- Vi skal have endnu mere god ældrepleje, sagde Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke (S), i november 2021 til en valgdebat på TV 2 Lorry kort før kommunalvalget.
Flere af hendes kollegaer i byrådet stemte i:
- Det skal være en ældrepleje med værdighed. Det er mit udgangspunkt for at stille op, sagde Bent Sten Andersen, som stillede op for Dansk Folkeparti, men som i dag er løsgænger.
Også Thomas Kielgast, som sidder i Køge Byråd for Socialistisk Folkeparti, stemte i.
- Vi skal have en værdig ældrepleje, sagde han dengang.
Optagelserne i TV 2 's dokumentar ”Opråb fra plejehjemmet”, der skildrer livet på Nørremarken Plejecenter i Køge, giver dog ikke indtryk af en værdig ældrepleje i Køge Kommune knapt et år efter politikernes erklæringer.
Jeg lægger mig fladt ned
Det anerkender Bent Sten Andersen, som er formand i Ældre- og Sundhedsudvalget i Køge Kommune.
- Jeg lægger mig fladt ned. Det her, vi ser i dag, er det stik modsatte af, hvad vi står for i Ældre- og Sundhedsudvalget. Det beklager jeg dybt over for de pårørende og over for de mennesker, som det er gået ud over. Det er ikke den måde, vi ønsker at drive ældrepleje på i Køge Kommune, fortæller Bent Sten Andersen til TV 2 Lorry.
Derfor er han også klar til at trække i arbejdstøjet.
- Jeg skal gøre alt, hvad der står i min magt de næste tre år som formand, for at sørge for, at vi får styr på det her en gang for alle, lover Bent Sten Andersen.
Også Thomas Kielgast ærgrer sig over virkeligheden på Nørremarkens plejecenter i Køge Kommune, som står i stærk kontrast til hans ønske om en værdig ældrepleje.
- Det er bestemt ikke lykkedes, erkender Thomas Kielgast overfor TV 2 Lorry.
Derfor har han sammen med resten af Ældre- og Sundhedsudvalget, som han er næstformand for, iværksat de første skridt i forhold til at forbedre forholdene på plejecenteret.
- Vi skal have stoppet blødningen. Det gør vi ved at få nogle erfarne kræfter til at tage over. Der er kommet en ny leder, og så har vi sat nogle ekstra sygeplejersker ind, siger Thomas Kielgast.
TV 2 Lorry har forsøgt at få et interview med borgmesteren i Køge Kommune, Marie Stærke, men hun har ikke ønsket at stille op.
Til TV 2 har Marie Stærke dog sagt, at "det gør ondt at se" dokumentaren.
Nye tiltag og ansættelser skal afhjælpe problemerne
Køge Kommune blev allerede tilbage i september konfronteret med indholdet af dokumentaren.
De har derfor iværksat flere tiltag, der skal rette op på problemerne på plejehjemmet Nørremarken.
Der er blandt andet blevet ansat fire sygeplejersker, der skal hjælpe med at styrke den faglige kvalitet, samt måden hvorpå dokumentationen bliver foretaget.
Der er også blevet ansat en ekstern konsulent, som skal hjælpe de ansatte med at få en bedre forståelse for beboerne og tænke, hvad der kan være gode oplevelser for beboerne.
Der vil også blive indført en koordinatorfunktion, som vil have til opgave at forbedre arbejdsgangene på plejehjemmet.
Ny handleplan på plejehjemmet Nørremarken
Køge Kommune oplyser i en mail til TV 2, at der nu skal arbejdes med kulturen og fagligheden, efter at TV 2 har dokumenteret svigt i dokumentaren 'Opråb fra plejehjemmet'. En ny handleplan omfatter blandt andet følgende tiltag:
- Fire sygeplejersker med erfaring i systematisk dokumentation overføres til plejehjemmet Nørremarken.
- Medarbejderne skal nu have daglig faglig sparring med en leder, som skal have basal faglig viden på plads på plejehjemmet.
- Der ansættes en ny udviklings- og kvalitetssygeplejerske.
- En ekstern konsulent skal fra uge 44 give faglig supervision til medarbejdere.
- Der er udarbejdet en ny instruks til medarbejderne om magtanvendelse og registrering af magtanvendelse.