Livsfarligt arbejde med psykisk syge: Fem tragiske sager hvor patienter har dræbt behandlere

Fredag blev en ansat på Psykiatrisk Center Glostrup dræbt af en patient på stedet. Det er langt fra første tilfælde, hvor en patient dræber en ansat.

- Det var meningen, at hun skulle dø

Sådan lød det fra den 41-årige mand i Retten i Glostrup lørdag, efter han havde dræbt sin behandler - En kvindelig læge ansat på Psykiatrisk Afdeling Glostrup.

Drabet på Psykiatrisk Afdeling Glostrup er ikke den første af sin slags. På landsplan er der sket otte lignende drab, hvor en patient har dræbt sin behandler, siden 2012.

Fem af dem er sket i Hovedstadsområdet - inklusiv drabet på Psykiatrisk Center Glostrup fredag.

Herunder kan du læse om de drab, der aldrig skulle være sket.

2. december 2013: Sosu-assistent dræbt i Bagsværd

Den 2. december 2013 dræber en skizofren 72-årig mand en 37-årig sosu-assistent på bostedet Ringbo i Bagsværd.

Den kvindelige ansatte blev mandag morgen mellem klokken 7.00 og 8.00 overfaldet og stukket to gange med en kniv. En halv time senere døde hun.

Hun mødte ind på arbejde klokken 7.00 og var alene på vagt, da den dengang 72-årige mand gik til angreb.

Det var først, da de andre ansatte på bostedet Ringbo mødte ind klokken 8.00, at de opdagede, at noget var galt. 

Samme døgn - blot ti timer tidligere - blev en anden ansat på bostedet truet af en beboer. Patienten og den ansatte endte i håndgemæng.

quote Jeg gik ud i køkkenet og hentede et kniv.

Dengang 72-årige gerningsmand

Dog mente Københavns Kommune dengang, at sikkerheden på bostedet var i orden, og at manglende sikkerhed ikke var skyld i drabet.

Tre måneder senere vælger Arbejdstilsynet dog at politianmelde kommunen for "grov overtrædelse" af arbejdsmiljøloven. Begrundelsen lød dengang, at sikkerhedsforholdene langtfra var gode nok.

I december 2013 gav Arbejdstilsynet tre strakspåbud til bostedet Ringbo på grund af mangel på alarmer, for dårlige risikovurderinger og frit tilgængelige knive.

Den 72-årige mand blev idømt en behandlingsdom for drabet. Han blev anbragt på psykiatrisk afdeling uden tidsbegrænsning. I retssagen udtalte han blandt andet:

- Jeg gik ud i køkkenet og hentede et kniv. Jeg stak kun en eller to gange, for jeg ville ikke slå hende ihjel.

25. marts 2016: Sosu-assistent dræbt i Roskilde

25. marts 2016 stikker en 30-årig mandlig beboer på bostedet Lindegården i Roskilde den 57-årige sosu-assistent Vivi Nielsen med en 23 centimeter lang kniv.

To dage forinden havde personalegruppen på Center Lindegården set en beboer gå rundt med en kniv. Politiet blev tilkaldt. De ransagede mandens hjem, men fandt ikke kniven. 

Cirka to uger forinden havde samme mand være tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling efter at have truet personalet.

Ligesom bostedet Ringbo i Bagsværd fik også Lindegården strakspåbud af Arbejdstilsynet. Faktisk fik Lindegården hele to af slagsen.

Begge strakspåbud omhandlede de ansattes sikkerhed, når de arbejder med psykotiske og/eller stofpåvirkede beboere.

Københavns Kommune endte med at få bøder på samlet 200.000 kroner som følge af Arbejdstilsynets undersøgelser af stedet.

Gerningsmanden blev idømt en anbringelsesdom. I retten forklarede han blandt andet, at det var onde stemmer i hans hoved, som beordrede ham til at slå ihjel, og at han intet havde imod Vivi Nielsen.

Den daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, nævnte drabet i sin nytårstale, da han lagde op til, at offentligt ansattes vilkår og sikkerhed skulle blive bedre.

- De offentligt ansatte fortjener tryghed og respekt. Ikke vold. Ikke chikane. Ikke risiko for deres liv, sagde han blandt andet i talen.

Som følge af drabet gik næsten 200 personer i samlet flok fra Lindegården til Byparken i Roskilde med fakler for at mindes Vivi Nielsen. 

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

30. april 2020: Læge dræbt i sit hjem i Tisvildeleje

Natten til 30. april 2019 bliver den kvindelige læge Charlotte Asperud dræbt i sit hjem i Tisvildeleje af en 56-årig mand.

Hun havde tidligere været del af den lægestab, der var med til at få manden tvangsindlagt og medicineret efter et færdselsuheld, hvor han var blevet beskrevet som aggressiv og voldelig.

Manden brød ind i Charlotte Asperuds bolig på Aspevej, mens hun lå og sov.

Ifølge sigtelsen skulle gerningsmanden forgæves have forsøgt at røve lægen, hvorefter han slog hende 19-20 gange i hovedet med en genstand, der ifølge anklagemyndigheden meget vel kunne være et koben. Et døgn senere døde Charlotte Asperud af sine kvæstelser.

Politiet fandt 58-årige Charlotte Asperud i en ''skrækkelig'' forfatning natten til den 30. april 2019. Hun blev fundet i sit hjem i Tisvildeleje.

Døren var øjensynligt blevet sparket op, og Charlotte Asperud lå bevidstløs på soveværelsets gulv. Hun trak vejret tungt og med besvær.

Hendes iPhone lå knust i vindueskarmen. Forinden var den blevet brugt til at ringe til Charlotte Asperuds datter. Og opkaldet fik politiet til at rykke ud hurtigt.

- Jeg har fået et meget ubehageligt opkald fra min mor, sagde datteren til politiet i et opkald til 112.

- En mand har bedt hende om at lægge sig ned. Jeg kunne tydeligt høre en mand i baggrunden. Der var en mand, der sagde, at hun skulle lægge sig ned.

Den sigtede for drabet på den 58-årige læge Charlotte Asperud i Tisvildeleje var tilsyneladende også ude efter andre læger fra Nordsjællands Hospital.

Ved sin anholdelse havde den mistænkte på bopælen i Hørsholm en udskrift liggende af sin journal fra Sundhed.dk, hvor mindst seks lægers navne var streget under.

Gerningsmanden blev idømt en forvaringsdom for drabet.

21. juni 2022: Læge stukket ihjel under hjemmebesøg

I juni 2022 blev en 64-årig mandlig læge stukket ned og dør, efter at han har været på et hjemmebesøg hos en 30-årig mandlig patient i Holmbladsgade på Amager i København.

Under retsmødet i byretten fortalte anklageren, at sønnens mor var i lejligheden, da lægen kom på hjemmebesøg. Hun har forklaret, at gerningsmanden - hendes søn - lider af skizofreni.

Sønnen ønskede dog ikke lægens besøg, og han tog en urtekniv og jagtede lægen. Lægen blev stukket to gange - et stik ramte i højre hjertekammer.

Moren så ikke selve knivstikkeriet, men hørte lægen råbe hjælp. Hun ringede til politiet, og da politiet ankom, holdt en mand den 30-årige tilbage i lejlighedens gård.

Den 8. juni i år blev den nu 31-årige mand dømt til anbringelse i psykiatrisk afdeling uden fastsættelse af længstetid for manddrab. 

Under sagen har den 31-årige nægtet sig skyldig i manddrab, men erkendt sig skyldig i grov vold.

Han har ikke ønsket at udtale sig under sagen.

21. juli 2023: Kvindelig læge stukket ihjel på sit arbejde

Dermed når vi frem til den aktuelle sag fra Psykiatrisk Center Glostrup, hvor en 41-årig mand fredag gik til angreb på sin behandler - en kvindelig læge - og to andre ansatte på stedet. 

Den kvindelige læge blev ramt af adskillige knivstik i mave og hals, mens den svært tilskadekomne – en mandlig medarbejder – blev såret i lunge og milt.

Den tredje medarbejder blev ramt i armen.

En halv time efter drabet bliver den 41-årige mand anholdt efter, han var flygtet fra gerningsstedet. 

I et grundlovsforhør lørdag erkendte manden drab og grov vold.

- Det var meningen, at hun skulle dø, sagde den 41-årige mand i Retten i Glostrup lørdag.

De andre sårede kom ifølge den sigtede i vejen i forsøget på at forhindre overfaldet.

Manden gav gentagne gange udtryk for, at han var utilfreds med sin læge, hvorfor han havde taget en kniv med på afdelingen i tilfælde af, at mødet med behandleren skulle gå dårligt.

I juni måned skrev TV 2 Kosmopol på baggrund af aktindsigter, at sikkerheden for medarbejderne på Region Hovedstadens psykiatriske centre halter.

Som følge af drabet udtaler Mia Kristina Hansen, der er formand for psykisk sundhed, SIND følgende på sin Facebook:

- Så skete det igen. Jeg har slet ikke ord, der kan beskrive mine følelser lige nu.

I 2016 var hun nemlig kollega med den ansatte, der blev dræbt på bostedet Lindegården i Roskilde. 

Siden har flere ansatte i psykiatrien råbt op. En af dem er Thomas Sørensen, der er sygeplejerske på Psykiatrisk Center Ballerup.

- Det er jo sket et sted, hvor det ikke burde ske. Der er jo også den oplevelse, at det skete igen. Vi har alle sammen haft en oplevelse, af at det var et spørgsmål om tid, hvornår det ville ske igen.

Flere ansatte i psykiatrien deler i dag deres bekymringer og oplevelser på Facebook under hashtagget #Detkunneværemig.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik