Får ny naturnationalpark – men det er lokale foreninger godt trætte af

Friluftsliv og store, græssende dyr er ifølge lokale foreninger ikke en ønskværdig kombination.

Hovedstadsområdet bliver i fremtiden hjemsted for tre såkaldte naturnationalparker.

Torsdag formiddag fik Gribskov – der allerede er udpeget – følgeskab af Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Nordsjælland samt Bidstrup Skovene i Lejre Kommune. De to områder var blandt ti nyudnævnte steder i landet, der sammen med de fem allerede udpegede områder skal udgøre 15 naturnationalparker.

Men i skovbrynet ved Bidstrup får udnævnelsen en noget lunken modtagelse blandt flere lokale brugere af skovområdet.

- Blodet løb lidt fra hovedet, og jeg tænkte ’åh nej’.

Ordene kommer fra Elisabeth Sthur. Hun er repræsentant for Fællesbrugerlauget i Bidstrup Skovene, som er en sammenslutning af 19 lokale foreninger, der er hyppige brugere af den kommende naturnationalpark.

Sammenslutningen tæller alt fra rideklubber, mountainbikere, orienteringsløbere, spejdere, hundeklubber til friskoler og efterskoler.

De har gennem hele forløbet været ængstelige for udsigten til Bidstrup Skovene som en mulig naturnationalpark.

Foreningerne mener nemlig ikke, at deres brug af skoven går godt i spænd med regeringens planer for området.

- Problemet er, at aktivt friluftsliv, hvor man cykler og løber og rider og hvad man ellers gør, fungerer rigtig dårligt sammen med fritgående kvæg, for kvæg har instinkter, siger Elisabeth Sthur.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Naturnationalparken i Bidstrup Skovene kommer til at omfatte en stor del af skovområdet. Den lille enklave i midten, som ikke er naturpark, er Asylcenter Avnstrup.
Naturnationalparken i Bidstrup Skovene kommer til at omfatte en stor del af skovområdet. Den lille enklave i midten, som ikke er naturpark, er Asylcenter Avnstrup.
Foto: Grafik: Mia Cassens - TV 2 Lorry

Minister afviser kritik

Store, græssende dyr som for eksempel kvæg er nemlig en af de tiltag, naturnationalparkerne medbringer.

I en naturnationalpark skal store pattedyr kunne græsse året rundt omgivet af "gamle træer, genskabte vandhuller, vilde blomster og et summende insektliv", som regeringen tidligere har beskrevet projektet.

Det vil sige steder, hvor naturen "får lov til at gro mere vildt og udvikle sig på mere naturlige præmisser".

Miljøminister Lea Wermelin (S) køber da heller ikke de lokale foreninger i Lejres kritik. Tværtimod.

- Jeg synes faktisk, det (Bidstrup Skovene som naturnationalpark, red.) er et rigtig godt eksempel på, at vi har lyttet. Bidstrup Skovene er en helt særlig, unik naturperle på Sjælland, som vi gerne vil passe bedre på, siger ministeren til TV 2 Lorry.

Bag beslutningen om nationalparkernes placering står regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er forskellen på nationalparker og naturnationalparker?

  • Nationalparker har som sådan ikke nogen særskilt naturbeskyttelse skrevet ind i sit lovgrundlag. Derfor er både skovdrift og landbrug almindelig i nationalparkerne, mens byområder også kan være inkluderet i nationalparker, hvilket ifølge Danmarks Naturfredningsforening hæmmer biodiversiteten.


  • Naturnationalparker friholdes 100 procent fra skov- og landbrug samt byområder og etableres på statslige arealer. Her skal naturen udvikle sig så vidt muligt på sine egne præmisser og dækker over store, sammenhængende arealer.


Kilder: Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening

Folkelig opbakning til naturnationalparker

De kritiske røster repræsenterer dog ikke en majoritet.

Ifølge en måling, som Epinion i februar foretog for Danmarks Naturfredningsforening på baggrund af blandt andet TV 2 Lorrys dækning af modstand mod naturnationalparkerne, svarede 77 procent af de adspurgte i Region Hovedstaden, at de støtter etableringen af 15 nye nationalparker helt eller delvist.

23 procent støtter ikke eller er helt imod.

Til gengæld var der færre, nemlig 54 procent, der ønsker en naturnationalpark i egen bopælskommune.

Et andet sted, hvor der har været lokal modstand mod udsigten til en mulig naturnationalpark, er omkring Tisvilde Hegn i Gribskov. Tilbage i januar demonstrerede lokale, fordi stedet var med på bruttolisten over mulige placeringer.

Disse kunne dog åndet lettet op torsdag, hvor Tisvilde Hegn ikke var at finde på listen over kommende naturnationalparker.

Glæde i Helsingør

Til gengæld har Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Helsingør Kommune gennem hele forløbet været begejstrede over udsigten til status som naturnationalpark. Derfor var borgmester Benedikte Kiær også godt tilfreds, da TV 2 Lorry fangede hende over telefonen torsdag formiddag.

- Det (Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn, red.) er et naturskønt område, hvor vi i forvejen har Hellebæk Kohave, hvor der er indhegnet og der er køer, som går frit. Her kan vi se, hvad det betyder for biodiversiteten. Vi er glade for, at det får stemplet som nationalpark og bliver udvidet med en ekstra hegning, så vi også kan få krondyr, lød det fra borgmesteren.

Sammenlagt vil de i alt 15 kommende naturnationalparker brede sig over et areal på cirka 25.000 hektar.

De økonomiske midler til at etablere de kommende naturnationalparker stammer fra regeringens og aftaleparternes Natur- og Biodiversitetspakke fra december 2020. 

Der er allerede afsat 5 millioner kroner, mens der er afsat yderligere 15,9 millioner kroner til etablering af friluftsfaciliteter, opkøb af nærliggende arealer og så videre.

I dag blev der sat navn på 10 nye naturnationalparker i Danmark. 2 af dem ligger i Lorry. Det er Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Helsingør Kommune og Bidstrup Skovene i Lejre Kommune.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik