Skimmelsvamp lukker politistation i "syndens centrum" før tid

Politiets Station City på Halmtorvet i København skulle efter planen flyttes til nye lokaler i 2025. Men nu fremrykkes flytningen grundet skader på taget og skimmelsvamp i bygningen.

I snart tre årtier har Station City ligget i hjertet af et af Danmarks mest notoriske bykvarterer.

Den hovedstadskendte station slog for første gang dørene op på Halmtorvet på Vesterbro i 1994. Dengang under navnet Station 1.

Men nu er det slut. 

quote Vi har også kollegaer, der har vist tegn på, at de har været udsat for skimmelsvamp

Jens Jespersen, ledende politiinspektør

Politistationen flytter, og det endda et år før planlagt.

- Der er opstået et akut behov, for der er blevet konstateret nogle store skader på bygningen, som skal renoveres med det samme, og som derfor vil gøre det svært for os at opretholde den vanlige drift, siger Jens Jespersen, ledende politiinspektør hos Københavns Politi, til TV 2 Kosmopol.

Politiinspektøren forklarer, at det drejer sig om skader på taget samt problemer med skimmelsvamp på flere af etagerne i bygningen.

- Teknologisk Institut har foretaget målinger, og det er derfor blevet klart for os for nogle uger siden, at skimmelsvampen i bygningen er mere udbredt end først antaget. Vi har også kollegaer, der har vist tegn på, at de har været udsat for skimmelsvamp. Derfor vil vi rigtig gerne hurtigt ud af bygningen, siger han.

Jens Jespersen håber derfor, at han og kollegaerne kan flytte ud i de nye lokaler på Rentemestervej i Nordvest inden udgangen af februar 2024.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Kulturen sidder i væggene

Selvom betjentenes nuværende arbejdsplads bærer præg af tre årtiers brug – både hvad angår udstyr og lokaler - fortæller den ledende politiinspektør, at hans kollegaer kommer til at savne stationen.

- Der er jo noget kultur i væggene på godt og ondt. Når man har været et sted længe, så sidder en del af ens organisatoriske DNA i væggene.

- Så jeg kan da godt forstå, at mange er kede af at skulle rykke ud herfra. Men deres sundhed og sikkerhed vejer tungest, og derfor må vi som arbejdsgiver træffe beslutning om at rykke hurtigst muligt, siger han.

Han er dog ikke i tvivl om, at der også følger en masse fordele med flytningen.

- Vi får nogle rigtig gode lokaler med langt bedre faciliteter end her på Station City, fortæller han.

Gammel station på nyt Vesterbro 

Det er ikke kun politistationens fysiske rammer, der har forandret sig over de sidste tredive år.

Det har den omgivende bydel også.

Politiinspektøren fortæller, hvordan områdets beboersammensætning har ændret sig markant henover de sidste tre årtier.

Han fortæller videre, at der stadig findes folk med misbrug, og at det han kalder "miljøet fra det gode gamle Vesterbro" heller ikke er helt væk.

Men kvarteret præges i dag i lige så høj grad af børnefamilier, specialbutikker og alverdens spisesteder. Og det kan ses på kriminalitetsniveauet.

- Den generelle kriminalitetsbelastning er blevet en anden grundet den nye beboersammensætning. Der er selvfølgelig stadig udfordringer med narko, vold og berigelseskriminalitet.

- Men hvis du sammenligner med resten af landet, så er Vesterbro faktisk ikke særlig belastet, hvis man kigger på niveauet af kriminalitet i forhold til andelen af borgere, siger Jens Jespersen.

quote Hvis du sammenligner med resten af landet, så er Vesterbro faktisk ikke særlig belastet, hvis man kigger på niveauet af kriminalitet i forhold til andelen af borgere

Jens Jespersen, ledende politidirektør, Københavns Politi

Selvom indbyggerne på Vesterbro snart må vinke farvel til stationen på Halmtorvet, så vil de stadig se politiet i bybilledet.

Der vil nemlig stadig være lokalbetjente i området, og selvom Station 1 flytter til Nordvest, vil de stadig patruljere på Vesterbro i samme grad.

- Man vil dog nok se lidt mindre politi, fordi vores medarbejdere ikke skal køre til og fra deres arbejdsplads på Halmtorvet længere. Men selve vores beredskab og patruljering vil være fuldstændig uændret, fortæller Jens Jespersen.

Hvis du vil se stationen indefra, var TV 2 Kosmopol en tur inde bag murerne tilbage i januar. Se mere i videoen herunder:

Midt i København ligger der en politistation, der jo nok er kendt i hele metropolen. For langt de fleste har helt sikkert hørt om Station City på Halmtorvet. Den har ligget der i snart 30 år - men nu er det snart slut for den skal nedlægges. Vi har været med rundt på den gamle station.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik