Oversigt

Seneste nyt

Få færre sygedage: Luft ud

Åbne vinduer og en godt pust af frisk luft kan reducere sygefraværet i institutionerne. Det skriver BUPLs tidsskrift, Børn & Unge. Det er seniorforsker Lars Andrup fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der i et nyt studie har gennemgået knap 3.000 videnskabelige artikler om smittespredning, som konkluderer, at udluftning og ventilation har stor effekt.

Coronapandemien, der har givet et sandt boom i forskernes viden om spredning af smitsomme sygdomme. Og slået fast, at det er de bittesmå dråber, som vi mennesker udskiller, når vi taler, nyser eller bare trækker vejret, der er den vigtigste årsag til smittespredning.

- De små dråber, aerosoler, der kommer ud af munden på smittede børn og voksne, og som kan blive hængende i luften gennem længere tid og spredes over større afstande, spiller en stor rolle for den måde, vi bliver smittet på indendørs. Der er flere dråber, jo flere syge der er, og jo dårligere udluftningen er. Derfor skal vi kigge på nye måder at forebygge sygdom på,” siger Lars Andrup til fagbladet Børn&Unge og konkluderer:

- Det mest effektive forebyggelsestiltag overfor coronovirus og andre luftvejsvirus er en forbedret luftkvalitet. Det er fint at gøre rent, vaske hænder og spritte overflader, men hvis vi vil reducere smittespredning effektivt, skal vi kigge på ventilation og udluftning.

Luftbårne sygdomme som covid-19, influenza og forkølelse tegner sig for over halvdelen af pædagogers sygefravær. Det er sund fornuft at bringe smitten ned netop nu, hvor manglen på pædagoger mange steder er kritisk, mener næstformand i BUPL Birgitte Conradsen.

-Vi pædagoger er eksponeret for en stor smitterisiko, fordi vi arbejder i tæt kontakt med andre mennesker. Det kan vi ikke ændre ved. Men arbejdsgiverne har både en forpligtelse og en kæmpe interesse i at gøre alt, hvad de kan for at mindske sygdomsspredningen,” siger hun.

Lars Andrups forskning bakkes op af et nyt, stort italiensk studie. Her har forskere undersøgt mere end 10.000 klasseværelser og konkluderet, at effektiv ventilation reducerer risikoen for smitte med luftbårne sygdomme med 80 procent.

En af de daginstitutioner, der har mærket effekten af bedre ventilation og luftskifte, er Børnehuset Møllehuset i Gladsaxe, hvor pædagog Katja Rosenkvist, der lider af en immundefekt, tidligere fik lungebetændelse flere gange om året.

Nu hører det til sjældenhederne, at hun lægger sig syg, og både hun og kollegerne kan samtidig mærke en tydelig gevinst ved den forbedrede luftkvalitet.

- Tidligere var jeg helt tung i hovedet ud på eftermiddagen. Når jeg gik ud til cyklen efter arbejde, havde jeg bare brug for luft. Sådan er det ikke mere, siger Katja Rosenkvist til Børn & Unge.

Kollegaen Maja Hjorth Müller supplerer:

- Jeg lider af kraftig migræne, og før kunne jeg have to anfald om måneden. Nu er det blevet meget bedre. Jeg tror, jeg nu har et anfald hver tredje måned.