Nadja Bjerre Rasmussen har skrevet et opråb på Facebook. Det samme har mange andre. Fælles for dem er, at de er ansat i psykiatrien og ikke længere vil finde sig i at være utrygge på deres arbejde.
-Nu er det nok! Der skal ske noget i psykiatrien, der skal så meget mere fokus på vores sikkerhed, understreger hun over for TV 2 Kosmopol.
Hun har arbejdet som SoSu-assistent i psykiatrien i 14 år - og kender alt til den utryghed, der nu følger med jobbet i en presset psykiatri.
-Jeg kender til kolleger, der er blevet overfaldet. Jeg er selv blevet overfaldet tre gange og har tænkt holy moly, det var tæt på, siger hun.
Men er det ikke et vilkår, når man arbejder i psykiatrien?
-Nej, det er ikke et vilkår for nogen.
#Detkunneværemig
I fredags blev en kvindelig behandler på Psykiatrisk Center Glostrup overfaldet og knivdræbt af en patient, mens to andre ansatte blev såret.
Heldigvis sker der ikke dødsfald hver dag, men der sker jo overfald hver dag.
Siden har medarbejdere i psykiatrien skrevet opråb med #Detkunneværemig. De føler sig nemlig utrygge.
-Heldigvis sker der ikke dødsfald hver dag, men der sker jo overfald hver dag. Det er bare ikke det, der kommer i nyhederne. Men os der står i det, vi oplever det hver evige eneste dag, siger Nadja Bjerre Rasmussen.
I går fortalte vi om to medarbejdere fra Psykiatrisk Center Ballerup, der også har fået nok af at arbejde i et fag med alt for få ressourcer.
Sygeplejerske Thomas Sørensen tog konsekvensen og opsagde sit job i lørdags.
-Vi har jo alle sammen haft en oplevelse af, at det desværre bare var et spørgsmål om tid, hvornår der ville ske en voldsom hændelse igen, siger han.
Hans kollega – og tillidsrepræsentant – Joachim Richie Vaughan uddyber:
-Folk siger, at vi knækker snart eller er i knæ. Vi er i knæ, vi ligger ned.
Trods årelang debat hersker utrygheden
Men selv om debatten om sikkerhed for de ansatte i psykiatrien har varet i årevis, føler de sig stadig utrygge, mener Nadja Bjerre Rasmussen.
-10 års plan mig her og en anden års-plan mig der. Men der sker jo ikke noget, og nu er der endnu en medarbejder, der har mistet livet. Vi mangler læger, vi mangler personale hele tiden. Jeg synes, at politikerne sviger rigtig meget her, siger hun.
Region Hovedstaden har indsat en vagt på Psykiatrisk Center Glostrup og vil nu inddrage medarbejderne generelt i psykiatrien for at finde nye løsninger, siger Lone Bjørklund, der er vicedirektør i Region Hovedstaden Psykiatri.
-Den her voldsomme hændelse i fredags, er en hændelse, som berører os alle sammen meget, meget dybt, fortæller hun.
Hvordan kan det være rimeligt, at medarbejderne er utrygge?
-Det er selvfølgelig ikke rimeligt, at medarbejderne er utrygge, og det skal vi så finde ud af nu, hvordan vi kan sikre at vores medarbejdere er trygge på job og at sikkerheden er i orden.
Men det er jo ikke nyt, hvorfor er det ikke sket for længst?
-Jeg synes faktisk også, at der er sket mange ting. Vi har mange procedurer. Nu har den her voldsomme hændelse i fredags givet anledning til at se på, om der er andre ting, vi skal sætte i værk. Men det er også vigtigt at pointere, at det er gudskelov ikke hverdag med sådan en voldsom hændelse i psykiatrien, konstaterer hun.
Brug for ressourcer
Men opgaven med at rekruttere flere ansatte er ikke nem, erkender hun.
-Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i psykiatrien har brug for flere ressourcer og flere medarbejdere, men det er jo desværre en udfordring, som vi deler med det øvrige sundhedsvæsen.
Selvom Nadja Bjerre Rasmussen risikerer at blive overfaldet på sin arbejdsplads, har hun valgt at blive i psykiatrien.
-Jeg vil gerne være i det fag, men jeg vil også gerne vise folk, hvad der sker ude på bostederne og de psykiatriske centre. Det kan vi gøre ved at råbe højt, ved at råbe meget højt, lyder det.