Uenighed og advarsel i notat: Københavns Rådhus vil ikke blive oplyst i israelske farver

Konservative i Københavns Kommune ønsker at lade rådhuset lyde i israelske farver i sympati for israelere, men det bakker Alternativet og Radikale Venstre ikke op om. Torsdag aften blev det besluttet ikke at gå videre med forslaget.

Nytårsaften stod Københavns Rådhus badet i blå og gule farver for at vise støtte og sympati overfor alle de berørte af krigen i Ukraine.

Det samme gjorde rådhuset, da der blev holdt støttekoncert for Ukraine på Rådhuspladsen.

Men rådhuset kommer ikke til at blive lyst op i Israels blå og hvide farver.

Det har været op til gruppeforpersonerne i partierne i Københavns Kommune at afgøre, om rådhuset skal lyse i israelske farver eller ej. 

Men TV 2 Kosmopol kan nu fortælle, at partierne på et møde i Borgerrepræsentationen torsdag aften ikke kunne nå til enighed, og dermed vil rådhuset ikke blive lyst op med de israelske farver.

quote Når vi i sjældne tilfælde bruger rådhusets, facade sker det i enighed

Sophie Hæstorp Andersen (S)

Økonomiforvaltningen oplyser til TV 2 Kosmopol, at der er tradition for, at der i beslutninger som denne skal være bred enighed blandt alle gruppeforpersonerne, før forslaget kan godkendes. 

Før aftenens møde fortalte både Alternativet og Radikale Venstre til TV 2 Kosmopol, at de ikke ville bakke op om forslaget. 

I en skriftlig kommentar siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) torsdag aften til TV 2 Kosmopol, at "Socialdemokratiet deler ønsket om at vise sympati med det israelske folk i anledningen af angrebet."

Hun ønsker, at København skal støtte op om at flage på halv på lørdag, der er ugedag for angrebet. Men:

"Som overborgmester lægger jeg samtidig vægt på, at når vi i sjældne tilfælde bruger rådhusets facade, sker det i enighed. Så rådhusets facade ikke ender som en kampplads for skiftende flertal i mange og forskellige sager. Da vi senest lyste rådhustårnet op i blåt og gult nytårsaften for at vise støtte til Ukraine, skete det også på baggrund af enighed," skriver Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Kosmopol. 

"Væsentlig usikkerhed"

Ifølge Økonomiforvaltningen er det en længere proces at lyse rådhuset op i israelske farver. Forvaltningen skal blandt andet være sikre på, at det overhovedet er lovligt at tænde lys på rådhuset.

Og her er der ifølge forvaltningen en ''væsentlighed usikkerhed'' forbundet med forslaget. I et notat, som TV 2 Kosmopol er i besiddelse af, skriver forvaltningen således til partiernes gurppeforpersoner:

''Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at det vil være forbundet med væsentlig usikkerhed, om en belysning af rådhuset med det israelske flags farver vil være i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne.''

Det kræver nemlig ifølge notatet en opfordring fra regeringen, før kommunen kan lave en udenrigspolitisk tilkendegivelse, såsom at vise sympati med Israel ved at lyse rådhuset op i det israelske flags farver.

Her har de allerede ladet israelske farver lyse vidt

Flere steder i verden er man kommet københavnerne i forkøbet, når det kommer til at vise støtte til Israel gennem blå-hvide lys.

Blandt andet har Det Hvide Hus i USA den 9. oktober været dækket i blå-hvide farver i sympati for de mange ofre af angrebet fra Hamas.

Samme dag var også Eiffeltårnet i Paris iklædt israelske farver. Ligesom Brandenburger Tor i Berlin også har været malet i det israelske flag.

quote Jeg synes vi skal være meget varsomme med at bruge rådhuset til udenrigspolitiske formål

Birgitte Holst, gruppeforperson, Alternativet

Vil vise sympati

Det var De Konservative i Københavns Kommune de oprindeligt foreslog at lyse rådhuset op i blå og hvide farver.

- Sidste år da Ukraine blev angrebet, oplyste vi rådhuset i Ukraines farve i sympati med Ukraines folk, det samme vil vi gøre med det Israelske folk – vise vores sympati ved at oplyse rådhuset i de israelske farver blå og hvid, sagde konservatives Jakob Næsager, der er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, inden mødet torsdag aften til TV 2 Kosmopol og tilføjede:

- Når et demokratisk samfund bliver angrebet, så skal vi støtte op.

- Jeg er overbevist om, at alle partier bakker op, når et demokratisk samfund bliver angrebet, så jeg regner med, der vil være opbakning, siger Jakob Næsager.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Københavns rådhus ukraine
Københavns Kommune har tidligere vist støtte til Ukraine - blandt andet ved at lade rådhuset lyset op i gul og blå nytårsaften.
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Ikke alle bakker op

Alternativets gruppeforperson Birgitte Holst sagde inden mødet torsdag aften til TV 2 Kosmopol, at "vi skal være meget varsomme med at bruge rådhuset til udenrigspolitiske formål."

Det er essentielt for hende at pointere, at der er forskel på krigen i Ukraine og krigen mellem Israel og Hamas.

- Jeg synes, at den konflikt, der er mellem Israel og Palæstina er langvarig og kompliceret. Den kan ikke sammenlignes med krigen i Ukraine, hvor forholdene, alt andet lige, er mere lige til, siger hun.

Hvordan adskiller de to krige sig fra hinanden?

- Konflikten mellem Israel og Palæstina strækker sig over flere årtier, og der har været aggressioner fra begge sider. Det her er et nyt kapitel i den konflikt, men det er stadig en del af samme konflikt, svarer hun og tilføjer:

- Så vidt jeg ved, har Københavns rådhus ikke tidligere valgt side i denne konflikt, og det mener jeg heller ikke, vi skal gøre nu.

Birgitte Holst slår dog fast, at Alternativet endnu ikke har drøftet forslaget i partiet. Derfor kan hun ikke udelukke, at partiet kan ende med at bakke op om forslaget alligevel. Det er dog ikke noget, som hun anser som sandsynligt.

- Jeg bakker ikke op om forslaget med det forbehold, at jeg er i mindretal i gruppen. Vi har ikke drøftet det endnu, men jeg regner med, at vi er enige, siger hun.

Udover Alternativet, så er Radikale Venstre også som udgangspunkt modstander af forslaget, fortæller deres gruppeforperson Christopher Røhl til TV 2 Kosmopol.

Både Venstre og Dansk Folkeparti bakkede forud for mødet torsdag aften op om forslaget. Jens-Kristian Lütken (V) mener ikke, at notatet gør nogen forskel.

- Jeg har stort behov for at vise solidaritet i denne situation, siger han til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Der står ingen steder i notatet, at det er ulovligt. Jeg synes sagtens, at man kan gøre det alligevel. Der går lidt for meget juridisk snak i det her. 

Før aftenens møde henvendte TV 2 Kosmopol sig til samtlige partier for at få at vide, om de bakker op om forslaget eller ej. SF og Liberal Alliance har ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Enhedslisten har ikke ønsket at stille op til interview.

Du kan orientere dig i de øvrige partiers holdninger ved at klikke på billederne herunder:

(Artiklen fortsætter efter boksene.)

Skal rådhuset lyses op i israelske farver?

Finn Rudaizky (O)_download

Finn Rudaizky

parti-logo

Finn Rudaizky

Finn Rudaizky bakker op om forslaget til TV 2 Kosmopol siger han:

- Når terror rammer, er det vigtigt, at vi står sammen og viser vores afsky overfor disse handlinger, der tager helt uskyldige menneskers liv.

- Det bedste vi kan gøre er, at bruge nationalflaget og flage i solidaritet. Det er et klart signal til Israel og befolkningen om, hvor vi står.

- Da, der var terror i Paris, var der franske flag overalt i København. Der bør være penge i kassen til det.

bro_20171219_br_christopher_r_andersen_382-edit.jpg

Christopher Røhl

parti-logo

Christopher Røhl

Christopher Røhl og Radikale Venstre bakker som udgangspunkt ikke op om forslaget. Til TV 2 Kosmopol siger han:

- Vi tager stor afstand fra det, der sker i Israel lige nu.

- Det er vigtigt, at København og rådhuset sørger for at vise sympati, når de her tragiske sager sker.

- Men vi skal tænke os godt om før, vi beslutter, hvordan vi markerer vores støtte til lande, som er i nød. Der er også andre ulykkeligheder i verden lige nu. Blandt andet har jordskælv i Afghanistan kostet over tusinde mennesker livet for nyligt.

- Derudover er der usikkerhed i kommunalfuldmagten til, at vi kan gøre det.

- Som udgangspunkt bakker vi ikke op om det.

Jakob Næsager

Jakob Næsager

parti-logo

Jakob Næsager

Det er Konservative og Jakob Næsager, der står bag forslaget om at lyse rådhuset op i israelske farver. Til TV 2 Kosmopol siger han:

- Sidste år da Ukraine blev angrebet, oplyste vi rådhuset i Ukraines farve i sympati med Ukraines folk, det samme vil vi gøre med det Israelske folk – vise vores sympati ved at oplyse rådhuset i de israelske farver blå og hvid.

- Når et demokratisk samfund bliver angrebet, så skal vi støtte op.

jens-kristian lütken

Jens-Kristian Lütken

parti-logo

Jens-Kristian Lütken

Jens-Kristian Lütken fortæller til TV 2 Kosmopol, at de i Venstre bakker op om forslaget. Til TV 2 Kosmopol siger han:

- Jeg er stor støtter af Israel. Jeg ved ikke helt, hvordan proceduren er for at lyse rådhuset op, men vi står på Israels side, så det bakker vi op om.

- Det er lidt samme situation som i Ukraine, selvom det er længere væk. Men det er stadigvæk vores værdier, der er under angreb i Israel.

- At lyse rådhuset i israelske farver er en god måde at vise vores støtte på.

Hvad siger du til notatet fra forvaltningen?

- Der må jeg sige som politiker og leder for Venstre, står der ikke nogen steder at man ikke må. Jeg har stort behov for at vise solidaritet.

- Der står ingen steder at det er ulovligt. Jeg synes sagtens at man kan gøre det. Der går lidt for meget juridisk snak i det her.

Birgitte Holst

Birgitte Holst

parti-logo

Birgitte Holst

Birgitte Holst bakker ikke op om forslaget. Til TV 2 Kosmopol siger hun:

- Jeg bakker ikke op om forslaget. Jeg synes vi skal være meget varsomme med at bruge rådhuset til udenrigspolitiske formål.

- Konflikten mellem Israel og Palæstina strækker sig over flere årtier, og der har været aggressioner fra begge sider. Det her er et nyt kapitel i den konflikt, men det er stadig en del af samme konflikt. Så vidt jeg ved har Københavns rådhus ikke tidligere valgt side i denne konflikt og det mener jeg heller ikke vi skal gøre nu.

Jødisk samfund vil tage godt imod gestus

Ifølge Det Jødiske Samfund i Danmark vil det betyde meget, hvis kommunen valgte at bade rådhuset i Israelske farver.

- Det vil vi kun kunne opfatte som en omsorgsfuld tilkendegivelse efter terrorangrebet i Israel, som vi danske jøder også er mærket af, siger Susanne Hansen, der er politisk rådgiver i Det Jødiske Samfund i Danmark.

Man har gjort det, da krigen brød ud i Ukraine – Er det også på sin plads at gøre det nu?

- Det er ikke op til Det Jødiske Samfund at bestemme, hvordan andre skal vise deres støtte og omsorg efter terrorangrebet i Israel, men vi vil bestemt tage godt imod det herfra. Det er en smuk tanke, svarer hun.

Hvad mener i om det, hvis det ikke bliver gjort?

- Vi kan i Det Jødiske Samfund ikke afkræve andre deres sympati i denne situation, men vi er taknemmelige for alle omsorgsfulde tilkendegivelser, svarer hun.

Her ses Det Hvide Hus oplyst i det israelske flags farver i Washington 9. oktober 2023.
Her ses Det Hvide Hus oplyst i det israelske flags farver i Washington 9. oktober 2023.
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik