Flere juleindbrud registeret - men ikke i hovedstaden

Julen 2021 bød på færre indbrud i Københavns Politikreds. De øvrige politikredse oplevede en lille stigning, men ligger dermed stadig langt under niveauet fra årene før corona.

Normalt er julen indbrudstyvenes højtid, men i den netop overståede juletid slår antallet af indbrud rekord i Københavns Politikreds - på den positive måde.

I dagene mellem den 17. december 2021 og den 2. januar 2022 er der nemlig registreret  42 indbrud i politikredsen, der dækker kommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør. 

- Det er naturligvis meget glædeligt, at langt færre har været udsat for den krænkende og grænseoverskridende oplevelse, det er at have indbrud, siger vicepolitiinspektør Lars Feldt-Rasmussen, der er leder af Afdelingen for berigelseskriminalitet i Københavns Politi, i en pressemeddelelse. 

Til sammenligning lå antallet sidste år, hvor vi også var ramt af pandemien på omkring 70, og i 2018 og 2019 på omkring 100-125.

Stigning blandt andre kredse

Rettes blikket mod de øvrige tre politikredse, som ligger i TV 2 Lorrys sendeområde, ses der til gengæld en lille stigning. 

De nye tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af indbrudsanmeldelser i juledagene samlet set for alle fire politikredse er steget fra 323 i 2020 til 332 i 2021, altså blot en stigning på ni indbrud. På landsplan var der i alt 827 indbrud i 2020 og året efter 846. Men selvom der er en stigning, er der tale om en noget, der minder om en halvering af indbrud i forhold til julen 2019.

Se tallene for de fire politikredse nedenfor:

(Artiklen fortsætter under boksen)

Politikreds 2018201920202021
Nordsjælland232247126129
Midt- og Vestsjælland1661326170
Københavns Vestegn1651416791
København1251076942
i alt688627323332
Kilde: Rigspolitiet

Ovenstående er en opgørelse over antal anmeldte indbrud for perioden 17.december 2021 til og med 2. januar 2022 i bolig (villa, lejlighed, værelse og landejendom) registreret efter anmeldelsestidspunkt fordelt på politikredse. 

Corona hjælper til

Ifølge Lars Feldt-Rasmussen har coronavirussen haft en positiv finger med i spillet.

- En oplagt forklaring på det rekordlave antal indbrud er, at mange på grund af corona har været hjemme i juledagene i år, hvilket har givet tyvene svære arbejdsbetingelser. Vi ser dog også et fald, når vi sammenligner med sidste år, hvor vi også var ramt af pandemien, siger han.

Hos det Kriminalpræventive Råd ser man generelt positivt på tallene blandt alle politikredsene. Og eftersom der ses en halvering siden julen 2019, hvor coronavirussen endnu ikke var blevet født, mener man også, at den sejlivede virus endnu en gang har haft stor betydning for indbrudstallene.

- Igen i år har restriktioner som følge af corona sandsynligvis fået flere til at holde sig hjemme i julen. Det har skabt liv og aktivitet i nabolagene, og det gør det svært for tyvene at bryde ind, siger indbrudsekspert og analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, Lasse Staun enig, i en pressemeddelelse.

Naboer hjælper også

Ifølge Lasse Staun er nabohjælpere også en afgørende faktor for, at indbrudene er på vej ned. Han bliver bakket op af Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

- Vi ved fra forskningen, at Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud, så det stigende antal nabohjælpere har uden tvivl en betydning for det faldende indbrudstal. Derfor opfordrer vi danskerne til at holde fast i den gode udvikling og tilmelde sig Nabohjælp, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Gode råd mod indbrud
Vær en god nabohjælper
Tænd lys ude og trim hækken
Gør døre og vinduer svære at bryde op
Ring 1-1-4, hvis du har mistanke om et indbrud
Københavns Politi

_Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik