sager, hvor det handler om de der hardcore sociale udfordringer: Dårlig økonomi, boligmangel eller dårlig bolig fyldt med skimmelsvamp, forklarer afdelingslederen.
105 borgere henvist til socialrådgivere
I 2022 henviste lægerne i Tingbjerg og på Amager 105 borgere til socialrådgiverne i ordningen.
Det tal kommer formentlig til at stige de kommende år, når flere socialrådgivere rykker ind hos læger på Nørrebro og i Bispebjerg.
Det er der behov for ifølge Københavns sundheds- og omsorgsborgmester.
- Vi har nogle meget udsatte byområder. Og hvis vi ikke hjælper lægerne med at håndtere de sociale problemer, så kommer de til at bruge rigtig meget af deres konsultation på ting, der egentlig er kommunens opgave. Og her er de med til at bygge bro over til kommunen, fortæller Sisse Marie Welling.