Mens rådhus hejser ukrainsk flag, stiger tre udmattede flygtninge ud af en bil

Omkring 160 ukrainske flygtninge har søgt asyl i Danmark siden Ruslands invasion af landet. En lille gruppe mødtes i dag med borgmesteren i Hillerød Kommune.

Mens TV 2 Lorry filmer en medarbejder, der hejser det ukrainske flag foran rådhuset i Hillerød, krydser tre personer med flakkende blikke plænen.

Deres blikke fanges dog af det blågule flag, og de snakker sagte sammen på et østslavisk sprog.

De er udmattede efter flere dage på farten, og den ene - en kvinde - har armen i en slynge.

Hun hedder Ivanna Omelianenko, finder vi ud af, og sammen med sin søster Anja og deres to børn hver især er hun netop flygtet fra krigen i Ukraine og har via Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet og Tyskland fundet vej til Danmark og rådhuset i Hillerød.

Mændene og fædrene til deres børn er fortsat i Ukraine.

quote Vi er chokerede, og vi tænker kun på, at vores liv er ødelagt

Ivanna Omelianenko

De kan ikke helt huske, hvornår de kom til Danmark. Var det mon i går, eller var det i forgårs? Dagene på farten smeltede sammen under den hektiske flugt væk fra hovedstaden Kyiv.

- Vi har rejst i tre dage. Vi er chokerede, og vi tænker kun på, at vores liv er ødelagt. Det var meget svært. Vi kørte i en retning, og så var der nogen, der sagde, at vi ikke kunne køre den vej, for der var kampe, forklarer Ivanna Omelianenko og fortsætter:

- Så kørte vi en anden vej, og det var meget svært at komme frem, for der var trafikkaos og mange biler.

Men nu er de her i Nordsjælland, indlogeret i et sommerhus i Gilleleje langt væk fra de russiske bomber. 

De er i sikkerhed. Men det er mange af deres kære ikke.

- Hver morgen, når vi vågner, ringer vi til vores venner og familie i Ukraine og tjekker alle. Det er alt, hvad vi tænker på lige nu. Anja ringer til sin mand og tjekker, om han er i live eller ej, siger Ivanna Omelianenko.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Erhvervsliv klar til at ansætte

Gruppen befinder sig foran rådhuset i Hillerød, fordi kommunens borgmester, Kirsten Jensen (S), har inviteret dem til en hurtig snak om, hvorvidt kommunen kan gøre noget for at hjælpe dem.

Og det er egentlig derfor, TV 2 Lorry er her. For vi tog turen til Nordsjælland for at fortælle, hvordan Hillerød er en af mange kommuner, der for tiden gør sig klar til at tage imod folk som Ivanna, Anja, børnene og mange andre af de indtil videre 1,2 millioner ukraniere, der er flygtet fra krigen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

ukrainske flygtninge ankommer til hillerød
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

På vaskeriet Elis i Hillerød er de også parate til at hjælpe og tage imod ukrainske flygtninge. Her har de allerede en del ansatte fra lande som Myanmar, Eritrea, Bosnien og Syrien, der er flygtet fra krig.

- Så vi er vant til at tage imod folk, som ikke er danskere, og det fungerer rigtig godt. Som en af de helt store arbejdspladser for ufaglært arbejdskraft i Hillerød Kommune, føler vi, at vi skal spille lidt ind her, siger Anna Uhrenholt, der er produktionschef.

Hun anslår, at virksomheden er klar til at ansætte et sted mellem fem og 15 ukrainske flygtninge, hvis de har lyst til at arbejde der.

Også på lægeklinikken et andet sted i byen står døren åben for de ukrainske flygtninge med tilbud om gratis lægehjælp.

- Dybest set er det jo derfor, man er blevet læge. Det er fordi, man godt vil hjælpe mennesker, og særligt mennesker, der har været udsat for noget så traumatisk, som at en bombe er sprunget, siger Anne Claudi, praktiserende læge.

quote Vi føler… Nogle gange kan jeg slet ikke føle noget. Som om mit liv er slut

Ivanna Omelianenko

Hastelov undervejs

Fredag eftermiddag er et politisk flertal blevet enig om en særlov, der skal sikre ukrainske flygtninge midlertidig opholdstilladelse i Danmark.

Hasteloven skal kunne træde i kraft om to uger, siger ministeren.

Som reglerne er i dag, kan ukrainere som Ivanna og familien være i Danmark i 90 dage. 

Men fordi Ukraine ikke er en del af EU, har de ikke adgang til det danske arbejdsmarked eller danske velfærdsydelser. 

Det vil den nye særlov ændre, så steder som for eksempel vaskeriet Elis i Hillerød lettere kan ansætte ukrainere.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

ukrainske flygtninge ankommer til hillerød
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

"Min datter er i sikkerhed nu"

Tilbage på plænen foran rådhuset i Hillerød har Ivanna Omelianenko også bidt mærke i, at de generelt er blevet mødt af åbne frem for lukkede døre.

Lige nu er der dog - forståeligt nok - andre tanker, der fylder mere.

- Vi føler… Nogle gange kan jeg slet ikke føle noget. Som om mit liv er slut, siger hun.

Og selv om det ukrainske flag foran rådhuset kan synes som en ubetydelig gestus i en storpolitisk konflikt, har det alligevel betydning for personer som Ivanna Omelianenko.

- Når jeg ser en masse mennesker, der gerne vil hjælpe os, så forstår jeg, at jeg er i sikkerhed her. At min datter er i sikkerhed nu. Og min søster er i sikkerhed. En masse mennesker støtter os, og det er meget vigtigt for os, siger hun og fortsætter:

- Jeg er taknemmelig. Tak for alt, hvad I gør for os.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik