”Bevar Irma”: Kunder vil danne ring om butikkerne og madanmelder samler underskrifter

Lukningen af Irma har ført til et mindre oprør blandt medarbejdere og kunder. En madanmelder samler underskrifter for at bevare Irma, der er planlagt demonstrationer, og Facebook-gruppen ”Bevar Irma” vokser.

Meldingen fra Coop om, at Irma lukker efter mere end 136 år, har medført stærke reaktioner blandt kunder og medarbejdere.

En Irma-butikschef købte prompte 700 sørgebind.

Den tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen stillede sig til rådighed som ny bestyrelsesformand, hvis en investor melder sig på banen for at redde københavnerkæden.

Og opstanden breder sig blandt kunderne.

Facebook-gruppen ”Bevar Irma” blev oprettet tirsdag. Den har i skrivende stund over 4.000 medlemmer. Herinde findes også to begivenheder, hvor kunder vil demonstrere mod nedlukningen af deres lokale Irma-butikker.

Vil danne ring om Irma 

Den ene foregår på Ordrupvej i Charlottenlund. Her vil 16 mennesker på nuværende tidspunkt deltage, og 164 er interesserede i begivenheden. De utilfredse borgere vil danne en kæde om Irma på lørdag for at ”standse lukningen af Irma”.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sasja Louise Thing vil demonstrere for at redde sin lokale Irma i Charlottenlund.
Sasja Louise Thing vil demonstrere for at redde sin lokale Irma i Charlottenlund.
Foto: Privatfoto

Den 40-årige folkeskolelærer Sasja Louise Thing har oprettet begivenheden på Facebook, og hun fortæller, at hun sammen med flere andre er ved at finde ud af, om en lokal musiker kan komme og spille på lørdag. 

- Vi vil stille os op hånd i hånd, og så kan vi forhåbentlig nå hele vejen omkring butikken, siger hun. 

Hun handler i Irma et par gange om ugen - især frugt og grønt. 

- Der er bare så hyggeligt i Irma. De har et syn for detaljen, og de kredser om deres madvarer. Man møder også altid nogle medarbejdere, som er glade for at gå på arbejde – de smiler altid, og det smitter af. 

Store butikker uden sjæl 

Hun håber, at begivenheden på lørdag i det mindste kan være en tak til medarbejderne og en måde at vise dem, at kunderne føler med dem. Men mest af alt håber hun, at Irma kan blive bevaret på den ene eller anden måde. 

- Ellers ender vi op med nogle store, kolde butikker uden sjæl. Irma-butikkerne har både historien og sjælen, og jeg tror, at de også i fremtiden har meget at bidrage med som butik, siger hun. 

quote Jeg synes, at Coop skal slå koldt vand i det blå Irma-blod.

Anders Halskov-Jensen

Oprøret stopper ikke her. Vinder af Masterchef i 2015 og vin- og madanmelder Anders Halskov-Jensen har således oprettet en underskriftindsamling, der hedder ”Bevar Irma”. Over 2.000 personer har indtil videre skrevet under onsdag formiddag.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Anders Halskov-Jensen håber, at han kan samle så mange underskrifter, at Coop vælger at udvikle Irma frem for at afvikle butikskæden.
Anders Halskov-Jensen håber, at han kan samle så mange underskrifter, at Coop vælger at udvikle Irma frem for at afvikle butikskæden.
Foto: Privatfoto

Til underskriftindsamlingen står, at ”Coop under sit ejerskab har misligholdt kæden”, men at der ”stadig er masser af loyale kunder, der gerne vil have lige præcis det, Irma byder på.”

Anders Halskov-Jensen mener, at Coop skulle have gjort mere for at bevare og styrke Irma-kæden.

- Selvfølgelig skal en supermarkedskæde være rentabel. Men jeg synes ikke Coop har gjort sig umage nok. Der er et alt for stort varesammenfald med de andre butikker i Coop, og det nytter ikke noget, at man kan få den samme yoghurt til fire kroner mere i Irma end i Super Brugsen, siger han.

Et stykke kulturhistorie  

Derfor ærgrer det ham, at Coop ikke har gjort mere for at gøre Irma mere særlig end de andre supermarkeder.

- Man skulle have sørget for, at Irma var endnu mere unik, end den har været de senere år.

Anders Halskov-Jensen handler selv i Irma en gang om ugen. Og selvom han godt kunne få gode råvarer hos diverse specialbutikker tæt på hans hjem på Østerbro, så er det ikke bare de gode varer, det handler om.

- Irma er noget helt særligt i forhold til andre supermarkeder. Irma er fornemmelsen af gammeldags købmand med opmærksomme ekspedienter og et godt udbud af gode varer. Og så synes jeg også, Irma er et stykke kulturhistorie, siger han.

Samtidig er det mere besværligt at skulle til både grønthandleren, vinhandleren og fiskemanden på en travl hverdag, forklarer Anders Halskov-Jensen.

Irma-varer forsvinder ikke helt 

Vin- og madanmelderen nærer derfor stadig et håb om, at Irma får lov til at overleve.

- Jeg synes, at Coop skal slå koldt vand i det blå Irma-blod. Alfred Josefsen har jo foreslået, at investorer kan opkøbe kæden, og det synes jeg er en oplagt idé, hvis man kan samle investorer nok.

Men indtil videre står Irma-butikkerne til enten at lukke eller få nyt navn fra 1. april. Af de 65 butikker konverteres de ni største til den nye kæde 'Coop', 28 bliver til 365discount og de 11 mindste bliver til Super Brugsen. De resterende 17 lukker helt.

Det skyldes, at Irma i en årrække har haft underskud. Irmas produkter vil dog fortsat være at finde som et landsdækkende mærke, hvor en række unikke Irma-varer vil kunne fås i alle Coop-supermarkeder. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik