Stort museum indfrier ikke forventningerne: Nu bliver der skåret på åbningstiderne

Den meget imødesete genåbning af Københavns Museum med den nye beliggenhed på Stormgade har ikke indfriet forventningerne. Nu skæres der i åbningstiderne for at spare penge.

Ambitionerne var store, da Københavns Museum med pibe og trommer i starten af 2020 slog dørene op til en længe ventet genåbning i nye lokaler på Stormgade.

1.200 kvadratmeters udstilling med omtrent 425 udstillingsgenstande, der formidler byens historie fra vikingetid til nutid skulle være et af Københavns kulturelle trækplastre, lød ambitionen.

Men blot tre år senere har bymuseet vist sig ikke at leve op til de meget højt opskruede forventninger. Og det kan aflæses på bundlinjen.

Trods flere tiltag for at få bugt med dårlig økonomi står museet fortsat til et underskud på tæt på 1,9 millioner kroner næste år. Det fremgår af et notat på Københavns Kommunes hjemmeside.


Og det slår ikke an, mener kommunen, der ejer museet.

Derfor har et bredt flertal i Kultur- og Fritidsudvalget torsdag eftermiddag vedtaget at indskrænke åbningstiderne på museet som led i en større sparemanøvre. Kun De Konservative stemte imod. 

- Lige nu er vi akut nødt til at få bundet og lukket det hul, der er. Den nemmeste og hurtigste måde er at kigge på åbningstiderne, hvor der er en del at spare i forhold til, hvor mange besøgende museet har i ydertimerne, siger Mia Nyegaard (RV), kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Københavns Museum blev indviet i sin nuværende form i februar 2020. Dronning Margrethe og den daværende overborgmester Frank Jensen (S) tog del i indvielsen. (Arkivfoto).
Københavns Museum blev indviet i sin nuværende form i februar 2020. Dronning Margrethe og den daværende overborgmester Frank Jensen (S) tog del i indvielsen. (Arkivfoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Sparer halv million på kortere åbningstider

Beslutningen betyder, at der skæres i alt 16 timer af de ugentlige åbningstider på museet.

Fra at kunne besøge Københavns Museum mellem klokken 09 og 18 seks af ugens dage samt fra klokken 09 til 21 om torsdagen, hedder de nye åbningstider for besøgende klokken 10 til 17 alle hverdage undtagen torsdag, hvor museet holder åbent til klokken 20. I weekenden vil museet holde åbent mellem klokken 11 og 17. 

Med de nye åbningstider forventer forvaltningen i København at kunne mindske underskuddet med 525.000 kroner om året. Sammenholdt med en række andre tiltag håber kommunen, at underskuddet kan vendes til et meget lille overskud på 29.000 kroner næste år.

Spørg Os - Formular

_

Mia Nyegaard, er det skuffende, at et nyt og stort anlagt museum med millioner efter millioner af fondsmidler i ryggen ikke kan leve op til forventningerne?

- Jeg er ked af, at museet ikke har kunnet løbe rundt, men det er ikke skuffende tingene taget i betragtning. Museet blev nærmest født ind i coronakrisen, og så mener jeg også, at det er fair nok, at det får lov at køre i nogle år og finde sin rette hylde, siger Mia Nyegaard.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mia Nyegaard (RV)

Født med for høje forventninger

Åbningstiderne er dog ikke den eneste knap, kommunen har skruet på. For den dårlige økonomi er ikke et nyt fænomen i Stormgade.

Museets åbning i 2020 blev hurtigt saboteret af coronapandemien, og først i 2022 var stedet tilbage i fuldt vigør.

Men trods stigende besøgstal efter genåbningen har Københavns Museum – ifølge kommunen - ikke kunnet skaffe penge nok i kassen i forhold til budgettet.

Det skyldes ifølge kommunen, at det forventede besøgstal i forbindelse med genåbningen var sat alt for højt.

- Jeg tror, museet har været født med for høje forventninger. Om det har været for optimistisk eller ej, ved jeg ikke, men det kan i hvert fald konstateres, at indtægtskravet ikke matcher det, der er kommet i kassen, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

Derfor var museet tidligere i år nødsaget til at foretage ”personaletilpasninger” (kommunalt slang for opsigelser, red.) og søge flere fondsmidler i forsøg på at genoprette økonomien.

Torsdagens beslutning på rådhuset betyder, at Københavns Museum vil gå fra 66 åbne timer ugentligt til 50.

Sammenlignet med kommunens to andre museer, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal, er bymuseet dog fortsat tilgængeligt i flere timer, idet de to andre museer har en ugentlig lukkedag.

De nye åbningstider træder i kraft 1. januar.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Museet flyttede ind i lokalerne på Stormgade i det, der tidligere var Overformynderiet. Overformynderiet var frem til 1980'erne en institution, der varetog forvaltningen af "umyndiges og borteblevne personers midler".
Museet flyttede ind i lokalerne på Stormgade i det, der tidligere var Overformynderiet. Overformynderiet var frem til 1980'erne en institution, der varetog forvaltningen af "umyndiges og borteblevne personers midler".
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Nyt, 120 år gammelt museum

Københavns Museum, der som bymuseum formidler Københavns historie fra vikingetiden til nutiden, åbnede i sine nuværende lokaler på Stormgade et stenkast fra Rådhuspladsen i februar 2020.

Men egentlig har museet mere end 120 år på bagen.

Det blev stiftet tilbage i 1901 som Rådhusmuseet med lokaler selv samme sted. Her lå det i lidt mere end 50 år, indtil det i 1956 flyttede til palæet på Vesterbrogade 59, der i dag går under navnet Musikhuset København.

Her holdt bymuseet til indtil 2015, hvor det lukkede. Siden fulgte flere år som hjemløs, indtil en række gevaldige fondsdonationer muliggjorde genopstandelsen af et revitaliseret museum i nye lokaler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik