Regeringen giver grønt lys: Nu er det tilladt at hejse det ukrainske flag

I lyset af Ruslands invasion af Ukraine tillades det ekstraordinært at benytte det ukrainske flag i Danmark.

De næste to uger er det tilladt for både private og offentlige myndigheder at flage med det ukrainske flag.

Justitsministeriet skriver i en pressemeddelelse, at der gives ekstraordinær tilladelse i lyset af Ruslands invasion af nabolandet Ukraine.

- Efter den 16. marts 2022 vil der igen skulle søges om tilladelse til at flage med det ukrainske flag, skriver ministeriet.

Det er normalt ikke tilladt at benytte andre nationalflag end det danske i Danmark. Ønsker man at gøre det, kræver det tilladelse fra myndighederne.

Undtaget er det grønlandske flag, det færøske flag, de nordiske landes flag, FN-flaget og EU-flaget. Disse kan benyttes uden tilladelse.

Flagfabrik i København ligger vandret

Hos Dahls Flagfabrik i København har man svært ved at følge med.

Systuerne er i fuld gang med at sy flag, og ifølge Torben Dahl fra virksomheden er problemet aktuelt, at stof i de ukrainske farver er ved at slippe op.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vi kan næsten ikke følge med. Vi skal tilbage til EM i Sverige i 1992. Det her er det vildeste, jeg har oplevet. Vi ligger vandret, siger Torben Dahl fra Dahls Flagfabrik.

Fabrikken har solgt flest ukrainske papirflag og emblemer. Af almindelige flag til flagstænger har de solgt 200-300, vurderer Dahl.

Flere steder lyser op i gule og blå farver

Torsdag aften 24. februar, samme dag som russerne om morgenen var gået ind i nabolandet, var Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København oplyst i Ukraines farver.

Det samme har de seneste dage været tilfældet ved flere bygninger i hovedstadsområdet.


Rusland har angrebet Ukraine fra nord, øst og syd, og russerne har det seneste døgn sendt faldskærmssoldater ned i Ukraines næststørste by, Kharkiv, hvor der har været hårde kampe og voldsomme ødelæggelser.

Enhedslisten har forslået til Folketingets Præsidium - Folketingets øverste ledelse - at Folketinget flager med det ukrainske flag. For at vise støtte til Ukraine, siger Peder Hvelplund (EL). Han afventer svar på forslaget.

- Det vil være et udtryk for solidaritet for den ukrainske befolkning og et udtryk for, at et parlament udtrykker respekt for folkeretten, og at en suveræn stat skal respekteres, siger han.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik