Venstre i Københavns Borgerrepræsentation ønsker at indføre endnu et tiltag, der skal vise Københavns opbakning til det krigshærgede Ukraine.
Partiet har derfor stillet et forslag om, at Kristianiagade på Østerbro, hvor den russiske ambassade ligger, nu omdøbes til Ukrainegade.
Det fortæller Jens-Kristian Lütken, der er gruppeformand for Venstre.
- Det her er en skelsættende begivenhed. Det er noget, der vil forandre Europa for altid og også vil have stor betydning for Danmark. Det vil vi gerne markere og sørge for, at danskerne husker, ved at ændre navnet på gaden, siger han til TV 2 Lorry.
Det er ikke bare i Borgerrepræsentationen der ønskes et navneskifte. Venstres formand, Jakob Ellemann Jensen, tweetede i søndags at han også gerne ser Kristianiagade omdøbt.
Den russiske ambassade reagerer nu på forslaget på deres Twitter-profil.
I et tweet skriver de, at Danmark skal huske på at Kristianagade er opkaldt efter den norske hovedstads tidligere navn – Kristiania.
De skriver også, at vejnavnet symboliserer det gode og historiske bånd mellem Danmark og Norge.
TV 2 Lorry har henvendt sig til den russiske ambassade i forsøg på at få en kommentar, men det er ikke lykkedes.
Et stærkt signal
Ifølge Jens-Kristian Lütken skal gadens nye navn sende et klart og tydeligt signal til Rusland om, at Danmark er imod den krigsførelse, der netop nu finder sted i Ukraine.
- Det, at russerne foretager denne her invasion, er så stor en forbrydelse, at det skal markeres, siger han og fortsætter:
- Vi vil fra København Kommunes side af gerne sende et signal til russerne om, at vi tager denne her situation meget alvorligt. Derfor har vi valgt netop den gade, hvor den russiske ambassade ligger, siger han.
(Artiklen fortsætter efter videoen)
Endnu ikke enighed i udvalget
Helle Bonnesen som sidder i Teknik- og Miljøudvalget for de Konservative, mener ikke forslaget er en god ide.
- I København har vi tradition for at navngive vores gader og stræder efter afdøde personer eller historiske begivenheder. Hele det her Norge-gadekvarter har jo et historisk afsæt. Udover det så er der også nogle praktiske ting. Hvad nu hvis ambassaden finder på at flytte, skal vi så også flytte gadenavnet? Og hvad med beboerne i gaden, det er jo altså også til gene for dem hvis vi skal til at skifte vejnavnet, siger Helle Bonnesen.
Jens-Kristian Lütken har dog modtaget flere tilkendegivelser om opbakning fra flere andre medlemmer af udvalget.
- Generelt har de reaktioner, jeg har fået fra de forskellige partiledere vist, at det er forslag, som der er opbakning til.
Venstres forslag skal drøftes på næste møde i Teknik- og Miljøudvalget, hvor gruppeformanden håber på bred opbakning.
- Jeg håber da, at forslaget bliver stemt igennem. Denne her forbrydelse er så alvorlig, at vi skal sende de stærkeste signaler til Rusland. Det her er Københavns Kommunes lille bidrag til at det.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) mener idéen er god, har hun udtalt til nyhedsbureauet Ritzau. Hun har bedt sin forvaltning om at undersøge sagen.
- Jeg synes, at idéen er oplagt, for vi skal på alle tænkelige måder vise vores modstand mod den tragiske og meningsløse russiske invasion, siger Barfod i et skriftligt svar.
Alternativet bakker også op om forslaget, men peger samtidig på at der findes bedre måder at bakke Ukraine op.
- Vi støtter op om forslaget, selvom det mest af alt er symbolsk. Vi fokuserer derfor vores kræfter på større tiltag, såsom at kommunen stopper eventuelle samarbejder med russiske leverandører, fortæller Christina Olumeko, som sidder i Teknik- og Miljøudvalget for Alternativet til TV 2 Lorry.
Hos Socialdemokratiet har man endnu ikke taget endelig stilling.
- Vi har ikke set selve forslaget endnu, så det er lidt svært at forholde sig til, men vi er ikke afvisende, og er klar på at undersøge sagen, siger Laura Rosenvinge fra Socialdemokratiet til TV 2 Lorry.