Sommerfuglen i krise: Sådan kan du redde den med din have

Danmarks Naturfredningsforening lancerede i dag en kampagne, der skal hjælpe sommerfuglen. Du kan også hjælpe til med små justeringer i din have.

Over halvdelen af Danmarks hjemmehørende sommerfuglearter er nu sårbare, truede eller rejst ud af landet.

De seneste år er det gået tilbage for hele 49 ud af 69 sommerfuglearter - og 2017 var et af de værste år nogensinde for de danske sommerfugle. Hele 32 arter er nu i fare for at uddø. 

Derfor lancerede Danmarks Naturfredningsforening i dag kampagnen Sommerfugleeffekten, der skal skabe bedre forhold for sommerfuglen herhjemme. Planen er at få flere virksomheder og private til at give plads til sommerfuglen på grønne arealer. 

Sommerfuglene i vores område er døende. Og dét skal der gøres noget ved. Bølgen begynder i Vestre Fængsel.

Ifølge Naturfredningsforeningen er der to primære grunde til at sommerfuglen er i krise: De har for få egnede steder at leve, og der bliver brugt for meget sprøjtegift og gødning.

Derfor opfordrer Danmarks Naturfredningsforening til, at erhverv såvel som private gør en indsats for at bevare sommerfuglen - og det er slet ikke så svært endda.

Naturfredningsforeningen har seks kriterier for den sommerfuglevenlige have:

Seks gode råd

 1. Drop giften
  Sprøjtegift er medvirkende årsag til, at bestanden af sommerfuglearter er faldende. Insektgifte er også giftige for sommerfugle, og plantegifte kan fjerne både de voksne sommerfugles fødeplanter og larvernes værtsplanter – og dermed fødegrundlaget for næste generation af sommerfugle. Så drop giften i haven.
   
 2. Drop gødningen
  Mange sommerfugle foretrækker planter, der trives bedst på næringsfattig jord. Når vegetationen bliver for tæt, selv efter en lille mængde gødning, vil mange sommerfuglearter forvinde. Hold derfor et eller flere områder i haven fri for gødning.
   
 3. Plant blomster til sommerfuglene
  Nogle sommerfuglearter kan dukke op så tidligt som i marts, mens andre først kommer på besøg senere på sæsonen. Du kan give plads til flere sommerfugle ved at plante forskellige nektarrige blomster, som blomstrer på forskellige tidspunkter. På den måde kan du tilbyde føde hele sæsonen til de forskellige sommerfugle, uanset hvornår de dukker op.
   
 4. Plant føde til larverne
  Hjælp sommerfuglene med at finde gode ynglesteder og forhold for laverne:
  • Plant et tørstetræ til citronsommerfuglens larver.
  • Lad et område stå med brændenælder til larverne fra Nældens takvinge, Admiral og Dagpåfugleøje.
  • Lad et område med tidsler stå.
  • Dyrk lidt kål til kålsommerfuglens larver.
  • Lad mælkebøtter og smørblomster stå i græsplænen.
   
 5. Lad græsset gro
  Lad noget af din græsplæne vokse sig langt, så sommerfuglene kan lægge æg her.
   
 6. Lav Vinterly
  Nogle af vores mest genkendelige sommerfugle som Nældens takvinge og Dagpåfugleøje overvintrer i skjul som carporte, udhuse og særligt brændestabler. Gør det nemmere for sommerfuglene at finde vinterly til deres lange søvn ved at tilbyde gemmesteder.

  Kilde: Danmarks Naturfredningsforening 

Naturfredningsforeningen understreger, at det er et sundhedstegn for din have, hvis du har sommerfugle. For hvis sommerfuglen trives, så er det et tegn på, at andre insekter også trives.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik