Ny politisk leder af Radikale Venstre: "Jeg har en anden stil"

Radikale Venstre inviterede torsdag aften til pressemøde om partiets lederskab.

Martin Lidegaard er valgt som ny politisk leder af Radikale Venstre. 

Det fortæller han på et pressemøde torsdag aften. 

- Vi har fundet fodfæstet igen, vi har konstitueret os selv, jeg er den nye politiske leder, og Samira er vores nye næstformand, siger Martin Lidegaard og henviser til Samira Nawa, der står ved hans side. 

Martin Lidegaard er blevet enstemmigt valgt som politisk leder, og der var ikke andre kandidater, fortæller han.

Sofie Carsten Nielsen, der gik af som politisk leder torsdag efter et dårligt valg, var ikke med til at udpege den nye leder, og hun var heller ikke til stede på pressemødet.  

- Vores drøm er stadig en bred regering henover midten, siger Martin Lidegaard:

- Jeg kommer med præcis den samme politik, og hjerteblodet er det samme. 

Samira Nawa fortæller videre, at det ikke vil komme bag på nogen, hvad det er for mærkesager og krav, Radikale Venstre stiller.

- Det er klart, at natur og klima fylder enormt meget for os, der skal investeres i børn, unge og uddannelse, sikres et stærkt kulturliv, og så er der udlændingeområdet, som er blevet for stramt, siger Samira Nawa. 

Martin Lidegaard understreger, at det ikke var en fejl at give det ultimative krav om valgudskrivelse til Mette Frederiksen: 

- Det var ikke en fejl at udskrive valg, den vinter, vi går ind i, kræver svar på en lang række spørgsmål, så vi står solidt i de kriser, vi kigger ind i, siger han på mødet. 

Til spørgsmålet om, hvorvidt Radikale Venstre fortsat ønsker at opgive planerne om et udrejsecenter i Rwanda, er svaret ja. 

- Vi ønsker at opgive planer om Rwanda, vi vil konverterer løsningen, så den bliver europæisk funderet, siger han. 

Martin Lidegaard svarer dog ikke entydigt, da han bliver spurgt, om det er et ultimativt krav for regeringsdannelse. Det ender i en håndsrækning, hvor samtlige radikale folketingsmedlemmer medgiver, at et Rwanda-center er udelukket.  

Martin Lidegaard bliver på pressemødet også spurgt til, hvorfor han i dag kan blive valgt som leder, når han tilbage 2020, da Morten Østergaard trak sig som leder, tabte duellen mod Sofie Carsten Nielsen, da han angiveligt havde "danset lidt for tæt" til en fest. 

Men det er ikke en sag, han ønsker at tale om i dag. 

- Hele den historie gider vi ikke rippe op i i dag. Det er kun på Ekstra Bladets forside, at den har interesseret nogen, siger Martin Lidegaard på pressemødet. 

Sofie Carsten Nielsens dårlige valg

Pressemødet finder sted på Christiansborg selv samme sted, som Sofie Carsten Nielsen i går fortalte, at hun ville  afgå som politisk leder af Radikale Venstre på grund af sit personligt dårlige valg. 

- Jeg skulle have været ved dronningen, men det er Martin Lidegaard, sagde Sofie Carsten Nielsen i går:

- Jeg har sagt de sidste par dage, at man skal tro på det, man gør i politik, og derfor svarede jeg, som jeg gjorde. Men mit stemmetal viser, at de personlige stemmer vil noget andet, og det har jeg den største respekt for, og derfor kan jeg ikke fortsætte som politisk leder.

Sofie Carsten Nielsen fik blot 2.467 personlige stemmer i Københavns Omegns Storkreds.

Hun er dermed den leder ud af alle 14 partiledere, der fik det dårligste personlige valg.

Både Frie Grønnes Sikandar Siddique og Kristendemokraternes Marianne Karlsmose fik flere personlige stemmer end Sofie Carsten Nielsen.

Det på trods af, at deres partier var langt fra spærregrænsen og ikke kom i Folketinget.

De fik henholdsvis 5.625 og 2.971 personlige stemmer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik