Kun borgmesteren får lov at pryde Socialdemokratiets valgplakater i flere kommuner

I en håndfuld kommuner i hovedstadsområdet har Socialdemokratiet kun valgplakater med den siddende borgmester.

Når man bevæger sig rundt i kommunerne i hovedstadsområdet, er det umuligt ikke at blive mødt af en skov af valgplakater, hvor kandidater til det forestående kommunalvalg præsenterer deres ansigter og mærkesager til vælgerne i kommunen. 

Men i en række kommuner i hovedstadsområdet er skoven af ansigter i byrummet noget mindre varieret end i andre. 

For selvom det er en almindelig fremgangsmåde at have flere valgplakater med borgmesterkandidaten end med andre kandidater, så har man hos Socialdemokratiet i fire kommuner valgt udelukkende at bruge valgplakater med borgmesterkandidaten.

Det drejer sig om kommunerne Tårnby, Rødovre, Hvidovre og Herlev.

Gammel tradition

Det viser en gennemgang af partiets plakatpolitik i de enkelte kommuner, som TV 2 Lorry har foretaget.

Det er faktisk en gammel tradition, at man kun har valgplakater med borgmesterkandidaten hængende.

Det forklarer Thomas Gyldal Petersen (S), der er borgmester i Herlev. 

- Vi har altid kun haft valgplakater oppe og hænge med borgmesterkandidaten i Herlev, og jeg tror faktisk også at det plejede at være sådan i de fleste andre kommuner, siger Thomas Gyldal Petersen, der ikke kun er borgmester i den lille kommune nordvest for København. 

Han kan også blive betegnet som en decideret bykonge, fordi partiet har absolut flertal i kommunalbestyrelsen.

Ved det seneste valg tegnede Thomas Gyldal Petersen sig alene for omkring hver tredje afgivne stemme i Herlev Kommune.

Hjælper primært på valgdeltagelsen

I 2017 betød det eksempelvis, at den socialdemokratiske borgmester fik 4.791 stemmer, mens nummer to på listen over socialdemokratiske stemmeslugere blev Marco Anders Damgaard, der fik 287 personlige stemmer. 

Men valgplakaterne er slet ikke afgørende for, hvordan stemmerne bliver fordelt mellem kandidaterne, mener Thomas Gyldal Petersen.

Han henviser til, at i en lille kommune som Herlev er omkring 300 stemmer ikke et dårligt valg. 

- Vi mener ikke, at valgplakaten er afgørende for hvordan stemmerne fordeler sig. Men valgplakaten er vigtig for at få så mange som muligt til at stemme, og det er positivt for vores valgresultat, hvis valgdeltagelsen er så høj som muligt, siger han og fortsætter:

- En valgkamp er en holdkampagne. Vi deler foldere ud med alle kandidater, der bliver skrevet læserbreve, vi står på gader og stræder for at mobilisere vælgerne, og det er langt mere afgørende, end hvorvidt der kun er en enkelt kandidat på valgplakaten, siger Thomas Gyldal Petersen. 

Kan give mening for partiet

Borgmesterens betragtninger om fremgangsmåden med kun at have borgmesterkandidaten på valgplakater bliver delvis bakket op af Robert Klemmensen, der er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

- Helt grundlæggende er der jo ingen tvivl om, at borgerne ikke bliver eksponeret for paletten af kandidater, Socialdemokratiet har i de pågældende kommuner. Men samtidig kan det godt give mening for partiet at give borgmesterkandidaten topprioritet, da valget så i højere grad bliver et personspørgsmål om borgmesterkandidaterne, siger Robert Klemmensen. 

Han kan dog godt se muligheder for, der kan være utilsigtede negative konsekvenser ved strategien. 

- Vi ved fra forskningen at eksempelvis etniske minoriteter i højere grad bliver aktiveret til valget, hvis de bliver præsenteret for kandidater med minoritetsbaggrund, og der kan det muligvis skade Socialdemokratiets muligheder for at hente stemmer der, siger han. 

I klippet nedenfor kan du se, hvordan det gik til, da TV 2 Lorrys valgdebat 'Under uret' foregik mellem kandidaterne til kommunalbestyrelsen i Herlev. 

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik