Selskab har lige meldt ud om prisstigninger til januar - men til februar bliver det endnu dyrere
Priserne på transport af strøm stiger og stiger, og det kan mærkes i børnefamilierne.
Radius, der leverer strøm til omkring en million husstande i hovedstadsområdet, Nordsjælland og Midtsjælland, har netop meldt ud, at prisen på transport af strøm vil blive fordoblet i aftentimerne fra 1. januar.
Men prisstigningerne slutter ikke her.
Det fortæller Knud Pedersen, bestyrelsesformand i Radius, til TV 2 Lorry.
- Vi kommer til at varsle endnu en prisstigning fra 1. februar, fordi vi bliver nødt til at følge med de voldsomme stigninger, vi har set i elmarkedspriserne, som uvilkårligt vil slå igennem i vores omkostninger, siger han.
Fra 1. januar bliver prisen hævet med 100 kroner om måneden, og fra 1. februar bliver den yderligere hævet med 15 kroner om måneden.
Knud Pedersen fortæller, at Radius hæver priserne løbende for at undgå, at prisen på strøm stiger voldsomt for forbrugerne.
- Det ville være uoverskueligt for dem, siger han.
De yderligere prisstigninger er et udtryk for, at vi står i en ekstraordinær situation med voldsomt høje elpriser, understreger han.
- Nettariffen hos Radius har været faldende over en årrække, men nu har vi måttet acceptere, at vores omkostninger må føre til kraftige stigninger i vores pris, sider Knud Pedersen.
Rammer børnefamilierne
En af de, der ved årsskiftet får en højere elregning fra Radius i aftentimerne, er Katja Freiesleben fra Valby, der arbejder som selvstændig pædagog.
Energikrisen kan allerede mærkes på pengepungen, så hun ser ikke frem til den yderligere økonomiske belastning.
- Vores elregning er næsten tredoblet, selvom vores forbrug er faldet, fortæller hun TV 2 Lorry:
- Økonomisk betyder det, at vores opsparing ikke længere vokser, og at vores husprojekter er sat på pause, fordi pengene går til elregninger.
Katja Freiesleben og hendes familie er også begyndt at tidsindstille opvaskemaskinen, så den kører om natten i stedet for om dagen. De hiver stikkene ud af stikdåserne, slukker det lys, der ikke er nødvendigt, og tænker over, hvornår de vasker tøj.
Men noget, familien ikke kan rykke på, er aftensmaden. Det er urealistisk med tre børn, fortæller Katja Freiesleben.
- Mellem 17 og 21 er et skidt tidspunkt at hæve prisen på. Det er jo der, alle børnefamilier laver mad og ser fjernsyn, siger hun:
- Jeg synes ikke, at det er fair, at regningen ender hos os, men jeg ved heller ikke, hvor den ellers skulle ende henne.