Kl. 14 er strømmen gratis: Her er forklaringen

Vind og vejr sender elprisen til laveste niveau siden maj.

Særligt onsdag, torsdag og fredag ventes vinden at have fat i landet med vindstød op til stormende kuling.

Mens mange nok vil have været den kraftige vind foruden, så er det samtidig godt for noget andet. Der kommer nemlig godt gang i de danske vindmøller, og det kan være med til at banke elpriserne i bund.

Der vil derfor være en økonomisk gevinst, hvis man venter med at vaske sine snavsede sokker til onsdag. 

Her vil elprisen nemlig ligge på et niveau, der ikke er set lavere siden maj. Det viser data fra elbørsen Nord Pool.

Særligt klokken 13 onsdag vil elprisen være helt i bund og koste nul kroner. Her kan du time for time følge med i, hvornår elpriserne er lavest.

De lave elpriser er et resultat af, at store dele af Europa har oplevet en del blæsevejr på det seneste. Det siger Kristian Rune Poulsen, som er chefkonsulent i brancheorganisationen Green Power Denmark.

- Når vi ser de lave elpriser i øjeblikket, er det fordi, vi har meget af den billige energi til rådighed. Vi har faktisk mere, end vi skal bruge. Det er især, fordi der er meget vind over et stort område i Europa, lyder det.

- Og selv om vi er gået ind i det mørke halvår, så er der faktisk også en del energi fra solen. Det kan især ses på elprisen midt på dagen, hvor timeprisen er den laveste.

Billigere priser i efteråret

Den gennemsnitlige pris for en megawatt-time lyder gennemsnitligt på cirka 363 kroner onsdag. I august krydsede den tilsvarende pris 5000 kroner.

Kristian Rune Poulsen regner med, at danskerne i løbet af efteråret vil opleve billigere elpriser, end tilfældet har været i nogle af sommermånederne. Det skyldes, at det typisk blæser mere i efteråret.

- Men de faldende gaspriser er også medvirkende til, at det fremadrettet ser bedre ud end i august. Den er lige nu halveret fra sit højeste niveau.


Mange dage betyder gasprisen noget, fordi vi er afhængige af gassen til at producere strøm, når vinden ikke er der til at hjælpe os.

Grunden til at man allerede kan se elprisen for i morgen er, at elhandlerne og -producenterne hver dag melder ind ved middagstid, hvor meget de ønsker at producere og købe.

Så bliver der lavet auktioner, hvor udbud og efterspørgsel mødes. Ud fra disse tal bliver produktionen og prisen fastlagt for de næste 24 timer


Vindmøllerne opnår maksimal effektivitet

Vinden de næste dage vil generelt blæse med 11 til 14 meter i sekundet.

Ifølge Danmarks Vindmølleforening yder moderne vindmøller deres maksimum, når vindhastigheden er 13 til 14 meter i sekundet.

Dermed må det forventes, at vindmøllerne bliver yderst effektive de næste dage, hvilket både sender elpriserne helt i bund og gør strømmen i stikkontakterne grøn.

Har man variabel elpris, kan man altså glæde sig ekstra meget over udsigten til det blæsende efterårsvejr. Således er der udsigt til, at strømmen uden afgifter bliver næsten gratis en stor del af onsdagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik