Stort pres fra vælgerne: 50.000 kræver folkeafstemning om omstridte byggerier

50.000 borgere har skrevet under på, at de vil have en folkeafstemning om de planlagte byggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen.

Natur og miljø er et varmt emne i disse tider. Og man kan som politiker nok ikke undgå, at det bliver en stor del af den igangværende valgkamp frem mod kommunalvalget.

Det bliver nok heller ikke mindre af, at 50.000 borgere ønsker en folkeafstemning om de planlagte byggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen.

quote Opbakningen til underskriftindsamlingen viser tydeligt, at mange er enige med os i, at københavnerne skal høres om de omstridte byggeplaner.

Steffen Rasmussen, talsmand, Amager Fælleds Venner

Ikke desto mindre er det tilfældet, og tirsdag vil repræsentanter fra Amager Fælleds Venner, Fiskerhavnens Venner og Danmark Naturfredningsforening København, der har stået bag indsamlingen, gå til Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), med de mange underskrifter.

Glædelig opbakning

Den store opbakning er selvsagt noget, der skaber begejstring hos initiativtagerne.

– Opbakningen til underskriftindsamlingen viser tydeligt, at mange er enige med os i, at københavnerne skal høres om de omstridte byggeplaner på to af byens naturområder, siger Steffen Rasmussen, der er talsmand for Amager Fælleds Venner.

Det er dog ikke kun Amager Fælleds og Stejlepladsens naboer, der bakker op om forslaget. Det fortæller Jan Mathisen, der talsmand for Fiskerhavnens Venner.

– I starten af underskriftindsamlingen var det kun københavnere, der kunne skrive under. Men det måtte vi ændre efter massivt pres fra beboere fra blandt andet Tårnby, Dragør, Frederiksberg og Hvidovre.

Folkeafstemning om kommunale beslutninger

  • Et flertal i en kommunalbestyrelse – også kaldet byråd eller borgerrepræsentation – kan beslutte at afholde en bindende folkeafstemning om en sag i kommunen.


  • Ved folkeafstemningen skal vælgerne stemme om en beslutning, som kommunalbestyrelsen har truffet i en sag. Det vil sige, at vælgerne enten godkender eller forkaster en pågældende beslutning.


  • Som udgangspunkt kan der afholdes folkeafstemning om alle de sager, som kommunalbestyrelsen behandler. Det er dog ikke alle sager, der kan afholdes folkeafstemninger om.


  • Eksempelvis kan der ikke afholdes en folkeafstemning om beslutninger i sager, der vedrører statslige og regionale opgaver, til hvis gennemførelse kommunens medvirken er nødvendig eller har nær tilknytning – for eksempel statslige anlægsprojekter.


  • En folkeafstemning skal afholdes tidligst 2 og senest 6 måneder efter beslutningen om at afholde folkeafstemningen. Folkeafstemningen skal altid være afholdt inden for kommunalbestyrelsens valgperiode.


Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Lang og sej kamp

Kampen om Amager Fælled og Stejlepladsen er dog langt fra ny. Men de mange underskriftindsamlinger giver fornyet håb i kampen.

Adspurgt om initiativtagerne bag tror, at underskriftindsamlingen vil rykke ved noget, lyder det sådan her:

- Det er helt klart vores forhåbning. Vi har hele tiden forsøgt at få en debat om Københavns fremtid, og vi håber, at de mange underskrifter vil hjælpe os på vej, siger Steffen Rasmussen til TV 2 Lorry.

Også fra politisk side har der være opbakning til en folkeafstemning om byggerierne. Således ønskede Dansk Folkeparti tilbage i september, at københavnerne - i forbindelse med kommunalvalget - skulle tage stilling til byggeriet på Amager Fælled.

I forbindelse med den udmelding vurderede politisk kommentator Noa Redington, at partiets beslutning kan komme til at påvirke valgkampen. Se eller gense indslaget nedenfor.

I dag blev der skrevet endnu et kapitel i historien om de omstridte byggeplaner på Amager Fælled - et kapitel skrevet af Dansk Folkeparti på Københavns Rådhus. Nu vil de ikke længere være med


I videoen herunder kan du se meget mere om de planlagte byggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen.

Området omkring Lærkesletten og det nuværende vandrehjem på Amager Fælled skal efter planen omdannes til boligområdet Fælledby med omkring 2.000 boliger.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik